MilieuCentraal.nl maakt gebruik van cookies. Meer weten? Zie Cookies op deze website.

Sluiten

Onkruid bestrijden

Chemische bestrijdingsmiddelen tegen onkruid zijn meestal niet nodig. Regelmatig onderhoud helpt prima en spaart het milieu. Heeft u last van hardnekkige onkruiden? Kies dan een bestrijdingsmiddel op basis van vetzuren, dat belast het milieu het minst.

Bestrijdingsmiddelen zijn giftig voor waterleven en doden vaak ook andere dieren. Bovendien raakt grond- en oppervlaktewater vervuild door weggespoeld bestrijdingsmiddel. Het is daarom altijd milieuvriendelijker om onkruid te lijf te gaan met een van de alternatieve methoden.

Tips tegen onkruid

 • Op kale tuingrond of in nieuwe borders is schoffelen en onkruid wieden met de hand voldoende; ook bedekking met anti-worteldoek of cacaodoppen kan helpen.
 • Voorkom dat meerjarige onkruiden zich kunnen vestigen: verwijder ze met wortelstok of ondergrondse uitloper, en zorg voor dichte begroeiing op de tuinbodem.
 • Vindt u een bestrijdingsmiddel onvermijdbaar, kies dan een middel op basis van vetzuren. Dat belast het milieu het minst.
 • De meeste milieuvervuiling door bestrijdingsmiddelen ontstaat door verkeerd gebruik. Volg dus de aanwijzingen op de verpakking!
 • Last van mos en groene aanslag op tegels? Kijk voor tips op Bestrating.
 •  Tuin en kale bodem beschermen tegen onkruid

  U voorkomt dat uw tuin overwoekerd raakt met onkruid, als u ervoor zorgt dat de plantjes zich er niet kunnen vestigen. Op kale grond en nieuwe tuinbodem gaat u het ontkiemen van zaadjes tegen als u de bodem afdekt, liefst met natuurlijk materiaal. Dat kan met een dikke laag houtsnippers, met schors of cacaodoppen. Ook worteldoek is geschikt, zeker op plaatsen die moeilijk bereikbaar zijn voor het wieden zoals onder grind of in slootkanten.

  Borders en bodembedekkers helpen

  Als in naburige tuinen (meerjarig) onkruid staat, plaats dan kunststof borders (tot dertig centimeter diep) rond de tuin. Ondergrondse uitlopers en wortelstokken kunnen dan niet uw nieuwe tuin ingroeien.

  Nog een mogelijkheid om te voorkomen dat onkruid in de tuin kan ontkiemen, is de bodem vol planten met bodembedekkers: plantjes die laag bij de grond en zeer dicht op elkaar groeien.

  Toch onkruid? Wieden!

  Krijgt u ondanks deze maatregelen toch last van wat onkruid, ga het dan te lijf met regelmatig onderhoud. Kiemende plantjes kunt u met de hand verwijderen. Meerjarige onkruiden met penwortels of wortelstokken kunt u met een plantschopje uit de bodem wippen; verwijder ze vervolgens met wortel en al, anders komen ze weer terug.

 •  Eenjarig of meerjarig onkruid: herken de soort

  Soorten herkennen is lastig, maar wel belangrijk. U voorkomt zo dat u met gif aan de slag gaat terwijl een alternatief voorhanden is.

  Eenjarig kruid: wieden

  Heeft u onkruiden die u gemakkelijk met wortel en al uit de grond kunt trekken, dan gaat het om éénjarige kruiden, zoals herderstasje, straatgras, of melganzevoet. Daar helpt regelmatig wieden tegen. Deze onkruiden leven hooguit een jaar. Ze komen niet terug als u ze verwijdert, omdat ze geen stevige wortels hebben.

