MilieuCentraal.nl maakt gebruik van cookies. Meer weten? Zie Cookies op deze website.

Sluiten

Subsidie woningisolatie

Met subsidie wordt isoleren voor u een stuk aantrekkelijker. Daarom zijn er regelmatig regelingen en subsidiepotten opgericht. Alleen de regeling btw-verlaging staat daarvan nog overeind.

Dak- en gevelisolatie, dubbel glas en vloerisolatie besparen veel energie. Dat doet het klimaat een plezier, verbetert het comfort in huis en verlaagt uw energierekening. Veel van die energiebesparende maatregelen vereisen wel een flinke investering; subsidies en andere regelingen kunnen helpen. Milieu Centraal heeft berekend dat de bestaande btw-korting isolatie van een eengezinswoning via vloer-, dak-, spouwmuur- en glasisolatie 1300 euro goedkoper maakt (prijspeil 2013/2014).

In het kort

 • De btw-verlaging voor isolatiewerkzaamheden is nog van kracht.
 • Er zijn ook subsidiepotjes op lokaal niveau (gemeente, provincie). Wellicht komt u daarvoor nog in aanmerking. Kijk voor een overzicht op www.energiesubsidiewijzer.nl.
 • Sinds juli 2014 is er landelijke subsidie voor het energiezuiniger maken van huurwoningen. Lees meer op Financiering verbeteren huurwoning.
 •  Stimuleringsregeling energieprestatie huursector (STEP)

  De rijksoverheid stelt 400 miljoen euro subsidie beschikbaar voor verhuurders om huurwoningen energiezuiniger te maken. De Stimuleringsregeling energieprestatie huursector (STEP) loopt van 1 juli 2014 tot eind 2017. Lees meer over de regeling op Financiering verbeteren huurwoning.

 •  Langlopend lagere btw bij uitbesteding isolatie

  Voor isolatieglas, vloer-, bodem-, dak- en gevelisolatie is de btw op arbeidsloon verlaagd van 21 procent naar 6 procent. Dit is een langlopende regeling. De btw-verlaging geldt niet voor het plaatsen van kozijnen.

  Voorwaarde is dat de werkzaamheden worden verricht op het moment dat de woning ouder is dan 2 jaar na de eerste ingebruikneming. Daarnaast moet de warmteweerstand van dak, gevel of vloer na isolatie (de Rc) minimaal het zogeheten rechtens verkregen niveau halen, met een minimum van 1,3 m2K/W, zoals het Bouwbesluit voorschrijft.

  Het 'rechtens verkregen niveau' is de Rc-eis die geldig was ten tijde van de bouw van de woning, of een hogere Rc als gevolg van latere verbouwingen of aanpassingen aan de woning.

  Bespreek de btw-verlaging met het bedrijf dat de werkzaamheden uitvoert. Het bedrijf zal het lagere tarief in uw factuur verwerken, zodat u minder betaalt. Het  kan hierover de Belastingdienst zakelijk raadplegen, zie voor de voorwaarden op www.belastingdienst.nl.

 •  Tijdelijk lagere btw zonnepanelen en renovatie

  Renovatie en herstel van woningen ouder dan twee jaar valt tot 1 juli 2015 onder het lage btw-tarief van 6 procent, evenals duurzame energiemaatregelen zoals zonnepanelen en zonneboilers. Het gaat hierbij om arbeidsloon en niet om materiaalkosten.

  Kijk voor meer informatie op belastingdienst.nl.

 Naar boven
/Domeinen/Algemeen/Images/Onderwerp/Subsidie_woningisolatie.jpg

Online isolatie uitproberen

Benieuwd wat combinaties van isolatie (gevel en/of vloer, dak en ramen) kosten? En wat die doen met uw energierekening en energielabel? Kijk op www.VerbeterUwHuis.nl!

MC_verbeteruwhuis _logo 230 X 110

Volg ons