MilieuCentraal.nl maakt gebruik van cookies. Meer weten? Zie Cookies op deze website.

Sluiten

Muggen

Steekmuggen verstoren met hun steken en hinderlijke gezoem 's zomers geregeld de nachtrust. Gelukkig zijn er milieuvriendelijke manieren om de mug op afstand te houden.

U kunt muggen op een simpele manier buiten uw huis houden zonder direct naar (chemische) afweermiddelen te grijpen. Horren helpen om muggen buiten te houden. Ook met tocht en de luchtstroom van een ventilator houdt u muggen weg. Deze preventieve maatregelen zijn beter dan het gebruik van afweermiddelen, waarvan sommige schadelijk zijn voor het milieu of uw eigen gezondheid.

Tips

 • Houd muggen op afstand met een hor of ventilator.
 • Verwijder broedplaatsen voor muggen. Bedek de regenton en voorkom kleine plasjes binnenshuis in afvoerputjes en bloembakken.
 • Maak uw tuinvijver aantrekkelijk voor de vijanden van de muggenlarven door het aanbrengen van vijverbeplanting en andere beschutting.
 • Als preventieve maatregelen niet helpen de mug tegen te houden, kunt u chemische afweermiddelen zoals DEET en PMD gebruiken. Let op: hoge concentraties DEET zijn mogelijk schadelijk voor jonge kinderen en zwangere vrouwen.
 •  Herkenning en leefwijze

  Steekmuggen veroorzaken met hun jeukende steken en gezoem de meeste hinder. Van de 35 soorten die in ons land voorkomen veroorzaken er maar een paar binnen overlast. Voor alle steekmuggen geldt dat alleen de vrouwtjes steken. Zij hebben bloed nodig voor de rijping van de eieren.

  De gewone steekmug (Culex pipiens) veroorzaakt de meeste overlast. De grote steekmug (Culiseta annulata) wordt vanwege de geringde pootjes wel eens aangezien voor een exotische soort als de tijgermug (Aedes albopictus), maar brengt geen ziekten over.

  Steekmuggen planten zich voort in water waar de larven ongestoord kunnen opgroeien. Overlast in huis betekent meestal dat er broedplaatsen in de directe omgeving zijn, zoals vijvers of andere plassen. Muggen kunnen actief zijn tot de eerste nachtvorsten in het najaar. In tegenstelling tot muggen uit tropische gebieden brengen de Nederlandse steekmuggen geen ziekten over.

  Muggen komen af op uitgeademd kooldioxide en bepaalde geurstoffen. De afscheiding van deze geurstoffen is per mens verschillend, hierdoor hebben sommige mensen meer last van muggen dan anderen. De mug heeft zeer gevoelige waarnemingsorganen en kan zijn prooi tot 30 meter afstand waarnemen. Met warmtewaarneming bepaalt de mug waar ze gaat steken. Door afweermiddelen te gebruiken vindt de mug ons mogelijk niet aantrekkelijk meer, of kan ze ons niet meer vinden.
   

 •  Voorkomen van steekmuggen

  Steekmuggen leggen hun eitjes in het water. Ze hebben een voorkeur voor plasjes waar de larven ongestoord kunnen opgroeien, zoals een dakgoot die niet goed leegloopt na een regenbui. Door te zorgen dat het water weg kan, gaat u overlast tegen. Muggenlarven komen regelmatig voor in een regenton, door deze met een deksel af te sluiten verkleint u de kans hierop.

  In vijvers zijn libellenlarven en vissen de grootste vijanden van de muggenlarven. Ook kikkers en salamanders jagen op de muggen en hun larven. Zorg voor voldoende vijverbeplanting, zodat de vijver aantrekkelijk is voor deze muggenjagers.

  Ook binnenshuis kunnen muggen zich voortplanten in stilstaand water. Let daarom goed op water in kruipruimten, kelders, afvoer- en rioolputjes en bloembakken.

  Muggen buitenhouden

  Op de volgende preventieve manieren kunt u de kans verkleinen dat de mug toch uw huis binnenkomt.

  Hor
  De beste manier om muggen buiten te houden, is het plaatsen van horren. Voor vrijwel alle soorten ramen zijn horren beschikbaar. Horrengaas is verkrijgbaar bij bouwmarkten.

  Klamboe
  Een ongeïmpregneerde klamboe over uw bed is een geschikte manier om muggen bij u weg te houden. Een goede klamboe is gemaakt van fijn gaas en heeft een split om gemakkelijk in en uit bed te stappen. Ook moet de klamboe ruim rond het bed passen en enige afstand tot het hoofdeinde van het bed laten.

