MilieuCentraal.nl maakt gebruik van cookies. Meer weten? Zie Cookies op deze website.

Sluiten

Keurmerken zijn slecht bekend

Verwarrend, die verschillende logo's en keurmerken op verpakkingen? Logisch! Er zijn in Nederland meer dan 100 duurzaamheidskeurmerken. Milieu Centraal geeft opheldering.

Uit een onderzoek dat Milieu Centraal heeft laten uitvoeren, blijkt dat consumenten slecht op de hoogte zijn van duurzaamheidskeurmerken. Slechts één op de drie Nederlanders kan spontaan een of meer duurzaamheidskeurmerken noemen. De bekendste keurmerken zijn: Fair Trade, Max Havelaar, EKO en FSC.

Te laag ingeschat

Met in totaal 100 keurmerken op allerlei producten (onder meer voeding, papier, kleding, hout, en elektrische apparaten) is het niet verwonderlijk dat u de weg kwijtraakt. Overigens weet vrijwel niemand dat er ruim 100 duurzaamheidskeurmerken zijn. De gemiddelde Nederlander denkt dat het er maar 9 zijn.

Eén keurmerk voor alles?

Maar liefst 70 procent van de consumenten is voorstander van één uniform duurzaamheidskeurmerk. Maar dat is moeilijk te realiseren, onder meer omdat twee derde van de duurzaamheidskeurmerken internationaal is en niet alleen in Nederland van toepassing (meer hierover op Keurmerken).

Keurmerk checken? Dat kan!

Bijna de helft van de consumenten blijkt meer te willen weten over keurmerken, liefst op het moment van aankoop in de winkel, maar ook via internet. U vindt alles op een rij op Keurmerken, labels en logo's. Voor elk duurzaameidskeurmerk vermeldt Milieu Centraal of het aandacht besteedt aan milieuaspecten, dierenwelzijn en sociale aspecten (zoals eerlijke handel). En er staat bij of er controle plaatsvindt, en hoe betrouwbaar die is.

 Naar boven
/media/933547/keurmerken-labels-en-logos-2012.jpg

Betrouwbare informatie

Milieu Centraal biedt betrouwbare informatie. Hoe komt de organisatie daaraan? Kijk op Werkwijze Milieu Centraal.

Volg ons