Tuinonderhoud

Met een goed tuintontwerp hoeft tuinonderhoud niet veel werk te zijn. Maar hoe kun je er zelf voor zorgen dat je gazon mooi blijft, onkruid en plagen geen kans hebben in jouw tuin en je tuin groen blijft zonder teveel te sproeien? Milieu Centraal helpt je om duurzaam te tuinieren.

Tuinonderhoud in het kort

Je tuin onderhouden hoeft niet veel werk te zijn. In veel gevallen kun je de natuur zijn werk laten doen. Als je zelf aan de slag gaat, kun je milieuvriendelijke keuzes maken om je tuin mooi en gezond te houden.

Een gezonde tuin begint bij de bodem. Je kunt compost of mest gebruiken om ervoor te zorgen dat je genoeg voedingsstoffen uit de grond kunnen halen. Bemest wel met mate. Compost kun je zelf maken door zelf te composteren. Een gazon hou je mooi door het regelmatig te maaien. 

Onkruid en groene aanslag op tegels kun je voorkomen door zo min mogelijk bestrating in je tuin te hebben en te zorgen voor een goede afwatering. Heb je er toch last van? Kokend water, een bezem en een voegenkrabber zijn de beste remedie. Onkruid tussen je planten voorkom je door bodembedekkers te laten groeien en regelmatig te wieden.

Sproei je tuin met mate en vooral slim: sproei niet op het heetst van de dag, dan verdampt veel water. Met bodembedekkers zorg je er bovendien voor dat de grond minder snel uitdroogt. Met een regenton kun je regenwater opvangen en gebruiken om je tuin te sproeien. 

Plagen in de tuin kun je het beste bestrijden door natuurlijke vijanden naar je tuin te lokken. Bijvoorbeeld egels en vogels tegen slakken of lieveheersbeestjes tegen bladluis. Gebruik bij voorkeur geen gif bij de plaagbestrijding.