  Geïmpregneerde muskietennetten zijn onder Nederlandse omstandigheden niet nodig. Deze netten zijn bedoeld voor gebruik in gebieden waar risico op malaria en andere ernstige tropische ziekten bestaat.

  Tocht
  Muggen houden niet van tocht, u kunt de overlast verminderen door ramen en deuren tegen elkaar open te zetten. Een ventilator kan voor kunstmatige tocht zorgen.

  Licht
  Het effect van licht op de mug is onduidelijk. UV-licht kan muggen lokken, terwijl fel lamplicht de muggen mogelijk buitenhoudt.

 •  Bestrijdingsmethoden

  Als de natuurlijke preventieve maatregelen niet geholpen hebben om de mug buiten te houden, kunt u enkele afweermiddelen gebruiken tegen de mug. Pas hier wel mee op en gebruik het met mate, want hoge concentraties van deze middelen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van jonge kinderen en zwangere vrouwen.

  DEET
  Middelen met DEET blokkeren het reukvermogen van de mug. Deze producten zijn verkrijgbaar als lotions, sticks, milk, verstuivers en sprays die u op de huid aan kunt brengen. Producten met een concentratie van dertig procent geven tot vijf uur bescherming. Producten met een concentratie van vijftig procent zijn tot tien uur effectief. Een hogere concentratie levert geen extra bescherming op en kan zelfs gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

  DEET irriteert de slijmvliezen en kan gezondheidsproblemen veroorzaken bij mensen met ademhalingsproblemen (astma en COPD). DEET is voor hen af te raden, omdat het middel snel verdampt. Ook zwangere vrouwen, kinderen tot zes jaar en mensen die allergisch zijn voor DEET kunnen producten met DEET beter vermijden. Gebruik het middel voorzichtig, het is een oplosmiddel en kan kunststof spullen zoals camera's, regenpakken, contactlenzen en brilmonturen en kledingstukken waarin viscose of leer verwerkt is, beschadigen.

  PMD
  Het middel Mosi-guard bevat de werkzame stof PMD, op basis van een stof verkregen uit de boomsoort Eucalyptus citriodora. PMD is als alternatief te verkiezen boven DEET, zeker voor mensen bij wie gebruik van DEET mogelijk riskant is. Het middel is verkrijgbaar als roller, stick en als spray. Producten met 20 tot 30 procent PMD bieden een bescherming van 4 tot 6 uur.

  Plantaardige oliën
  Kruidnagelolie, en andere vluchtige oliën, houden muggen op afstand, maar zijn door de vluchtigheid minder effectief. Bovendien kunnen ze irritaties veroorzaken op een gevoelige of beschadigde huid.

  Citronellakaarsen en elektrische verdampers verspreiden citronellageur. Ze houden muggen enige tijd op afstand.

  Bestrijdingsmiddelen in spuitbussen
  Spuitbussen tegen vliegende insecten werken ook goed tegen muggen. Deze bussen bevatten pyrethrinen, een insectengif met als basis een plantenextract. Deze stof blijft in fijne druppeltjes aanwezig in de ruimte. Muggen en andere insecten die de stof inademen raken verlamd en gaan dood.

 •  Klein chemisch afval

  logo klein chemisch afvalBestrijdingsmiddelen horen bij het huishoudelijk chemisch afval. Zij zijn te herkennen aan het toelatingsnummer ( of N-nummer). Fabrikanten zijn verplicht het N-nummer op de verpakking te zetten. Lege verpakkingen kunt u kwijt bij het huishoudelijk afval.

 •  Meer informatie

  • Voor een goede bestrijding moet u precies weten om wat voor beestje het gaat. U kunt daarom een exemplaar ter determinatie opsturen naar het Kenniscentrum Dierplagen (KAD). Kosten, inclusief bestrijdingsadvies, bedragen €38,50 (excl. btw prijspeil 2013/2014). T 0317 419660/ info@kad.nl / www.kad.nl/.
  • U kunt bij de NVPB (Nederlandse Vereniging Plaagdiermanagement Bedrijven) terecht voor adressen van erkende ongediertebestrijders, aangesloten bij een brancheorganisatie: www.nvpb.org.
  • Schriftelijk informatiemateriaal van Tropenzorg over het voorkomen van tropische ziekten, onder meer door stekende insecten, ligt bij bergsport- en wandelzaken, apotheken, huisartsen en bij GGD's en andere gezondheidsinstellingen: www.tropenzorg.nl


   

 Naar boven
/media/1174647/mug-230x180.jpg

Betrouwbare informatie

Milieu Centraal biedt betrouwbare informatie. Hoe komt de organisatie daaraan? Kijk op Werkwijze Milieu Centraal.

Volg ons