Vleesvervangers

Een tafel vol plantaardig eten en vleesvervangers. Plantaardige vleesvervangers zijn een volwaardig alternatief voor vlees.
Plantaardige vleesvervangers zoals tofu, peulvruchten en groenteburgers zijn een volwaardig alternatief voor vlees, en ze hebben veel minder invloed op het klimaat.

De klimaatimpact van vleesvervangers op basis van zuivel is vergelijkbaar met die van kip en varkensvlees. Kaas heeft een vergelijkbare invloed op het klimaat als kip en varkensvlees.

Tips vleesvervangers

  1. 01

    Gemiddeld bevat de voeding van Nederlanders meer eiwit dan we nodig hebben. Af en toe geen vlees of minder vlees eten, kan dus prima. Dat is ook goed voor het klimaat.

  2. 02

    Van alle eiwitrijke producten zijn peulvruchten, noten, plantaardige kant-en-klaar vleesvervangers, tofu en tempé het beste voor het milieu.

  3. 03

    Ook veel andere kant-en-klare vleesvervangers hebben een lage klimaatimpact. Maar vleesvervangers met veel kaas (of op basis van melk) of veel kippeneiwit hebben ongeveer evenveel impact als kip of varkensvlees!

Vleesvervangers en het milieu

Plantaardige vleesvervangers (granenburgers, noten, tempé, tofu, tahoe en peulvruchten) zijn een milieuvriendelijk alternatief voor vlees. Er is minder energie, land en water nodig om deze vleesvervangers te produceren. Bovendien is er geen uitstoot van broeikasgassen door mest of het verteren van voedsel (zoals de methaan die koeien en schapen produceren als ze voedsel verteren).

Wist je dat De productie van kaas het milieu evenveel belast als productie van kip of varkensvlees?

Productie: meestal milieuvriendelijker

Vaker vleesvervangers eten in plaats van vlees, is goed voor het milieu. Maar de keuze is niet eenvoudig: vegetarische alternatieven zijn niet altijd beter voor het milieu dan vlees. Quorn en tofu staan samen met peulvruchten, noten en plantaardige kant-en-klare vleesvervangers op de eerste plaats als het gaat om milieuvriendelijke bronnen van eiwit. Vleesvervangers op basis van zuivel staat op de 2e plaats en kaas eindig als 3e.

Kant-en-klare vleesvervangers zijn vaak gemaakt van soja, graan of schimmels. De productie daarvan kost veel minder energie, water, land en grondstoffen dan de productie van vlees. Maar dit geldt niet voor vleesvervangers op basis van zuivel of met veel kaas. Lees meer hierover op vlees, vis of vega.

Wat zit er in vleesvervangers?

Er zijn veel verschillende kant-en-klare vleesvervangers. Sommige lijken in naam, uiterlijk en smaak op vlees, zoals vegetarische worstjes, schnitzels en burgers. Van de bekendste staan hieronder de hoofdingrediënten vermeld.

  • Tofu, sojastukjes en tempé zijn allemaal gemaakt van soja. Tofu is gestremde sojamelk, en tempé bestaat uit hele, gefermenteerde sojabonen.
  • Kant-en-klare vleesvervangers kunnen soja als hoofdingrediënt hebben, of granen; dat geldt voor spelt-notenburgers, en burgers op basis van boekweit.
  • Seitan bestaat uit tarwegluten en zeewier, gekookt in een bouillon van sojasaus (tamari), zeewier en gember.
  • Quorn wordt gemaakt van de schimmel Fusarium graminearum.
  • Sommige vleesvervangers hebben magere zuivel als belangrijkste ingrediënt.

Sommige vleesvervangers bevatten ook dierlijke ingrediënten, zoals melk, wei, kaas of eiwit van kippeneieren. Kijk voor complete informatie op de verpakking.

Vegetarische kaas

Er zijn ook vleesvervangers met vegetarische kaas. Dit is kaas waarbij geen stremsel van kalveren is gebruikt en die dus geschikt is voor vegetariërs. Kijk op de verpakking voor de ingrediënten, of let op het informatielogo van de Vegetariërsbond. Bij vleesvervangers met een biologisch keurmerk zijn de ingrediënten afkomstig van biologische teelt.

Vitamine B12 en ijzer

Aan sommige vleesvervangers is vitamine B12 of ijzer toegevoegd. Lees meer over een gezond vegetarisch of veganistisch voedingspatroon en het belang van vitame B12 en ijzer bij het Voedingscentrum.

Meer informatie