Duurzaam warm water

Meisje speelt met speelgoed in wasbak. Duurzaam warm water.
Meer dan 25 procent (een kwart) van je gasverbruik is voor warm water. Vaak kun je met simpele maatregelen warm water besparen in de douche en de keuken, zonder dat je aan comfort inlevert. Milieu Centraal geeft tips om je water- en energieverbruik te verminderen. En oplossingen om het water op een duurzame manier te verwarmen.

Water besparen in het kort

Water verwarmen gebeurt in de meeste huizen nog met een hr-ketel. Wist je dat meer dan 25 procent van je gasverbruik opgaat aan warm water voor de badkamer en keuken? Daar kun je met simpele maatregelen behoorlijk op besparen. Wil je het water ook op een duurzame manier verwarmen? Dat kan met een zonneboiler. Daar kun je ook subsidie voor krijgen.

Water besparen onder de douche kan heel gemakkelijk. Met een douche-timer zorg je ervoor dat je niet te lang doucht. Een waterbesparende douchekop zorgt ervoor dat je flink minder water gebruikt, terwijl een thermostaatkraan het water sneller op de gewenste temperatuur krijgt. Als je een nieuwe badkamer neemt, is het slim om een douche-wtw (met warmteterugwinning) te nemen. Daarmee gebruik je de warmte van het wegstromende douchewater om het koude water alvast op te warmen.

In de keuken kun je erop letten dat je de kraan niet te lang laat lopen. Met waterbesparende mondstukken of doorstroombegrenzers maak je de kraan zuiniger. Die zijn niet duur en binnen een jaar heb je de kosten eruit door lager water- en gasverbruik. Neem niet te snel een kokendwaterkraan. Die zijn makkelijk in het gebruik, maar vaak minder zuinig dan een waterkoker of fluitketel.