Muggen in huis

Zzzzzoemende muggen staan zomers met stip op nummer één als nachtrustverstoorders. Horren kunnen de irritante insecten buiten de deur houden en een klamboe beschermt je tijdens je slaap. En anders zijn er middeltjes om ze op afstand te houden.

Tips tegen muggen

  1. 01

    Verwijder stilstaande waterplasjes in en om huis en dek de regenton af: dit zijn beruchte muggenbroedplaatsen.

  2. 02

    Lok natuurlijke vijanden van muggenlarven naar je tuinvijver door te zorgen voor voldoende beplanting.

  3. 03

    Hou muggen buiten met horren en van je lijf met een klamboe.

  4. 04

    Muggen komen af op lichaamsgeur, niet op licht. Het licht uitdoen heeft dan ook weinig zin. Ook geluidssignalen en een ventilator werken niet tegen muggen. Over muggenlampen zijn de meningen verdeeld.

Alleen vrouwtjes steken

Wist je dat in Nederland 35 muggensoorten voorkomen? Daarvan bezorgt slechts een klein deel overlast in huis. Alleen de vrouwtjes steken: zij hebben het bloed nodig om hun eitjes te laten rijpen. Die eitjes leggen ze in stilstaand water, waar de larven ongestoord kunnen opgroeien. Als je overlast hebt van muggen, betekent dit vaak dat er vijvers of plassen in de buurt zijn. Maar ook een schotel met water in de tuin of dakgoot waar water in staat kan de boosdoener zijn.

Grote steekmug is niet Aziatisch

De gewone steekmug is de bekendste en hinderlijkste mug. De grote steekmug wordt wel verward met de Aziatische tijgermug, maar is niet exotisch en brengt geen ziekten over.

Aziatische tijgermug op huid. Grote steekmug is niet Aziatisch.
Aziatische tijgermug

Waarom word jij altijd gestoken?

Muggen komen af op je adem (kooldioxide) en op de geurstoffen die jij afscheidt. Die stoffen verschillen per mens. Daardoor hebben sommige mensen meer last van muggen dan andere.

Misleid de mug

Een mug kan jou door je lichaamsgeur en de kooldioxide van je adem tot 30 meter afstand opsporen! Als ze vlakbij je lichaam is, schakelt ze over op warmtewaarneming om te weten wáár ze precies gaat steken. Misleiding is dan ook jouw belangrijkste wapen. Smeer je in met geuren die onaantrekkelijk zijn voor muggen.

Muggenplaag voorkomen

Heb je erg veel last van muggen, zoek dan in de buurt naar stilstaand water. Dat kan je eigen tuinvijver of regenton zijn, maar ook een verstopte dakgoot of bloembak waar water in staat. Binnenshuis zijn soms laagjes water te vinden in afvoerputjes, kruipruimtes of bloembakken.

Verwijder de bron

Maatregelen zijn vrij eenvoudig: dek de regenton af, ontstop een verstopte dakgoot en verwijder laagjes water in huis en de tuin. Als je voldoende planten in je natuurlijke tuinvijver zet, trekt dat de vijanden van muggen(larven) aan, zoals kikkers, salamanders en libellenlarven. Ook vissen eten graag muggenlarven.

Muggen buitenhouden

Muggen houd je buiten met horren voor ramen en buitendeuren. De airco of ventilator aanzetten heeft geen zin. Muggen zouden niet van wind of kou houden, en bij een draaiende ventilator niet landen. Maar dat is onzin: een hongerige mug landt desnoods bij tegenwind. En of fel licht muggen tegenhoudt en UV-licht ze juist aantrekt, is onduidelijk. De ‘anti mosquito’ apps of apparaatjes die ultrasone geluiden uitzenden om muggen te weren, werken in ieder geval niet.

Klamboe over je bed

Komen de steekmuggen toch binnen, dan vergroot je de kans op een ongestoorde nachtrust als je een goede klamboe van fijn gaas over het bed hangt. Zo'n klamboe hoeft in Nederland niet geïmpregneerd te zijn: dat is alleen nodig in (tropische) gebieden waar muggen ziekten als malaria en dengue kunnen overbrengen.

Chemische bestrijding

Heb je alles geprobeerd, maar heb je nog steeds last van muggen? Dan kun je overwegen om chemische bestrijdingsmiddelen in te zetten. Vanwege de belasting voor het milieu raden wij het af, maar in het geval van een echte plaag is het soms de enige oplossing.

Infographic over gebruik bestrijdingsmiddelen (Klik om te zoomen)

Er zijn verschillende soorten anti-mugmiddelen te koop: spul dat je op je huid smeert, elektrische verdampers, gif om oppervlaktes te behandelen, en spuitbussen voor kamers in je huis. Koop alleen middelen met een toelating van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en koop nooit iets waar de ingrediënten niet op staan. Een toegelaten middel herken je op de verpakking aan een nummer dat begint met 'NL', 'EU' of eindigt op een 'N'. Lees meer over toegelaten middelen. Welk middel je mag gebruiken tegen een plaag kun je ook vinden op de toelatingslijst van het Ctgb.

Bestrijdingsmiddelen zijn vaak toegelaten voor specifieke (plaag)dieren. Twijfel je over met welke plaagdier jij te maken hebt? Dan kun je het Kennis- en adviescentrumdeterminatie (KAD) inschakelen om erachter te komen. Hier zijn wel kosten aan verbonden.

Volg altijd de gebruiksaanwijzing

Dat een middel is toegelaten betekent nog niet dat het milieuvriendelijk is. Sommige stoffen zijn bij verkeerd gebruik schadelijk voor het grondwater, de bodem of voor andere dieren dan het plaagdier. Volg daarom altijd nauwkeurig de gebruiksaanwijzing van een bestrijdingsmiddel. Zo houd je de risico's voor je gezondheid en het milieu zo laag mogelijk.

Negeer vage claims

Soms zie je termen als 'plantaardig', ‘natuurlijk’ of ‘milieuvriendelijk’ op het etiket staan. Dit soort vage kreten zeggen weinig bij een bestrijdingsmiddel: gif is gif. Dat geldt ook voor 100% natuurlijke middelen. Laat je dus niet misleiden door dit soort claims, maar check altijd de kleine lettertjes op het etiket.

Klein chemisch afval

Laat na gebruik de spuitbus of andere verpakking heel en lever restanten in als klein chemisch afval.

Professionele bestrijding

Heb je alles geprobeerd en heb je nog steeds last van de plaag? Schakel dan professionele bestrijders in. Erkende bestrijders kijken eerst samen met jou wat je aan preventie kunt doen. Pas als laatste redmiddel gebruiken ze gif. Erkende professionele plaagdierbestrijders kun je vinden via het KAD, of via brancheverenigingen NVPB of PLAN.