MilieuCentraal.nl maakt gebruik van cookies. Meer weten? Zie Cookies op deze website.

Sluiten

Zilvervisjes en papiervisjes

Zilvervisjes en papiervisjes komen veel voor in woningen. Zoek bij overlast eerst uit om welk van de twee het gaat. Het zilvervisje doet meestal weinig kwaad, maar het papiervisje kan veel schade aanrichten. Milieu Centraal legt uit hoe u deze milieuvriendelijk kunt weren.

Zilvervisjes en papiervisjes zijn kruipende, zilverachtig glanzende insecten. Ze lijken op elkaar, maar verschillen in hun voorkeur voor specifieke temperatuur en vochtigheid. Papiervisjes kunnen veel schade veroorzaken in warme, goed geïsoleerde woningen terwijl de aanwezigheid van zilvervisjes wijst op vochtige plekken in huis.

Milieuvriendelijk bestrijden betekent vooral: voorkomen. Bij aanhoudende overlast van papiervisjes kan bestrijding met een chemisch middel nodig zijn: dan ontziet u het milieu als u goed let op een juiste toepassing van het middel.

Tips

 • Zorg voor voldoende ventilatiemogelijkheden in huis. 
 • Zorg voor een goede hygrometer, zodat u de luchtvochtigheid in huis goed in de gaten kunt houden.
 • Breng behang naadloos aan want papiervisjes gaan graag achter loszittende delen zitten.
 • Controleer boekenkasten en schilderijen regelmatig op vraatschade, vooral als die in een warme ruimte staan. 
 • Zilvervisjes vragen om andere maatregelen dan papiervisjes: twijfelt u welke soort het is, stuur dan een paar exemplaren op naar het Kennis Centrum Plaagdieren voor identificatie.
 •  Herken zilvervisjes en papiervisjes

  Zilvervisjes zijn 7 tot 12 mm lang, het papiervisje komt tot 15 mm. De beestjes danken hun zilverachtige kleur aan de fijne schubben waarmee ze bedekt zijn. Kenmerkend is dat ze drie staartachtige draden, en twee lange antennes hebben.

  Zowel papiervisjes als zilvervisjes zijn lichtschuw, en vooral 's nachts actief. Komen ze plots in het licht, dan schieten ze met een bijna slangachtige bewegingen naar een donker hoekje.

  Papiervisje herkennen

  Papiervisje. Bron Wikipedia. Het papiervisje is grijsachtig en wat gespikkeld. Met een vergrootglas ziet u kleine toefjes haar. Papiervisjes kunnen leven bij 15 tot 20 graden, maar overleven het best bij 24 graden.

  Papiervisjes hebben een relatieve vochtigheid nodig van 55 procent of hoger. Vooral nieuwbouwwoningen zijn gevoelig voor een plaag papiervisjes, omdat er in nieuwbouw vaak nog bouwvocht aanwezig is in het beton en cement. Ook op zolders waar een cv-ketel staat en veel papier ligt opgeslagen, kan het papiervisje gemakkelijk tot een plaag uitgroeien en veel schade toebrengen. Maar de aanwezigheid van voedsel zegt niet alles: papiervisjes kunnen wel tot 100 dagen zonder voedsel.

  Zilvervisje houdt van meer vocht

  Het zilvervisje is meer zilverachtig grijs van kleur. Zilvervisjes houden van een vochtigere omgeving dan papiervisjes: ze zitten het liefst in ruimtes waar de luchtvochtigheid minimaal 70 procent is. Afvoerleidingen, aanrechtkastjes en badkamers zijn fijne plekken voor zilvervisjes, maar ook onder de vloerbedekking en in boekenkasten kunt u ze tegenkomen.

 •  Voorkomen van zilvervisjes en papiervisjes

  Het voorkomen van plagen is prettiger voor u en voorkomt dat er bestrijdingsmiddelen in het milieu komen. Eén manier om ze te weren is door naden en kieren goed dicht te maken met kit; dan kunnen ze zich niet verspreiden.

  Verder voelen papier- en zilvervisjes zich niet welkom als u de temperatuur en de vochtigheid in huis laag houdt. Ventileer dus goed. En let op kasten of holle ruimtes waar cv-leidingen doorheen lopen, deze kunnen warmer zijn dan de omgeving en daarmee een prettige plek voor papiervisjes. Isoleer leidingen op deze plaatsen goed, dan ontstaan zulke warme plekjes niet.

  Papiervisje weren: verlaag temperatuur en luchtvochtigheid

  Onder de 18 graden overleeft het papiervisje slecht, vooral als die leeftemperatuur samengaat met een luchtvochtigheid van minder dan 55 procent. Gebruik eventueel een vochtzakje om de luchtvochtigheid verder te verlagen. Bewaar voor vraat kwetsbare materialen in goed afsluitbare kunststof boxen.

