MilieuCentraal.nl maakt gebruik van cookies. Meer weten? Zie Cookies op deze website.

Sluiten

Onkruid bestrijden

Hoe mooi onkruid er soms ook uitziet, veel mensen zijn het liever kwijt dan rijk. Wilt u voorkomen dat onkruid uw tuin overneemt, verwijder het dan regelmatig. U komt een heel eind met uw handen, een schoffel en een schepje.

Tips tegen onkruid

 • Onkruid voorkomen is het beste voor het milieu. Kies daarom voor planten die bij uw tuin passen. En leg schoon zand en worteldoek onder een terras of paadje.
 • Verwijder onkruid regelmatig met de schoffel en de hand. Tussen tegels of klinkers is een haakvormig onkruidwiedertje handig.
 • Bedek de grond tussen de planten en struiken met cacaodoppen, boomschors of een bodembedekkend plantje.
 • Hardnekkige meerjarige soorten als zevenblad of paardenbloem kunt u het beste met wortel en al uitgraven. Anders blijven ze opduiken in uw tuin.
 • Bestrijdingsmiddelen kunt u vaak vervangen door ouderwetse, maar effectieve middeltjes als azijn of soda.
 •  Voorkom onkruid in de tuin

  Heeft u een nieuwe tuin of een ongerepte border? Dan kunt u de grond zo onkruidvrij mogelijk houden door kale stukken te bedekken. Het liefst met natuurlijk materiaal als cacaodoppen, boomschors of houtsnippers. Ziet u een ontkiemend onkruidplantje, trek het er dan meteen uit.

  Bedek de bodem

  Ook bodembekkers zijn een goede remedie tegen (meerjarig) onkruid. Bodembedekkers zijn plantjes die laag bij de grond groeien en heel dicht op elkaar staan, zodat er weinig ruimte is voor onkruid. Als onkruid oprukt vanuit de buurtuinen, kunt u letterlijk een muur plaatsen tussen het ongewenste groen en uw tuin: sla een (gerecycled) kunststof border zo'n 30 cm diep in de grond, langs de rand van de tuin.

  Mooi onkruid? Laat lekker staan

  Niet elk onkruid is per se een probleem. Vindt u bloeiende dovenetel of hondsdraf mooi? Dan kunt u het gewoon laten staan.

 •  Schoffelen en wortelsteken

  Signaleert u onkruid in uw tuin, dan is de beste remedie: regelmatig schoffelen. Veel onkruid is eenjarig. Dat is makkelijk te verwijderen en komt niet terug als u het uit de grond trekt of weg schoffelt.

  Meerjarig onkruid

  Meerjarige onkruidsoorten raakt u niet eenvoudig kwijt. Paardenbloem met penwortel.Ze zetten zich schrap in uw tuin met een diepe penwortel (paardenbloem, ridderzuring) of een wijdvertakt wortelstelsel (zevenblad, heermoes).

  Daarom moet u ze helemaal uitgraven als u er definitief vanaf wilt. Een stevig plantschepje - of in het gazon: wortelsteker - helpt u bij dit diepere graafwerk.

  Eenjarig onkruid

  Heeft u onkruiden die u gemakkelijk met wortel en al uit de grond kunt trekken, dan gaat het om eenjarige kruiden, zoals herderstasje, straatgras, of melganzevoet. Daar helpt regelmatig wieden tegen. Deze onkruiden leven hooguit een jaar. Ze komen niet terug als u ze verwijdert, omdat ze geen stevige wortels hebben.

 •  Onkruid op verharding

  Vanaf november 2015 mogen particulieren geen chemische bestrijdingsmiddelen meer gebruiken op verhardingen, zoals een terras of paadje. Goed nieuws voor het milieu en vaak ook voor uw gezondheid. U kunt uw terras of tuinpaadje gelukkig prima onkruidvrij houden zónder deze middelen.

  Schoon zand en worteldoek

  Ook bij verhardingen geldt:  voorkomen is beter. Gebruik schoon zand bij de aanleg van uw terras, zodat onkruid moeilijk kan kiemen. En leg worteldoek onder uw tegels of grindpaadje. In tuincentra of via online tuinwinkels kunt u ook biologisch afbreekbare worteldoek kopen.  Ook zijn speciale voegvullingen te koop die ontkiemend onkruid tegengaan en toch waterdoorlatend zijn.

