Tips voor een duurzame vakantie

Klimaatwijs op reis

Advies op maat Stedentrip, cruise of actieve vakantie: hoeveel klimaatimpact heeft jouw vakantie? Check jouw reis
Lekker vakantievieren kan goed samengaan met aandacht voor het milieu: door te reizen per bus of trein, te kamperen en verder lekker te luieren, wandelen of mountainbiken. Vermijd het vliegtuig, dat zorgt voor grote klimaatimpact.

Het vervoer springt vaak in het oog als het gaat om de klimaatbelasting van vakanties. Dat komt vooral door vliegen, zoals je zelf kunt checken via klimaatwijsopvakantie.nl. Vliegen vraagt veel fossiele brandstof en levert een grote bijdrage aan klimaatverandering. Maar ook water- en energiegebruik ter plaatse en de activiteiten die je onderneemt hebben impact.

Reizen en het milieu

Vooral vakanties in het buitenland hebben grote invloed op het milieu. Het vervoer naar de bestemming zorgt voor de grootste uitstoot van gassen die het broeikaseffect versterken, en voor luchtvervuiling. Kies je voor het vliegtuig als vervoermiddel, dan is die uitstoot het grootste.

Meer luxe = meer klimaatbelasting

Het verblijf brengt waterverbruik, energieverbruik en afval met zich mee. Hoe luxer de accommodatie, hoe groter de klimaatgevolgen. Een hotel heeft een grotere klimaatimpact dan een tent.

En dan de activiteiten. Zwemmen in buitenwater, snorkelen, wandelen en mountainbiken leveren nauwelijks milieubelasting op, maar golfen, safari's en alle gemotoriseerde activiteiten kunnen natuur en milieu sterk verstoren, beschadigen en vervuilen.

Uitstoot compenseren?

Door vliegen worden er CO2, stikstofoxiden, roet en andere broeikasgassen uitgestoten in de hogere atmosfeer. Dit geeft een extra broeikas effect. Dit kun je voorkomen door niet te vliegen.

Soms kun je dit bij de boeking, via de vliegmaatschappij of reisorganisatie, de CO2-uitstoot van je reis compenseren. Je betaalt dan een bedrag bovenop de reissom. Het kan ook achteraf. Goedkope aanbieders compenseren vaak alleen de CO2-uitstoot van de vliegreis en niet het volledige klimaateffect van vliegen (dat dus groter is dan alleen CO2). CO2-compensatie is geen oplossing voor het klimaatprobleem: daarvoor moet de CO2-uitstoot omlaag. Dat bereik je door niet of minder te vliegen. Lees meer op CO2-compensatie.

Klimaatvriendelijk vakantievervoer

Je maakt je vervoer klimaatvriendelijker door een bestemming te kiezen die bereikbaar is met bijvoorbeeld de bus, touringcar of de internationale trein.

Neem je toch de auto, reis dan samen met meer mensen. Gebruik een zuinige, goed onderhouden auto met de juiste bandenspanning. Je bespaart ook brandstof als je een zuinige rijstijl gebruikt. Dat betekent: goed anticiperen, vroeg schakelen en een constantere snelheid rijden. En je geniet meer van de reis als je het rustig aan doet. Wie 100 rijdt in plaats van 120 spaart wel 20 procent brandstof uit.

Vol vliegtuig, trein of bus heeft minder klimaatimpact

Ga je vliegen? Kies als het kan voor een directe vlucht. Alleen voor lange, intercontinentale vluchten kan een tussenlanding brandstof besparen. Charters en prijsvechters vervoeren per vliegtuig meer mensen; ze zijn daardoor per reiziger milieuvriendelijker dan lijnvluchten. Neem als het kan de bus of trein naar het vliegveld.

Onderzoek of iets vergelijkbaars dichterbij huis te vinden is. In plaats van die zonvakantie in Thailand kun je wellicht kiezen voor een zonvakantie op de Canarische eilanden. Dat scheelt voor een gezin van 4 personen zo’n 7.500 kg CO2 uitstoot.