  Zilvervisjes weren: ventileer en ga vocht tegen

  Het zilvervisje is het meest gevoelig voor verlaging van de luchtvochtigheid: als die daalt naar 50 procent of minder, dan overleven ze niet meer. Wilt u hoge luchtvochtigheid aanpakken (vanaf 70 procent overleven zilvervisjes), ga dan zowel de bron van het vocht te lijf (zoals een lekkende gootsteenafvoer), en verbeter de ventilatie. Betere ventilatie ontstaat met ventilatiegaten of -roosters (kijk voor meer tips op ventilatie: noodzakelijk voor gezondheid). Zorg voor voldoende luchtcirculatie om condensvocht tegen te gaan. Ook kan het helpen om koudwaterleidingen binnenshuis te isoleren.

  Woont u in een vochtig huis? Plaats uw meubels en banken dan niet tegen de muur, maar een stukje er vanaf. Als het vochtprobleem komt door een vochtige kruipruimte, overweeg dan Vloer- of bodemisolatie.

 •  Bestrijding: van huismiddeltje tot chemisch

  Als u in huis een enkel papier of zilvervisje ziet, zijn preventieve maatregelen voldoende om overlast voor te zijn. Zilvervisjes kunt u vangen met een huismiddeltje, zoals een halve aardappel in een open plastic zak.

  Plaag? Betrek de buren

  Als het om een papiervisjes gaat, let dan goed op. Blijft het aantal papiervisjes toenemen, en is er sprake van een plaag, schakel dan een professionele bestrijder in. Betrek dan ook de buren bij de bestrijding; een plaag van het papiervisje blijft meestal niet tot één huis beperkt. Herbesmetting via spleten en kieren vanuit een naburig pand is mogelijk. Maar ook via oude boeken, tijdschriften en kranten en tweedehands kleding.

  Synthetische bestrijdingsmiddelen

  Het werkzame bestanddeel in bestrijdingsmiddelen tegen zilver- en papiervisjes is meestal een synthetisch pyrethroïde. Pyrethroïden zijn matig afbreekbaar en spoelen in de bodem niet uit. Pyrethroïden zijn weinig giftig voor zoogdieren maar wel zeer giftig voor bijen en koudbloedige dieren: met name vissen. Gebruik deze middelen (buiten) daarom nooit in de buurt van oppervlaktewater; en voorkom binnenshuis contact met het aquarium. Let uiteraard ook goed op de dosering.

  Voor particulier gebruik zijn er ook spuitbussen op basis van permethrin en tetramethrin. Die liggen in de winkel als middel tegen zilvervisjes, of tegen kruipende insecten en vliegen.

  Milieuvriendelijk alternatief

  Een milieuvriendelijker alternatief is een middel op basis van pyrethrum of kaliumzouten van vetzuren. Deze worden vaak aangeboden als middel tegen kruipend ongedierte.

  Professionele bestrijding

  De chemische bestrijding van papiervisjes kunt u beter overlaten aan professionele bestrijders. Zij zijn op de hoogte van de juiste en veilige werkwijze. Professionele bestrijders hebben naast hierboven genoemde middelen ook beschikking over middelen op basis van cyfluthrin en alfa-cypermethrin. Een bestrijdingsactie levert echter geen blijvend resultaat op als de omstandigheden gunstig blijven voor de visjes.

 •  Klein chemisch afval

  logo kca

  Bestrijdingsmiddelen horen bij het huishoudelijk chemisch afval. Zij zijn te herkennen aan het toelatingsnummer (of N-nummer). Fabrikanten zijn verplicht het N-nummer op de verpakking te zetten. Lege verpakkingen kunnen bij het rest- of grijze afval.

 •  Meer informatie

  • Advies over ongediertebestrijding kunt u krijgen bij de gemeentelijke Ongedierte Bestrijdingsdiensten.
  • Voor een goede bestrijding moet u precies weten om wat voor beestje het gaat. Bij twijfel kunt u daarom een paar exemplaren, in een goed sluitend kunststof buisje of doosje, ter determinatie opsturen naar het Kenniscentrum Dierplagen (KAD). Kosten, inclusief bestrijdingsadvies, bedragen €38,50 (excl. btw, prijspeil 2013/2014). T 0317 419660/ info@kad.nl / www.kad.nl/.
  • U kunt bij de NVPB (Nederlandse Vereniging Plaagdiermanagement Bedrijven) terecht voor adressen van erkende ongediertebestrijders, aangesloten bij een brancheorganisatie: www.nvpb.org.
  • Plaagdierbestrijders die voldoen aan het KAD-keurmerk hebben veel aandacht voor preventie, en gebruiken minder chemische bestrijding. Kijk voor adressen op www.kad.nl.
  • www.omaweetraad.com, voor adviezen, tips en huismiddeltjes op gebied van onder meer tuinieren, huishouden en koken.
 Naar boven
/Domeinen/Algemeen/Images/Onderwerp/Zilvervisjes.jpg

Betrouwbare informatie

Milieu Centraal biedt betrouwbare informatie. Hoe komt de organisatie daaraan? Kijk op Werkwijze Milieu Centraal.

Volg ons