 •  Krabben, heet water en azijn

  Onkruid, algen (groene aanslag) en mos krijgen weinig kans op uw terras als u dit regelmatig veegt. Kruipt het onkruid toch tussen de tegels of stenen door, probeer het er dan eerst met de hand uit te trekken. Een handig hulpje is het haakvormige krabbertje dat u in elk tuincentrum kunt kopen.

  Huismiddeltjes

  Lukt het niet om het onkruid op deze manier te verwijderen, dan blijft een aantal huismiddeltjes over.

  • Giet kokend water over het onkruid tussen de voegen.
  • Doseer een paar druppels azijn op hardnekkig onkruid - bij voorkeur als de zon schijnt - en de plantjes drogen binnen enkele dagen uit.
  • Spuit u azijn over onkruid tussen de tegels, verdun het dan met water: 1 deel azijn op 10 delen water.
  • Met een gasbrandertje of een elektrische brander schroeit u het onkruid weg. De wortels bereikt u zo niet, dus u moet dit regelmatig herhalen. Houd altijd afstand van brandbare materialen en zet een emmer water klaar voor als het misgaat.

  Tip: staat het onkruid al flink hoog? Knip dan eerst de grote stukken weg, zodat de restjes makkelijker te verwijderen zijn.

  Groene aanslag

  Algen en mos op uw terrastegels voorkomt u ook door een goede afwatering. Droge tegels en stenen vormen een slechte voedingsbodem voor deze ongewenste plantjes. Groene aanslag kunt u van uw terras schrobben met een emmer heet water, waarin u eventueel een scheutje azijn of vier eetlepels soda oplost. Laat dit even intrekken en veeg het dan weg. Hardnekkige algenvlekken krijgt u weg door er op een zonnige dag wat azijn over te sproeien.

 •  Bestrijdingsmiddelen? Liever niet

  Chemische bestrijdingsmiddelen doden niet alleen het onkruid, maar ook insecten, dieren en soms zelfs de plantjes die u graag wilt behouden. Als het bestrijdingsmiddel wegspoelt door regen of sproeien, vervuilt dit bovendien het grond- en oppervlaktewater: de bronnen van ons drinkwater. Kortom, pas deze middelen als het even kan niet toe. Vanaf november 2015 is het gebruik ervan op verhardingen bovendien verboden.

  Wat is nog toegestaan?

  Wilt u tot november 2015 toch bestrijdingsmiddelen op uw paadje of terras gebruiken, kies dan voor middelen op basis van organische vetzuren. Die zijn minder giftig en breken sneller af, zodat u na twee of drie dagen weer plantjes kunt neerzetten. Deze middelen werken vooral bij jonge onkruiden die nog geen sterke wortels hebben. Gebruik ze niet in de buurt van water of vlak voor een regenbui, waardoor het wegspoelt. Organische vetzuren zijn namelijk giftig voor het waterleven.

  Bestrijdingsmiddelen die na november 2015 níet zijn toegestaan op verhardingen, maar wel in borders, bevatten glyfosaat, 2,4-D of MCPA als werkzame stof. Glyfosaat doodt vrijwel alle kruidachtige planten en is giftig voor waterdieren. De andere twee zijn selectiever (allebei fenoxyzuren) en alleen toegestaan om onkruid in het gazon te bestrijden. Lever restanten van al deze middelen in bij het klein chemisch afval!

  Waarom geen bestrijdingsmiddelen na 2015?

  Waarom mag u vanaf november 2015 geen chemische bestrijdingsmiddelen meer gebruiken op verhardingen? De aanleiding voor dit verbod is het omstreden middel glyfosaat (vooral bekend onder de merknaam Roundup). Maar alle chemische bestrijdingsmiddelen kunnen voor problemen zorgen als ze in het milieu terechtkomen. Daarom zegt de overheid nu: een bestrijdingsmiddel mag géén schadelijke restanten achterlaten in het oppervlaktewater. In de praktijk betekent dit dat geen enkel chemisch bestrijdingsmiddel nog gebruikt mag worden.

 Naar boven
/media/1275751/shutterstock_145889201.jpg

Betrouwbare informatie

Milieu Centraal biedt betrouwbare informatie. Hoe komt de organisatie daaraan? Kijk op Werkwijze Milieu Centraal.

Volg ons