Praktisch over duurzaam

Designproducten van afgeschreven textiel!

Mireille Geijsen is oprichter van de i-did_slow fashion_movement. Een atelier dat designproducten maakt van restafval en een vakopleiding biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Wat haar beweegt is opnieuw de waarde van iets ontdekken door er op een andere manier naar te kijken. Met mooie producten een bijdrage leveren aan een sociale en circulaire samenleving!

“Kijk uit!! Hoor ik iemand boos roepen. Ik steek namelijk geheel in gedachten het fietspad over om mijn afvalcontainer te halen. Ik ben afgeleid omdat ik iets anders zie dan anders. Aan mijn container bungelt iets dat ik niet eerder gezien heb. Maar voor ik tot nader onderzoek overga, zet ik mijn container even op een veiligere plek. In de schemer zie ik dat het bungelende ding een folder over nieuwe afvalinzameling van de gemeente is. Hoopvol loop ik er mee naar een lantaarnpaal voor meer licht denkend… zou het erbij staan?

Waarde van afgeschreven textiel

Per jaar belandt van de 240 miljoen kilo textielafval 130 miljoen tussen het gewone afval. Zonde vinden wij, want het is een enorme verspilling van kostbare energie, grondstoffen en mensenwerk. Consumenten en bedrijven hebben het idee, dat niet-herdraagbaar textiel, afval is. Terwijl we het prima kunnen recyclen tot nieuwe garens en vilt. Dit vilt wordt tot nu toe gebruikt in producten zoals verhuisdekens, poetsdoeken of weggestopt onder de motorkap van je auto. Niet echt toepassingen waar je de waarde van de grondstoffen in terugziet. Daarom bedachten wij om een kwalitatief vilt te ontwikkelen en er design producten van te maken die gezien mogen worden!

What moves you?

Om de waarde van textiel verder uit te dragen starten we op 24 november de campagne “What moves you?”. 30 bevlogen Nederlanders ontwerpen samen met i-did een vilten tas terwijl zij zich uitspreken over wat hen beweegt. Samen met hen willen we consumenten en bedrijven bewuster maken van de waarde van textielafval. Hen vertellen dat ook kapotte en versleten textiel in de containers kan worden ingezameld. Zo hopen we een beweging op gang brengen om de textielafvalberg kleiner te maken.

En wat de gemeentefolder betreft? Mijn hoop was nog ongegrond. De folder vertelde dat we naast plastic nu ook blik en drankkartonnen apart gingen inzamelen. Helaas stond textiel nog steeds niet in het rijtje…”

Reden te meer om goed textiel in te zamelen. Kijk hier voor meer tips!

Neem ook eens een kijkje op de website van i-did.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.