MilieuCentraal.nl maakt gebruik van cookies. Meer weten? Zie Cookies op deze website.

Sluiten

Reclamedrukwerk

Plak een nee/ja- of nee/nee-sticker op uw brievenbus als u geen reclamefolders wilt ontvangen. Zo'n sticker zorgt voor minder reclamefolders en vermindert milieubelasting. De producent van folders houdt namelijk rekening met het aantal adressen dat een nee/ja- of nee/nee-sticker heeft geplakt.

Huishoudens (zonder brievenbussticker) ontvangen gemiddeld 33 ongevraagde folders per week in hun brievenbus. Dat is 34 kilo reclamedrukwerk per jaar! In drie op de tien huishoudens gaat alles ongelezen weg. Iedere ongewenste folder zorgt voor verspilling van energie voor productie en trasport, en onnodig afval. Een sticker op uw brievenbus gaat deze verspilling tegen.

Tips tegen reclamefolders

 • Gratis nee/nee- of nee/ja-stickers haalt u af bij het gemeentehuis.
 • Meld u desgewenst af voor geadresseerd reclamedrukwerk, de Telefoongids/Gouden Gids en telemarketing.
 • Stuur ongewenst reclamedrukwerk 'Retour Afzender'.
 • Dien eventueel een klacht in.
 • Haal de plastic hoes van de reclamefolders, voor dat die in de papierbak belanden. Plastic kan het hergebruikproces van papier verstoren. Dit plastic kan gescheiden ingeleverd worden. Zie ook Welk afval waar.
 •  Reclamedrukwerk en milieu

  Jaarlijks vallen er zo'n 1.720 ongeadresseerde reclamefolders op de deurmat van een gemiddeld huishouden zonder brievenbussticker. Dat zijn 33 folders per week. Het komt neer op 34 kilogram reclamedrukwerk per jaar. Daarnaast vallen er ook nog huis-aan-huisbladen, telefoongidsen en geadresseerd reclamedrukwerk (direct mail) door de bus.

  De productie van het papier waarvan drukwerk is gemaakt belast het milieu, net als het drukken en vervoeren van folders. Iedere ongewenste folder is onnodige milieubelasting. Voor informatie over de milieuaspecten van papiergebruik zie: Schrijf- en kopieerpapier.

  Nee/ja-sticker helpt

  Volgens de vereniging MailDB, die nee/ja- en nee/nee-brievenbusstickers verspreidt, heeft ruim één op de vijf huishoudens (22 procent) zo'n sticker. Volgens MailDB drukken adverteerders daardoor daadwerkelijk minder folders.

  Mocht u toch constateren dat een verspreider grote hoeveelheden reclamefolders weggooit, dan kunt u hierover een klacht indienen bij MailDB via info@neeneeneeja.nl.

 •  Drukwerk verminderen

  Voor ongeadresseerde reclame zijn twee stickers beschikbaar voor op uw brievenbus. De nee/nee-sticker weert zowel ongeadresseerd reclamedrukwerk, als de huis-aan-huis bladen en wijkbladen. De nee/ja-sticker geeft aan dat u géén reclamedrukwerk (reclamefolders en magazines) wilt ontvangen, maar wél huis-aan-huis- en wijkbladen.

  Ja/nee-stickers. Hiermee kunt u ongewenste post voorkomen.

  De stickers zijn gratis af te halen bij het gemeentehuis. Als u een vaste telefoonlijn heeft, kunt u ze ook telefonisch bestellen bij MailDB: T 0900 2025095 (25 eurocent per minuut). De vaste telefoonlijn is nodig omdat daar adresgegevens aan zijn gekoppeld; bestellen per 06-nummer, een geheim nummer of VoIP (via internet, zoals Skype) is daarom niet mogelijk. Zie ook www.neeneeneeja.nl.

  Papieren gidsen: afmelden mogelijk

  Jaarlijks krijgen zo'n 7 miljoen huishoudens een papieren Telefoongids/Gouden Gids. Als u deze gids niet gebruikt (de informatie staat ook op het internet) kunt u zich afmelden; u ontvangt dan geen Telefoongids/Gouden Gids meer. Gebruik voor afmelding het kaartje achterin de gids, of meldt u online af via over.detelefoongids.nl.

