MilieuCentraal.nl maakt gebruik van cookies. Meer weten? Zie Cookies op deze website.

Sluiten

Water geven in de tuin

Jaarlijks wordt in een tuin gemiddeld zo'n 2.200 liter drinkwater gebruikt voor planten en gazon. Minder water gebruiken helpt verdroging tegen te gaan, en bespaart energie en afvalslib.

De Nederlandse tuinkranen bevatten drinkwater. Natuurlijk heeft uw tuin af en toe water nodig. Maar met een paar tips kunt u die behoefte beperken. Een lager watergebruik gaat verdroging van het landschap tegen, die ontstaat door waterwinning. Zuinig zijn met water in de tuin beperkt ook de hoeveelheid afvalslib die ontstaat na waterzuivering, en bespaart energie voor drinkwaterwinning, bereiding en transport. Meer over deze milieuaspecten leest u op Drinkwater.

Tips water in de tuin

 • 's Ochtends vroeg sproeien heeft de voorkeur. Als 's avonds wordt gesproeid, blijven de planten de hele nacht nat en zijn daardoor gevoeliger voor schimmels. Sproeit u bij (felle) zon dan verdampt een groot deel van het water voor het de wortels kan bereiken. Verder kunnen de waterdruppels als een vergrootglas werken waardoor de bladeren verbranden.
 • Door niet iedere dag water te geven, maar bijvoorbeeld één maal per week een flinke hoeveelheid zullen de planten langere wortels ontwikkelen waardoor ze ook dieper in de bodem water kunnen vinden. Zo zult u ook in droge tijden minder water hoeven te geven.
 • Geef planten rondom de wortels water, liefst zo gericht mogelijk, met een gieter. De sproeier kan worden gebruikt voor het gazon.
 • Een luchtige bodem houdt meer water vast. U kunt de bodem zelf verbeteren met compost of humus.
 • Zet de tuinplanten op een goede plek. Een dorstige plant die graag in de schaduw staat, heeft in de zon wel erg veel zorg en water nodig.
 •  Regenton kopen en plaatsen

  Regentonnen zijn te koop bij tuincentra en via internet. De inhoud varieert van zo'n 50 tot 300 liter. Een eenvoudige, kunststof regenton van 180 liter is te koop vanaf 50 euro. Houten regentonnen zijn duurder: vanaf 70 euro voor een kastanjehouten ton van 100 liter, tot 85 euro voor een eikenhouten wijnvat van 200 liter.

  Praktische tips regenton plaatsen

  • Plaats de regenton op een verhoging, zodat u een emmer of gieter onder de kraan kunt zetten. Sommige fabrikanten leveren bijpassende onderstukken, zoals een voet. Een gietijzeren of houten voet kost zo'n 60 euro.
  • Veel regentonnen worden standaard met een kraantje geleverd. Monteer het kraantje zo laag mogelijk zodat u ook de onderste laag water kunt aftappen. Dit is ook handig als u de regenton in de winter leeg wilt maken vanwege vorst.
  • Zorg voor een goedsluitend deksel op de regenton en gebruik die ook; dat voorkomt dat de ton een broedplaats wordt voor muggenlarven. Een deksel wordt meestal standaard bijgeleverd.
  • Neem maatregelen voor het geval de regenton dreigt te overstromen. Bijvoorbeeld een afvoer op het (regenwater-)riool, een afvoergoot (molsgoot) naar de tuin, een vijver of de bodem onder de regenton. Of sluit een regenautomaat aan: die wordt in de regenpijp gemonteerd en voert het water af via de regenpijp wanneer de ton vol is. Kosten: 10 tot 30 euro.
  • Voorkom dat er bladeren en dergelijk in de ton belanden. Daarvoor zijn zeven te koop; een nylonkous aan het uiteinde van de hemelwaterafvoer is een goed en goedkoop alternatief.
 •  Juiste inrichting

  Zorg voor voldoende onbestrate plekken in de tuin. Een gesloten bestrating laat weinig water door; tijdens een regenbui loopt het water dan weg over de bestrating naar het riool. Als het riool het water bij heftige regenbuienniet meer aankan, bestaat de kans dat het rioolwater deels wordt overgestort in het oppervlaktewater. Dat kan vissterfte veroorzaken. Halfopen en open verharding zoals split, dolomiet, grind, houtsnippers of een onverhard pad laten wel water door.

  Humusrijke grond

  Hoeveel water er wordt vastgehouden in de bodem, hangt af van de grondsoort: zandgrond houdt bijvoorbeeld minder water vast dan kleigrond. Kleigrond heeft echter een hele vaste structuur. De zuigkracht van plantenwortels is niet altijd sterk genoeg om voldoende water daaruit los te krijgen.

  Zowel voor zand als voor klei geldt dat meer humus of compost in de bodem een gunstig effect heeft op de waterhuishouding. Humusrijke zandgronden kunnen veel meer water vasthouden. Meer humus in kleigrond geeft juist een lossere structuur, waardoor het water beter beschikbaar komt voor de plantenwortels. U kunt zelf de bodem luchtiger maken door compost toe te voegen.

  Planten op de juiste plek

  Planten met een groot bladoppervlak verliezen veel water. Zet deze planten en vochtminnende planten op een schaduwrijke plek in de tuin. Planten met klein, dik en leerachtig blad gedijen op een droge, hete plek. Een goed tuinboek helpt u bij het kiezen van de juiste planten op de juiste plek. Lees ook de labels bij de planten.

  Bodembedekkers, ook onder bomen, struiken en heesters, helpen voorkomen dat de bodem uitdroogt.

 •  Meer informatie

  • Uitgeverij Roodbont geeft gidsen uit voor het milieuvriendelijk inrichten van tuinen, te bestellen via www.roodbont.nl.
  • Kijk op www.riool.info voor tips en ontwerpen voor water in uw tuin.
 Naar boven
/Domeinen/Algemeen/Images/Onderwerp/Water_geven_in_de_tuin.jpg

Betrouwbare informatie

Milieu Centraal biedt betrouwbare informatie. Hoe komt de organisatie daaraan? Kijk op Werkwijze Milieu Centraal.

Volg ons