Bespaartips apparaten

Vrouw en man staan bij koelkast en vrouw houdt koelelement vast.

Tips om stroom te besparen

Breng je energierekening omlaag Wil jij besparen op je energierekening door minder stroom te verbruiken? Met deze tips lukt het je! Bekijk ze hier en begin vandaag nog met stroom besparen. Naar de tips
Meer dan 30% van je energierekening gaat naar stroomverbruik. Daar kan je flink op besparen, bijvoorbeeld door je apparaten slim en zuinig te gebruiken. Heb je een nieuw apparaat nodig? Let dan op het formaat en het energielabel: apparaten met een (donker)groen label gebruiken het minste energie.

Gemiddeld gebruikt een huishouden per jaar 2.479 kWh aan stroom, wat op ruim € 600 met een stroomprijs van € 0,25. Apparaten gebruiken wel steeds minder stroom, maar we hebben er ook steeds meer. Hier vind je handige tips om te besparen op elektriciteit voor apparaten.

De prijzen voor gas én stroom zijn nu op een historisch hoogtepunt. Milieu Centraal rekent voor de korte termijn met een stroomprijs van 70 cent per kilowattuur (kWh). Voor de lange termijn rekenen we met 25 cent per kilowattuur (kWh). Jouw stroomprijs kan op dit moment hoger of lager zijn, en stijgen of dalen.

Milieu Centraal rekent voor de lange termijn met een stroomprijs van 25 cent per kilowattuur. Dit is de gemiddelde prijs die verwacht wordt voor de jaren 2025-2040. We rekenen hiermee omdat de besparing niet eenmalig is, maar jaarlijks terugkeert. Op dit moment (januari 2024) is de gemiddelde stroomprijs ongeveer 37 cent. Daarmee is de besparing hoger: er komt ongeveer de helft bij. Maar de uiteindelijke besparing dit jaar hangt natuurlijk af van jouw stroomprijs.

Zie voor meer toelichting: Energieprijzen voor besparingen.

Tips voor apparaten

  1. 01

    Koop een apparaat met een (donker)groen energielabel: die zijn het zuinigst. En let ook op het formaat: een groter apparaat verbruikt vaak meer energie terwijl je dat niet altijd nodig hebt.

  2. 02

    Is jouw koelkast of vriezer 10 jaar of ouder? Er zijn inmiddels veel zuinigere modellen te koop. Voor het milieu is het de moeite waard om oudere koelkasten en vriezers te vervangen door een veel zuiniger model. Ook als ze nog goed werken. Kijk op Koelkasten en vriezers of jouw koelkast of vriezer aan vervanging toe is.

  3. 03

    Met de afwas en het wassen van kleding kun je ook energie besparen. Wacht met het aanzetten van de vaatwasser en wasmachine tot ze vol zijn en kies voor het eco-programma. En hang je was te drogen in plaats van een wasdroger te gebruiken. Zie Vaatwasser, Wasmachine en Wasdroger voor meer informatie. 

  4. 04

    Oudere apparaten gebruiken soms veel stroom in de stand-by stand. Zet zulke apparaten helemaal uit om sluipverbruik te voorkomen.

Nieuw energielabel

Sinds 1 maart 2021 hebben wasmachines, vaatwassers, koelkasten, vriezers en beeldschermen een nieuw energielabel, en sinds 1 september 2021 is ook het label voor lampen aangepast. Het oude label liep van A+++ tot D, het nieuwe van A tot G. Andere apparaten - bijvoorbeeld wasdrogers, airco's en ovens - volgen later. Die hebben voorlopig nog wel een energielabel met schaal A+++ tot D.

Het label is vernieuwd omdat veel apparaten energielabel A-met-plusjes hadden. Het verschil tussen al die plusjes was voor veel consumenten niet duidelijk. Wat voorheen labelklasse A+++ was, komt in het nieuwe energielabel overeen met labelklasse B, C of zelfs D of E. Met het nieuwe label is er weer ruimte voor groei. Bij het oude label hadden veel machines al het hoogst haalbare label. Het nieuwe energielabel biedt ruimte voor groei en is zo een prikkel voor fabrikanten om nóg zuinigere apparaten op de markt te brengen.

Heb je een van de hierboven genoemde apparaten in huis van vóór deze datum, dan kun je nog een oud label hebben met de plusjes. Dat zijn oudere modellen die nu niet meer worden gemaakt. 

Wil je meer weten over het energielabel op apparaten? Kijk op Energielabel.nl.