  Geadresseerd reclamedrukwerk

  Reclamedrukwerk dat gericht is aan u persoonlijk (of aan voorgaande bewoners) kunt u weren door structureel al de ongewenste post terug te sturen. U streept uw adres door, schrijft er 'Retour Afzender' naast en stopt de post weer in de brievenbus.

  U kunt u ook laten opnemen in het bestand van Stichting Postfilter om te voorkomen dat u post krijgt van bedrijven waar u geen klant (meer) bent. Uw gegevens blijven drie jaar in dat bestand staan. Daarna moet u zich opnieuw aanmelden. De meeste adverteerders respecteren dit bestand.

  Aanmelden kan via www.postfilter.nl. Of stuur een gefrankeerde brief met vermelding van het medium (per post of telefoon) via welke u geen reclame meer wenst te ontvangen, naar:
  Postfilter
  Postbus 666
  1000 AR AMSTERDAM

  Reclamedrukwerk van bedrijven waar u klant bent of dat meekomt met geadresseerde post, zoals bij bank- en giroafschriften, kunt u stopzetten door dit te melden bij de betreffende instantie.

 •  Een klacht indienen

  Als u een sticker heeft geplakt op uw brievenbus en toch nog reclamedrukwerk ontvangt, dien dan telefonisch of schriftelijk een klacht in bij de adverteerder of de verspreider. Het adres van de adverteerder hoort op de folder te staan, zodat u het drukwerk gemakkelijk 'Retour afzender' kunt sturen; vaak staat ook het telefoonnummer vermeld van de verspreider.

  Reclamecodecommissie

  De adverteerder of de verspreider is verplicht de klacht te onderzoeken en binnen vier weken antwoord te geven. Is het antwoord niet op tijd, of is de klacht niet naar tevredenheid afgehandeld, dan kunt u binnen vier weken een klacht indienen bij de Reclame Code Commissie via www.reclamecode.nl of door een brief te sturen naar:

  Reclame Code Commissie
  Postbus 75684
  1070 AR AMSTERDAM

  Ook met klachten over het niet lukken van afmelden voor geadresseerd reclamedrukwerk van bedrijven waar u geen klant (meer) bent kunt u bij de Reclame Code Commissie terecht, of bij Consuwijzer.nl voor bedrijven waar u wel klant bij bent geweest, of ooit uw adresgegevens heeft achtergelaten.

 •  Andere vormen van reclame tegen gaan

  Sinds eind 2009 is het 'Bel-me-niet-register' van de stichting Infofilter van kracht. Bedrijven of goede doelen zijn wettelijk verplicht te controleren of uw nummer in dit register staat. Als u niet zelf uw contactgegevens aan een bedrijf hebt gegeven, mag een organisatie u niet bellen met aanbiedingen en reclame. Registratie in het nieuwe register is van onbeperkte duur.

  Het Bel-me-niet Register kunt u bereiken via: www.bel-me-niet.nl
  Postbus 906
  1000 AX Amsterdam
  0900-6661000

  SMS-diensten

  Voor sms-diensten bestaat er een vergelijkbaar register: www.smsdienstenfilter.nl. Als u uw mobiele nummer daar aanmeldt, sturen de aangesloten bedrijven geen ongevraagde sms-berichten meer.

  Telefonisch marktonderzoek

  Telefonisch marktonderzoek is specifiek bedoeld om informatie te verzamelen en heeft niet - zoals telemarketing - het doel u iets te verkopen. Bij het zogeheten Onderzoekfilter, beheerd door Stichting MOA, kunt u uw telefoonnummer laten blokkeren tegen vooraf onaangekondigd telefonisch marktonderzoek (www.onderzoekfilter.nl /T 0900 6665000).

 •  Meer informatie

 Naar boven
/Domeinen/Algemeen/Images/Onderwerp/Reclamedrukwerk.jpg

Download gratis app Recyclemanager

De gratis app Recyclemanager (voorheen Afvalscheidingswijzer) maakt afval scheiden makkelijk.De app is beschikbaar voor Android (play.google.com) en iPhone (itunes.apple.com).

Half Banner Apple

Half Banner Android

Volg ons