MilieuCentraal.nl maakt gebruik van cookies. Meer weten? Zie Cookies op deze website.

Sluiten

Kleding

U hoeft geen geitenwollen sokken en onbestemde hobbezakken meer te dragen, om u milieuvriendelijk te kleden. Steeds meer bedrijven laten zien dat hippe mode kan samengaan met respect voor mens en milieu.

Het maken van kleding kost veel grondstoffen en energie. Daarom is het beter voor het milieu als u kleding hergebruikt en er langer mee doet. De milieubelasting van wol en katoen is hoger dan van andere materialen. Katoen heeft landbouwgrond nodig en vergt erg veel water en bestrijdingsmiddelen, de schapen die de wol leveren hebben veel weidegrond nodig, en stoten methaan uit, een sterk broeikasgas. Als je naar het hele milieuprofiel kijkt, blijken van de veel gebruikte stoffen (met uitzondering van nylon) synthetische materialen als polyester en acryl er beter uit te komen.

Tips milieuvriendelijke kleding

 • Koop het liefst kleding met een milieukeurmerk; voor katoen is biologisch beter voor het klimaat. Vind de kledingkeurmerken in Keurmerkenwijzer!
 • Een sjiek feest of kinderfeestje? Huur een outfit in plaats van te kopen!
 • Kies vaker tweedehands kleding, of kleding gemaakt van gerecycled materiaal.
 • Koop liever weinig kwaliteitskleding die u vaak draagt, dan veel goedkope kleren die u snel weer weggooit.
 • Gooi afgedankte kleren en textiel in een kledingcontainer, of verkoop ze op de tweedehands markt.
 • Was uw kleren volgens het voorschrift, dan blijven ze langer mooi. Zie voor slimme tips over wassen: Wasmachine.
 •  Milieubelasting van kleding

  Katoentellt die niet biologisch is, levert veel milieubelasting op.Voor het verbouwen van natuurlijke materialen als katoen, linnen en wol is veel landbouwgrond nodig. Daarnaast vereist katoenteelt veel water en bestrijdingsmiddelen, terwijl voor wol schapen nodig zijn, die voor veel uitstoot van het broeikasgas methaan zorgen.

  Synthetische stoffen worden gemaakt van aardolie: een niet-hernieuwbare grondstof. Ook komen er steeds meer aanwijzingen dat het wassen van synthetische kleding bijdraagt aan de 'plastic soep': miniscule deeltjes plastic in de oceanen. De milieubelasting van half-synthetische stoffen op basis van hout- of bamboevezels zoals viscose zit naast landgebruik ook in een hoog energie- en chemicaliëngebruik.

  Veel stoffen krijgen na productie een extra behandeling, zoals verven, stonewashen, kreukvrij of waterafstotend maken. Daarbij worden vaak schadelijke chemicaliën geloosd. Tot slot zorgt voor alle soorten kleding het vervoer naar de winkels voor milieubelasting.

  In het algemeen geldt: hoe langer een kledingstuk meegaat, des te lager de milieubelasting - er hoeft dan immers minder nieuwe kleding te worden gemaakt.

 •  Synthetisch vaak beter dan natuurlijk

  Om de milieubelasting van kledingmaterialen te kunnen vergelijken, moet een aantal milieuaspecten worden meegenomen: naast emissie van broeikasgas ook landgebruik en bestrijdingsmiddelengebruik.

  Van de meest gebruikte kledingmaterialen scoort wol over het geheel genomen het slechtst, gevolgd door nylon, viscose, katoen en linnen. Acryl, polyester, polypropyleen en 'nieuwe viscoses' als modal en tencel zijn vanuit milieuoogpunt een betere keuze. Kleding van gerecyclede vezels, zoals gerecycled PET/polyester wordt steeds gebruikelijker en heeft ook een gunstig milieuprofiel. Van sommige vezels als brandnetel, bamboelinnen en zijde is de milieubelasting niet bekend.

