MilieuCentraal.nl maakt gebruik van cookies. Meer weten? Zie Cookies op deze website.

Sluiten

Zonne-energie

Behalve zonnepanelen zijn er meer toepassingen om zonlicht en warmte om te zetten in duurzame energie in huis. Zonneboilers bijvoorbeeld. U kunt ook gewoon slim gebruik maken van zonlicht tijdens de (ver)bouw van uw woning.

In Nederland schijnt de zon voldoende om zonneboilers en zonnepanelen te laten werken. Zonne-energie is oneindig beschikbaar. Bij gebruik van zonne-energie komen er ook nauwelijks milieubelastende stoffen vrij, zoals CO2. Daarom is zonne-energie duurzaam.

Stroom opwekken met zonlicht gebeurt met blauwe zonnepanelen op het dak. Kraanwater opwarmen met zonnewarmte, vindt plaats met een zonneboiler en zwarte zonnecollectoren op het dak. Een zonneboilercombi verwarmt naast kraanwater ook uw woning.

Tips zonne-energie

 • Een eenvoudige manier om zonlicht te gebruiken voor verwarming is zongericht (ver)bouwen. Maak bijvoorbeeld een serre of extra raam op het zuiden. Zonnewoning en Passief Huis zijn huisconcepten die zoveel mogelijk letten op passief zongebruik. Meer hierover op Passieve zonne-energie.
 • Benieuwd of uw woning geschikt is voor zonnepanelen of zonneboiler? Vraag gratis Advies op maat op Zonnepanelen of Zonneboiler.
 •  Zonne-energie en milieu

  Bij de productie van 1 kilowattuur (kWh) elektriciteit uit de verbranding van kolen komt minstens 900 gram CO2 vrij, bij gasverbranding is dat 400 gram. Bij zonlicht is dat veel lager: 50 gram. Dat scheelt een flinke slok op een borrel, zeker als je bedenkt dat een gemiddeld huishouden jaarlijks ongeveer 3.500 kWh elektriciteit verbruikt.

  Dat er bij zonne-energie nog CO2 vrijkomt, komt door de productie van de installaties zoals zonnepanelen en zonneboilers. Daarvoor zijn (nog) fossiele brandstoffen nodig en die tellen natuurlijk mee in de vergelijking met energie uit fossiele bronnen. De CO2 die vrijkomt door de bouw van koleninstallaties wordt ook meegewogen.

  Netto veel besparen

  Zonnepanelen en zonneboilers produceren tijdens hun leven veel meer schone energie, dan er fossiele energie nodig is om de installaties te maken. Dat betekent dat een installatie netto veel meer CO2 bespaart, dan er vrijkomt bij de productie van een zonneboiler of -paneel.

  Zonne-energie voorziet zelden in de volledige behoefte van elektriciteit of warm water van een huishouden. De zonopbrengst wisselt daarvoor teveel, naar gelang het seizoen of de weersomstandigheden. Maar u bespaart wel flink op CO2-uitstoot als u naast conventionele energie ook zonne-energie inzet.

  Grootschalig zonnestroom maken

  In Duitsland en Spanje staan zonnecentrales. Zulke grootschalige projecten van zonnepanelen of zonthermische systemen leveren meer dan een megawatt-piek op. Lees verder op Zonnecentrales.

  Het aandeel zonne-energie in de stroom geleverd door Nederlandse energiebedrijven is klein. Meer hierover staat op Groene stroom.

   

 •  Prijsverschil?

  Stroom uit zonnepanelen kan concurreren met grijze stroom van het elektriciteitsnet. Dat komt omdat de kosten van zonnepanelen de laatste jaren snel dalen. Wat de elektriciteit per kWh precies kost, hangt af van de omstandigheden ter plaatse, zoals het aantal panelen dat er op het dak ligt, de opbrengst en of er een lening is afgesloten voor de aanschaf. Daarom kan Milieu Centraal geen gemiddelde berekenen.

