MilieuCentraal.nl maakt gebruik van cookies. Meer weten? Zie Cookies op deze website.

Sluiten

Tuinonderhoud

Een goede luchtige en voedzame tuingrond levert gezondere planten op, en maakt bestrijdingsmiddelen onnodig.

Goed onderhoud aan planten en tuinmaterialen verlengt hun levensduur. Bovendien houdt een luchtige bodem meer water vast - dat scheelt weer (drink)water geven. Kortom: tuinonderhoud vermindert milieubelasting.

Tips tuinonderhoud

 • U kunt de bodem zelf optimaliseren, met compost, mest of humus. Gebruik niet te veel (kunst)mest, want dan verslappen de planten juist.
 • Verwijder regelmatig onkruid, zodat het niet de overhand krijgt. Gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen is dan niet nodig.
 • Bespaar op watergeven door tuinplanten op een goede plek te zetten. Een dorstige plant die graag in de schaduw staat, heeft in de zon wel erg veel zorg en water nodig.
 • Besproei de tuin 's morgens vroeg of 's avonds laat, zodat het water niet meteen verdampt. Kijk voor meer waterbespaartips op Bespaartips water.
 • Tuingereedschap gaat langer mee als u het na gebruik schoonmaakt, en regelmatig onderhoudt.
 • Ook voor tuinmaterialen kan onderhoud bepalend zijn voor de levensduur. Informeer bij aanschaf welk onderhoud nodig is.
 •  Goede start: plaatsing planten en onkruid tegen gaan

  Sommige planten hebben schaduw nodigDoor planten op de juiste plek te zetten, krijgt u gezondere planten, en bespaart u op later onderhoud. Planten met een groot bladoppervlak verliezen veel water. Zet deze planten en vochtminnende planten op een schaduwrijke plek in de tuin. Planten met klein, dik en leerachtig blad gedijen op een droge, hete plek. Bodembedekkers, ook onder bomen, struiken en heesters, helpen voorkomen dat de bodem uitdroogt. Zie ook Beplanting.

  Onkruid wieden

  Elk zaadje of stukje wortel kan zich ontwikkelen tot hardnekkig onkruid. Consequent verwijderen loont: het voorkomt dat u de opvolgende jaren meer werk heeft aan het wieden van ongewenste planten. Lees meer hierover op Onkruid bestrijden.

  Gezond gazon

  Alleen in een dichte, gezonde grasmat hebben mos en onkruid geen kans. Strooi tenminste eenmaal per jaar kalk. Zure regen en processen in de bodem maken de bodem anders te zuur voor gras. Onkruid kunt u met de hand wieden. Als u dit regelmatig bijhoudt is een onkruidbestrijdingsmiddel niet nodig.

  Plotselinge plaatselijke verkleuring van gras kan het gevolg zijn van emelten (larven van de langpootmug). Voorkom schade door eind augustus/begin september als de eieren worden gelegd, het gras kort te houden. Zie voor mee tips Het gazon.

 •  Bemesten met mest en compost

  Een biologisch evenwicht in de tuin bereikt u met het gebruik van natuurlijke mest en compost. Wees voorzichtig met het gebruik van kunstmest. De voedingsstoffen komen daaruit snel vrij waardoor het risico van overbemesten groot is. De planten 'verbranden' dan, ze krijgen gele bladeren en verwelken. Meer hierover leest u op De tuin bemesten.

  Eigen compost gebruiken

  U kunt zelf compost maken van uw tuin- en keukenafval. Compost is voor bemesting en bodemverbetering van zowel de moestuin als de siertuin de beste keus. Het brengt voedingsstoffen in de grond, verbetert de structuur van de bodem en houdt het bodemleven gezond. Hierdoor krijgt de plant meer weerstand tegen schadelijke bacteriën en schimmels. Zie verder: Zelf compost maken.

 •  (Regen)water geven

  Geef de planten in uw tuin niet te veel water. Doet u dat wel, dan blijven de wortels kort. Dat maakt ze in periodes van droogte extra kwetsbaar. Planten die minder worden verwend zullen sterkere en langere wortels ontwikkelen.

  Water geven in de tuinAls u bij (felle) zon de tuin besproeit, verdampt een groot deel van het water voordat het de wortels bereikt. U kunt beter 's avonds na zonsondergang sproeien of 's morgens vroeg. De ochtend is vooral aan te bevelen als u planten heeft die gevoelig zijn voor schimmel. Als u 's avonds sproeit, blijven de planten namelijk de hele nacht nat. U heeft dan meer kans op schimmels.

  Regenwater benutten

  Regenwater dat u opvangt in een regenton, is uitstekend te gebruiken in de tuin. Wie eerst drinkwater gebruikte om de planten water te geven, maar overstapt op gebruikt van een regenton, kan per jaar zo'n 7.000 liter drinkwater besparen. Dat is milieuvriendelijker; het scheelt zeven euro op uw waterrekening (prijspeil 2013/2014).

  Kijk voor meer tips op Water geven in de tuin.

 •  Gebruik van bestrijdingsmiddelen

  De meeste onkruidbestrijdingsmiddelen worden op bestrating gebruikt. Zij zijn bedoeld om alle planten te doden. Middelen op basis van vetzuren zijn minder giftig en snel afbreekbaar, daarom zijn zij uit oogpunt van milieu de beste keuze als  bestrijdingsmiddelen onvermijdbaar zijn. Omdat ze alleen het blad doden en niet de wortels, zijn ze het meest effectief tegen jonge onkruiden. Het middel werkt heel snel, al na één tot twee uur, mits het op de juiste wijze wordt toegepast. Zie hiervoor de verpakking.

  Omdat vetzuren snel afbreken, kunt u na twee tot drie dagen weer nieuwe planten aanplanten. Tegen grotere onkruidplanten en wortelonkruiden moet soms na tien tot veertien dagen opnieuw worden gespoten.

 •  Meer informatie

  • Uitgeverij Roodbont verkoopt diverse gidsen, waaronder 'Kruid en onkruid: Gids voor het voorkomen en beperken van overlast door onkruiden en cultuurplanten' en 'De milieuvriendelijke siertuin: Gids voor aanleg en onderhoud van natuurrijke tuinen'. Bestel de gidsen via de website www.roodbont.nl.
 Naar boven
/Domeinen/Algemeen/Images/Onderwerp/Tuinonderhoud.jpg

Betrouwbare informatie

Milieu Centraal biedt betrouwbare informatie. Hoe komt de organisatie daaraan? Kijk op Werkwijze Milieu Centraal.

Volg ons