MilieuCentraal.nl maakt gebruik van cookies. Meer weten? Zie Cookies op deze website.

Sluiten

Wasmachine

Bij de aanschaf en bij het gebruik loont het om rekening te houden met het energiegebruik van uw wasmachine. U kunt zo flink wat energie besparen: goed voor uw portemonnee en het milieu.

Het grootste deel van de milieubelasting van wasmachines ontstaat tijdens het gebruik. Daarom vermindert de milieubelasting als u zuinig wast. Ook de productie veroorzaakt milieubelasting, maar dat is weinig vergeleken met het verbruik over de hele levensduur.

Een wasje draaien kost water en elektriciteit: gemiddeld gaat het om vier procent van het totale elektriciteitsverbruik van huishoudens.

Tips zuinig wassen

 • Kies een machine met een capaciteit die past bij uw huishouden.
 • Kies bij aankoop voor een energiezuinige wasmachine met energielabel A+++. Binnen A+++ bestaan grote verschillen in energiegebruik. Kijk daarom ook naar het jaarverbruik in kWh.
 • Let op: label A+ is inmiddels de ondergrens bij wasmachines.
 • Neem liever geen was-droogcombinatie: die verbruikt relatief veel energie.
 • Was altijd met een volle trommel. U hoeft dan minder vaak te wassen, waardoor u per kilo wasgoed minder energie gebruikt.
 • Centrifugeer op de hoogste stand als de was in de droger gaat.
 • Was op 30 graden, dat is veel energiezuiniger dan 60 graden. Er zijn zelfs speciale wasmiddelen waarmee u op temperaturen van lager dan 30 graden kunt wassen.
 • Wast u toch vaak op hogere temperaturen? Overweeg dan uw wasmachine geschikt te maken voor hot-fill.
 •  Wasmachines en het milieu

  Over zijn hele levensduur belast een wasmachine het milieu vooral via de elektriciteit die hij verbruikt. De productie van stroom levert namelijk broeikasgassen op en draagt zo bij aan klimaatverandering. Bovendien raken fossiele brandstoffen een keer uitgeput. Verder draagt ook het watergebruik voor een klein deel bij aan de totale milieubelasting.

  Productie: klein aandeel milieubelasting

  De productie van de wasmachine heeft maar een klein aandeel in de milieubelasting. Het maken van een machine kost wel energie en grondstoffen, zoals koper en ijzer. Maar door die stoffen na het afdanken opnieuw te gebruiken, vermindert de milieubelasting aanzienlijk. Het milieu is dus vooral gebaat bij een energiezuinig gebruik van de wasmachine.

 •  Energiezuinige wasmachine kiezen

  Let bij aankoop op het energielabel, dat op elke wasmachine in de winkel staat. Het geeft aan hoe zuinig een wasmachine omgaat met energie en water. Energielabel A+++ (A bij oud energielabel) is het zuinigst met energie. Label A+ is inmiddels de ondergrens waarmee wasmachines op de markt gebracht mogen worden. In de winkel vindt u niet meer lager dan label C. 

  Nieuw energielabel

  Energielabel WasmachineAnders aan het nieuwe energielabel is dat er drie nieuwe zuinige klassen zijn boven A: A+, A++ en A+++ (het zuinigst). De indeling van het nieuwe energielabel is nu alweer ingehaald door de techniek: binnen de klasse A+++ is inmiddels een grote variatie in energiezuinigheid ontstaan. Sommige webwinkels en vergelijkingssites hanteren daarom een extra indeling binnen de klasse A+++: A+++-10/20/30 en 40%. Dit zijn geen officiële categorieën. Ze worden niet door alle webwinkels gebruikt (zomer 2013).

  Op het nieuwe label staat het energiegebruik niet meer per beurt, maar per jaar ('annum') vermeld. Dit jaarverbruik is een Europees gemiddelde dat kan afwijken van de Nederlandse situatie. Zie ook www.energielabel.nl voor hoe u wasmachines met oud en nieuw label kunt vergelijken.

  Passende capaciteit

  Koop een wasmachine op maat. In principe wast een grote machine energiezuiniger, maar dat milieuvoordeel verdwijnt als u de wasmachine niet helemaal vol doet.

  Let er ook op dat de machine qua capaciteit aansluit bij een eventuele wasdroger. Is de wasmachine groter, dan past een was niet in één keer in de droger; de kans bestaat dat u daarom halve - en dus energieverspillende - wasjes gaat draaien.

  Droogresultaat A

  Kies voor een wasmachine met het beste droogresultaat (score A voor centrifugeren) als u de was vaak met een wasdroger droogt. Centrifugeren kost weliswaar energie, maar het drogen in een wasdroger of in een verwarmde ruimte in huis kost méér energie. Kijk bij aanschaf eerst naar het droogresultaat volgens het label, en daarna pas naar het toerental. Want een hoger toerental betekent niet altijd een drogere was.

  Eco-stand

  De eco-stand op een wasmachine verlengt meestal de wasduur. Dat geeft bij lagere temperaturen een beter wasresultaat. Maar de betekenis van de eco-stand blijkt per machine nogal te verschillen. Controleer daarom wat de fabrikant er precies onder verstaat. Kies het liefst voor een machine die een programma op lage temperatuur met eco-stand kan draaien.

