Slimmer en duurzamer kopen

Vrouw Tweedehandswinkel Jas
Net zo vaak kleding kopen als de modetrends wisselen is niet goed voor mens en milieu. De verleiding is groot want in winkels spot je steeds nieuwe kledingcollecties. Deze zogenaamde 'fast fashion' zorgt voor veel verspilling, afval en oneerlijke productie. Ontdek hoe je slimmer en duurzamer kleding koopt.

Volg de tips op deze pagina en shop voortaan kwaliteitskleding. Koop bewust, doe geen impulsaankopen en volg niet alle modetrends. Zo help jij mee aan een beter milieu. Het plaatje hieronder hoort bij andere tips, bekijk het plaatje met meer kledingtips.

Checklist voor duurzamer kleding kopen. Koop vaker tweedehands. Vergroot afbeelding

Hoe voorkom je een miskoop?

01

Kies voor tijdloos design. Goede basics kunnen meerdere seizoenen mee.

02

Koop vaker tweedehands. Ga je toch voor nieuw? Kies dan duurzaam met de tips hieronder.

03

Let op duurzame materialen. Met kleding van gerecyclede materialen doe je het milieu een groot plezier.

04

Schakel een kenner in en investeer in een stijladvies. Zo voorkom je miskopen.

05

Modeverslaafd? Combineer klassiekers met trenditems of accessoires.

06

Speciale gelegenheid of een feestje? Leen of huur kleding, bijvoorbeeld via een kledingbibliotheek.

07

Repareer of upcycle! Maak van oude kleding iets nieuws.

08

Let op keurmerken in het kledinglabel. Je leest wat het keurmerk zegt over duurzaamheid in de Keurmerkenwijzer.

Kooptips voor jurk, pak en jeans

Waar koop je duurzame kleding?

Steeds meer kledingbedrijven laten zien dat hippe mode kan samengaan met respect voor mens en milieu. Verschillende winkelketens, kledingzaken en webshops verkopen milieuvriendelijke kleding.

Om merken en winkels te vinden kun je zoeken naar kledingverhuur en tweedehands kledingwinkels in de buurt. Of kijk bijvoorbeeld op Eerlijkwinkelen.nl, Imvoconvenanten.nl en Fairwear.nl.

De impact van kleding

Kleding heeft impact op het milieu. Ieder materiaal heeft op zijn eigen manier impact. Voor kledingmaterialen spelen diverse milieufactoren een rol. Daarom is lastig om stoffen een totaalscore te geven. Lees meer over kledingstoffen en het milieu. In de kledingindustrie werken mensen vaak onder gebrekkige arbeidsomstandigheden. Veel kledingmerken en modeketens doen hun best om 'eerlijke' kleding in te kopen. Lees meer over eerlijke kleding.

Wil je weten hoe goed een merk scoort op duurzaamheid? De Engelstalige app van Good on You geeft een beoordeling voor duizenden merken.