  Wie toch graag een 'katoenachtige' stof heeft, kan beter kiezen voor biologische katoen: daarvoor worden geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt en de broeikasgasemissie is lager dan van reguliere katoen. Wel is het landgebruik iets hoger.

 •  Hippe en milieuvriendelijke mode

  U hoeft geen geitenwollen sokken en onbestemde hobbezakken meer te dragen om rekening te houden met het milieu. Steeds meer kledingbedrijven willen maatschappelijk verantwoord ondernemen; ze laten zien dat hippe mode kan samengaan met respect voor mens en milieu. Zo verkopen steeds meer grote kledingketens kleding van biologische katoen, en zijn er hippe merken die zich geheel toeleggen op duurzame mode.

 •  Milieukeurmerken voor kleding

  Diverse kledingkeurmerken stellen eisen op gebied van milieu.Er zijn voor kleding meerdere keurmerken die eisen stellen op het gebied van milieu. U kunt ze vergelijken op Keurmerk kleding.

 •  Verkoop van milieuvriendelijke kleding

  Diverse winkelketens, kledingzaken en postorderbedrijven verkopen milieuvriendelijke kleding. Kijk voor merken en winkels bijvoorbeeld op:

 •  Afdanken van kleding

  We gooien per persoon ruim 13 kilo textiel per jaar weg. Nog geen derde wordt opnieuw gebruikt door het naar familie of vrienden, de tweedehands markt of de textielcontainer te brengen. Mensen blijken het belangrijk te vinden om hun kleding en textiel gescheiden in te leveren: voor het milieu en voor de medemens. Soms bestaat er echter verwarring over wat wel en niet in de kledingbak mag.

  Schone en droge kledingstukken, schoenen, huishoudtextiel en accesoires (riemen, tassen) zijn geschikt voor hergebruik. Textiel hoeft niet heel te zijn: van gescheurde kleding of beddengoed kunnen nog poetsdoeken of isolatiematerialen gemaakt worden.

  Hergebruik ontlast het milieu. Daarnaast zorgt de export van tweedehands kleding voor werkgelegenheid in Afrika en Azië, en levert het goedkope kleding op voor de arme bevolking daar. Er belandt ruim 9 kilo per persoon per jaar aan kleding en textiel bij het restafval. Twee derde hiervan had nog hergebruikt kunnen worden, en de helft hiervan is nog goede kleding. Zie ook Afvalscheiding.

 •  Arbeidsomstandigheden

  Verreweg de meeste kleding wordt gemaakt onder gebrekkige arbeidsomstandigheden. Maar veel kledingmerken en modeketens doen hun best om 'eerlijke' kleding in te kopen, die is gemaakt onder menswaardige omstandigheden. Zie voor meer informatie Eerlijke kleding.

 •  Meer informatie

  • Kleding wassen op lagere temperatuur vermindert milieubelasting en gaat niet ten koste van uw kleding. Meer daarover op Wasmachine.
  • Made By, een Nederlandse organisatie die bedrijven stimuleert duurzame kleding op de markt te brengen, heeft een eigen scorekaart van duurzame kledingmaterialen.
  • Voor informatie over kledinginzameling kunt u terecht bij de brancheorganisatie Vereniging Herwinning Textiel: www.textielrecycling.nl,
  • Bij de brancheorganisatie zijn ook grote inzamelaars aangesloten zoals het Leger des Heils, Humana en KICI: www.reshare.nl, www.humana.nl en www.kici.nl.
  • Kleinere goede doelenorganisaties die zich met kledinginzameling bezighouden vindt u via www.cbf.nl.
 Naar boven
/media/979163/kleding-2012.jpg

Download KeurmerkenWijzer!

Ziet u door het woud van keurmerken ook niet meer waar ze voor staan en of ze betrouwbaar zijn? Download de gratis app KeurmerkenWijzer voor android en iphone.

Klik en download android app op play.google.com

Klik en download iPhone app op iTunes.apple.com

Volg ons