  Andere opties

  Ga bij aankoop van de wasmachine na of u de wastemperatuur handmatig kunt instellen: niet alle machines zijn bijvoorbeeld in te stellen op 15 graden (of koud wassen).

  Verder kan een beladingsensor van pas komen. Die beperkt het energie- en waterverbruik als de machine niet helemaal vol is. (Overigens bespaart u meer als u een wasmachine op maat koopt, en daarvan de volledige capaciteit benut.)

  EnergieWeter

  In winkels die zijn aangesloten bij EnergieWeter staat op het prijskaartje niet alleen de aanschafprijs vermeld, maar ook een schatting van de jaarlijkse elektriciteitskosten. Ook dat is een handig middel om stroomverbruik van verschillende wasmachines te vergelijken.

   

 •  Energiezuiniger wassen

  Wasmachine-tempHoe lager de temperatuur, des te lager het energieverbruik. Probeer daarom te wassen op 40 of 30 graden Celsius, of zelfs met koud water.

  Soms is wassen op 60 graden wel verstandig: bij besmettelijke ziekten of huisstofmijtallergie, of als u vaatdoekjes en babyspullen wast.

  Als u veel op lage temperaturen wast, is het wel verstandig om eens in de maand op een hoge temperatuur (60 graden) te wassen. Zo voorkomt u dat er vetresten in de machine achterblijven. Daarin kunnen bacteriën zich nestelen, en kan uw machine vervelend gaan ruiken.

  Volle trommel

  Draai pas een was als de machine voor de volle capaciteit beladen is. De meeste mensen denken de machine vol te doen, als die maar voor tweederde gevuld is. Deze huishoudens draaien meer wasjes dan eigenlijk nodig is. Weeg de droge was eens af tot de maximale capaciteit om te bepalen hoeveel er werkelijk in de trommel kan: vaak meer dan u denkt!

  Programmakeuze

  Gebruik zo vaak mogelijk het programma voor katoenwas; dat gaat het zuinigst om met water en elektriciteit. Fijnwasprogramma's gebruiken per kilogram wasgoed meer water en stroom, aangezien u zulke programma's met minder belading moet draaien.

  Heeft uw wasmachine een ecostand? Controleer dan in de handleiding op welke temperatuur deze stand wast en hoeveel water en energie deze stand gebruikt. Het kan namelijk voorkomen dat het ecoprogramma helemaal niet zo zuinig is en dat wassen met een ‘normaal’ 15 of 30 graden programma zuiniger uitpakt.

  Centrifugeren

  Centrifugeer op de hoogst mogelijke stand als u de was droogt in een wasdroger, of binnenshuis in een verwarmde ruimte. Droogt u de was buiten, of in een kamer waar de verwarming nooit aan is? Dan bespaart u energie door een lager toerental te kiezen.

  Geld besparen

  Een wasje draaien op 90 graden is zeven keer zo duur als een wasje op 15 graden. Een was draaien op 60 graden kost bijna twee keer zoveel als een was op 40 graden.

  WastemperatuurKosten* voor elektriciteit per wasbeurt
  15 graden € 0,05
  30 graden € 0,08
  40 graden € 0,12
  60 graden € 0,21
  90 graden € 0,33

  * Bij 5 kg katoenwas in een gemiddelde wasmachine met 5 kg belading en energielabel A (oude label); elektriciteitsprijs 23 eurocent / kWh (prijspeil 2013/2014).

 •  Hot-fill wasmachine

  Hot-fill wasmachines worden aangesloten op de warm- en koudwaterkraan, waardoor niet de wasmachine maar uw warmwatertoestel het waswater opwarmt. Dat bespaart tot  80 procent van het elektriciteitsverbruik van de wasmachine. Een wasbeurt in een hot-fill machine kost de helft van een wasbeurt in een gewone wasmachine (aan energiekosten). Overigens kunt u ook een gewone wasmachine veranderen in een hot-fill machine door er een speciaal voorschakelapparaat bij te installeren.

  Een hot-fill wasmachine kan nogal duur zijn. U bent daarom meestal niet voordeliger uit.

 •  Oude wasmachine? Apart inleveren!

  Lever een oude wasmachine in bij de gemeente, of bij de winkel waar u de nieuwe machine koopt. Dat kost niks extra’s.

  Een oude wasmachine naar de kringloopwinkel brengen levert door zijn hoge energieverbruik geen milieuvoordeel op. Inleveren voor recycling is beter voor het milieu.

 •  Meer informatie

  • Alles over energielabels vindt u op www.energielabel.nl.
  • Kijk op www.energieweter.nl om te zien in welke winkels de energiekosten van wasmachines op het prijskaartje staan vermeld.
  • De Consumentenbond vergelijkt wasmachines op www.consumentenbond.nl.
  • De gemeentereiniging in uw woonplaats kan informatie geven over inzamelingspunten.
 Naar boven
/media/959599/wasmachines-2012.jpg

Minder energiekosten? Bespaartest.nl!

Kies je tips voor energie- besparing, en verlaag je energiekosten tot honderden euro's per jaar: Bespaartest.nl!

Vignet-bespaartest

Volg ons