  Ook de prijs voor 1 m3 warm water uit een zonneboiler is alleen te berekenen door vergaande aannames te doen over omstandigheden en opbrengst. Dat is dan echter geen bruikbaar gemiddelde om uw situatie in te schatten.

 •  Zonneboiler(combi)

  Voor een zonneboiler komen er donkergekleurde zonnecollectoren op het dak, die zonnewarmte opvangen. Een gemiddeld huishouden van vier personen met een hoogrendement combiketel als naverwarmer bespaart de helft van het gasverbruik voor warm water.

  Er zijn vier typen zonneboilers. Eén daarvan voorziet niet alleen in warm kraanwater, maar verwarmt ook uw woning: de zonneboilercombi.

  Subsidie?

  Om de aanschaf van duurzame energiesystemen te stimuleren zijn er soms lokale subsidieregelingen. Kijk voor een overzicht op www.energiesubsidiewijzer.nl.

 •  Zonnepanelen: stroom van het dak

  Zonnepanelen maken op het dak van uw woning elektriciteit. De dalende prijzen van zonnepanelen maken investeren in zonnestroom steeds aantrekkelijker. Ook stijgt langzaamaan de elektriciteitsprijs, waardoor een investering nog meer oplevert. Een investering komt overeen met een rendement van zes procent op de spaarrekening. Zie Standaard Rekenmethode Rendementen.

  Natuurlijk is wel een geschikt dak nodig en voldoende zonopbrengst. U kunt nagaan of uw woonsituatie geschikt is met gratis Advies op maat, zie Zonnepanelen.

  Met accu

  De meeste zonnepanelen op woningen zijn gekoppeld aan het elektriciteitsnet. Het systeem levert stroom aan het net als de panelen tijdelijk meer elektriciteit leveren dan u gebruikt. Er zijn ook autonome systemen: zonnepanelen met accu komen van pas op plaatsen waar geen elektriciteitsnet is, zoals op kampeerplaatsen of langs snelwegen.

 •  Wijsheid? Vraag Advies op maat!

  Wat is nu wijsheid? Is uw woning geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen of een zonnecollector? Heeft u een idee van de investering en energiebesparing die voortkomen uit aanschaf van zonnepanelen of een -boiler? Milieu Centraal geeft u gratis Advies op maat.

  Advies op maat Zonnepanelen en Zonneboiler

  Benieuwd of een zonneboiler voor u haalbaar is? Ga naar het gratis Advies op maat Zonneboiler.

  Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen, of wilt u juist laten voorrekenen wat een dak vol panelen kost? Vraag dan gratis Advies op maat Zonnepanelen.

 •  Apparaten op zonne-energie

  Zonnecellen zitten ook op rekenmachines, sommige tuinlampen en telefoonopladers. Ze werken (of laden een batterij op) met daglicht. Over het algemeen leveren zulke producten milieuvoordeel op als u daarmee niet-oplaadbare batterijen vervangt.

  In alle andere gevallen kunt u het best afgaan op gebruikersgemak of prestaties. Het milieuvoordeel van deze kleine zonnecellen varieert namelijk per soort en pakt lager uit dan bij grote zonnecellen. Dat komt omdat de energetische terugverdientijd relatief lang is. Oftewel: het duurt lang voordat de zonnecellen in deze producten net zoveel CO2 hebben bespaard, als het kostte om ze eerst te produceren.

  Dat het zolang duurt, komt omdat ze minder efficiënt werken dan grote zonnepanelen, en ook onder minder gunstige zonomstandigheden - binnenshuis bijvoorbeeld.
   

 Naar boven
/Domeinen/Algemeen/Images/Onderwerp/Zonne-energie.jpg

Betrouwbare informatie

Milieu Centraal biedt betrouwbare informatie. Hoe komt de organisatie daaraan? Kijk op Werkwijze Milieu Centraal.

Volg ons