Reis je met de bus of touringcar? Let dan op het Keurmerk touringcarbedrijf, voor veilig reizen met een goed onderhouden bus. Neem als het kan de trein of bus naar de opstapplaats.

Bij een treinreis hebben speciale vakantietreinen de voorkeur - die zijn beter bezet dan gewone treinen. Ook hogesnelheidstreinen zijn meestal goed bezet, waardoor het energieverbruik en de milieubelasting per reiziger maar iets hoger is dan die van een gewone internationale trein. Naar het station neem je natuurlijk de bus of fiets.

Verblijf

Kamperen is het milieuvriendelijkste vakantieverblijf. Hotels en vakantiehuisjes belasten het milieu ongeveer evenveel: hoe luxer ze zijn, hoe meer ze het milieu belasten.

Kamperen is de meest milieuvriendelijke optie voor je vakantie.

Je kunt de milieubelasting ook beperken door een hotel of huisje met een milieukeurmerk te boeken. Let bijvoorbeeld op The Green Key, een internationaal keurmerk voor de toerismebranche wat eisen stelt aan milieu en natuur. Kijk voor meer informatie op Keurmerken Toerisme.

Tips voor je vakantiehuisje of hotel

  1. 01

    Gebruik hotelhanddoeken meer dan één keer en douche niet te lang.

  2. 02

    Doe de lichten, de airco en de verwarming uit als je het huisje verlaat. Net als thuis dus!

Activiteiten en milieubelasting

Zwemmen in zeeën, meren en rivieren heeft nauwelijks negatieve gevolgen voor het milieu. Wandelen en mountainbiken is ook milieuvriendelijk, zolang je op de paden en routes blijft.

Al wandelend je vakantieplek ontdekken is niet alleen leuk, maar ook milieuvriendelijk. Blijf wel op de paden.

Schadelijke vakantie-activiteiten

Sommige tijdbestedingen op vakantie zijn slecht voor het milieu. Bijvoorbeeld golfen. Golfbanen kosten veel ruimte en water en zorgen voor veel vervuiling. Ook gemotoriseerde vervoermiddelen (zoals jetski's, quads en crossmotoren) vervuilen het milieu: ze veroorzaken naast lawaai veel broeikasgassen.

Mede om die reden zijn ook duiken en snorkelen geen milieuvriendelijke activiteiten; de duik- of snorkelplek wordt vaak bereikt met gemotoriseerde boten. Toerisme heeft ook een negatieve impact op het kwetsbare koraal waar vaak bij wordt gedoken of gesnorkeld.

Slim souvenirs shoppen

Koop géén souvenirs die gemaakt zijn van wilde planten of dieren en beschermde soorten. Let er bij slangen- en krokodillenleer op dat ze CITES gecertificeerd zijn.

Je huis goed achterlaten

Als jij op vakantie bent, is het zonde als er in jouw eigen huis onnodig energie wordt verbruikt. Met simpele maatregelen voorkom je dat apparaten energie slurpen terwijl jij op reis bent. Kijk voor meer tips eens op energie besparen, of apparaten kopen en gebruiken.

Thuis vakantie vieren

Je hoeft niet ver weg om van de zomer te genieten. Ook in jouw eigen omgeving is veel te zien en te beleven. Op veel plekken kun je buiten zwemmen en ook in je tuin of op je balkon is het goed toeven.

De zomerse tuin

In de zomer kunnen de tuin- en balkonplanten wel wat extra water gebruiken. Geef water als de zon onder is, bij voorkeur 's ochtends vroeg: dat is het beste voor je planten. Kijk voor meer informatie op tuinieren.

Barbecueën

Tijdens zomeravonden vinden veel mensen het leuk om te barbecueën. Je kunt overlast voor de buren beperken door rekening te houden met de windrichting en het tijdstip, of door een elektrische barbecue te gebruiken. Kijk voor meer informatie op barbecue.

Ongedierte

Met alle open deuren en ramen wandelen mieren en muizen makkelijk naar binnen, maar ook een plaag in jouw tuin kan vervelend uitpakken.

Meer over milieuvriendeljike bestrijding in huis staat op ongedierte bestrijden, voor de tuin vind je tips op plagen in de tuin bestrijden.