  Meerjarig kruid: grondig verwijderen

  Paardenbloem met penwortel.Meerjarige kruiden zijn hardnekkiger, en vragen wat meer werk. Meerjarigen hebben wortelstokken of penwortels die niet doodgaan als u de plant wiedt. U moet dus de hele wortel uit de grond halen, anders schiet het overblijvende deel gewoon weer uit. Dat geldt voor zevenblad, heermoes (wortelstokken), paardenbloem en ridderzuring (penwortel). Gebruik hiervoor een stevig plantschepje, of een speciale wortelsteker voor in het gazon.

  Als zulke methoden niet effectief zijn, dan kan een bestrijdingsmiddel helpen.

 •  Minst belastend: organische vetzuren

  Bestrijdingsmiddelen op basis van organische vetzuren belasten het milieu het minst: ze zijn minder giftig en breken snel af.

  Organische vetzuren doden alle kruidachtige planten. Ze zijn vooral effectief tegen jonge onkruiden, want de bladeren gaan er wel van kapot, maar de wortels niet. Omdat vetzuren snel afbreken, kunt u na twee tot drie dagen al nieuwe planten neerzetten.

  Giftig voor waterleven

  Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing goed, en gebruik organische vetzuren niet in de buurt van sloten en vijvers, of als het gaat regenen. Organische vetzuren zijn namelijk giftig voor waterleven.

 •  Andere chemische bestrijdingsmiddelen

  Een onkruidbestrijdingsmiddel dat is toegelaten voor gebruik in de tuin bevat een van de drie werkzame stoffen: glyfosaat, 2,4-D of MCPA. Zie het etiket op de verpakking om te zien welk middel u in handen heeft, want de producten hebben verschillende merknamen.

  Glyfosaat

  Glyfosaat werkt tegen heel veel kruidachtige planten. Het is daarom alleen geschikt als echt alle planten moeten verdwijnen. Glyfosaat in de grond breekt snel af, maar een van de stoffen die dan ontstaat (AMPA) is erg slecht afbreekbaar.

  Voorkom dat een middel met glyfosfaat in sloten of vijvers terecht komt: gebruik het niet als regen verwacht wordt, en niet op plekken die direct afwateren op een sloot of vijver. Glyfosfaat is namelijk giftig voor waterdieren zoals kikkers en salamanders, en het breekt in het oppervlaktewater maar langzaam af.

  Fenoxyzuren: 2,4-D en MCPA

  De stof 2,4-D en MCPA zijn selectieve bestrijdingsmiddelen, bedoeld om onkruiden in het gazon te bestrijden. Deze werkzame stoffen laten het gras met rust, maar doden wel specifieke kruiden: herderstasje, klaver, hoornbloem, madeliefje, muizeoor, weegbree, paardenbloem en varkensgras. Deze stoffen behoren tot de verzameling fenoxyzuren.

  Resten? Klein chemisch afval!

  Een lege verpakking van een bestrijdingsmiddel mag gewoon bij het huisvuil. Wilt u echter resten van een bestrijdingsmiddel weggooien, lever die dan in als klein chemisch afval. U herkent een bestrijdingsmiddel aan het toelatingsnummer (of N-nummer) op de verpakking.

 •  Meer informatie

  • Uitgeverij Roodbont heeft een boekje uitgegeven over kruid en onkruid in de tuin, te bestellen via www.roodbont.nl.
  • Er bestaat worteldoek gemaakt van afbreekbaar materiaal, maar dat is nog niet overal verkrijgbaar. Informeer ernaar bij de tuinvakhandel.
 Naar boven
/Domeinen/Algemeen/Images/Onderwerp/Onkruid_in_de_border.jpg

Betrouwbare informatie

Milieu Centraal biedt betrouwbare informatie. Hoe komt de organisatie daaraan? Kijk op Werkwijze Milieu Centraal.

Volg ons


"@Deltawind1 : Grappige cartoon over het "record aantal #zonnepanelen". Het is idd en..en... http://t.co/2e7pPjTVs4"
@Gaby Van Der Ent - 2 uren geleden

#Humor ;-) Vandaag grappige cartoon in de @Metro over het ”record aantal #zonnepanelen“ van gisteren… http://t.co/2FWCBeuRXe @milieucentraal
@GoedNieuws - 4 uren geleden