Praktisch over duurzaam

Try before you buy!

Elisa Jansen is één van de oprichters van LENA, ‘the fashion library’ in Amsterdam. Dé plek waar je kleding kunt lenen, of vanuit het ‘try before you buy’ principe eerst iets kunt uitproberen voordat je het koopt. 

“Mode moet leuk zijn, voor iedereen die erbij betrokken is. Dat is onze drijfveer, daar gaan we voor!”. Milieu Centraal gaat in gesprek met LENA.

Waarom zijn jullie gestart met de kledingbibliotheek?

Kleding zoek je in de kledingbibliotheek

Samen met mijn twee zussen heb ik al jaren een vintage (web)shop 'Doortje Vintage'. Mode en hergebruik zitten dus in onze genen. Vier jaar geleden ontstond het idee om een kledingbibliotheek te beginnen. Waarom? Om mensen bewuster te laten consumeren. De kledingindustrie ziet er tegenwoordig helaas niet zo best uit. En ook al zou je hele kledingkast vol tweedehands kleding liggen, vaak is het nog veel te veel en gebruik je maar een klein deel ervan met regelmaat. In december 2014 was het zover! Toen zijn onze deuren geopend aan de Westerstraat in Amsterdam.

Foto: Suzanne Smulders

Hoe leuk is dat nou: kleding lenen?

We krijgen ontzettend vaak de reactie “Hoezo bestaat dit nog niet?”. Het idee is natuurlijk erg simpel en iedereen kent het lenen vanuit de boekenbibliotheek. Inmiddels hebben we meer abonnees dan verwacht! Door kleding te lenen kun je op een hele leuke en innovatieve manier jouw steentje bijdragen aan een betere wereld. Wat extra leuk is, is dat je makkelijk verschillende stijlen kunt uitproberen die je normaal nooit zou kopen. Ook is het heel handig dat je eerst iets kan testen. Kijken of je het écht draagt. Als je geen afscheid kan nemen van een kledingstuk, dan koop je het alsnog. Try before you buy!

Hebben jullie nog meer tips voor ‘slow fashion’?

Bewuster consumeren is ons doel. Enerzijds minder kopen en anderzijds goed nadenken over wat je koopt. Kleding wordt tegenwoordig vaak gezien als een wegwerpproduct. Zo is het nooit bedoeld.
We hopen ook dat mensen steeds meer waardering krijgen voor kwaliteit en vakmanschap. Eco labels hebben misschien nog een 'hippie' imago, maar er bestaan tegenwoordig genoeg ecolabels die heel erg 'fashion' zijn.

Over Elisa:

Ik heb mode altijd heel leuk gevonden. Maar hoe meer ik leerde over de verhalen achter onze kledingstukken, des te minder ik zin had om te winkelen. Ik koop om deze reden al jaren zelden iets nieuws, maar altijd tweedehands. Met LENA the fashion library wil ik graag het bewustzijn met betrekking tot het kopen, kopen en nog eens kopen verhaal creëren. Er moet echt iets veranderen willen we deze mooie planeet nalaten aan toekomstige generaties!

Kledingbibliotheek LENA

Fotografie: Carolien Baudoin
Van links naar rechts Angela, Diana, Elisa & Suzanne 

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.