Praktisch over duurzaam

Samenwerking gemeenten

Milieu Centraal zet samen met een aantal gemeenten pilots op om jonge ouders kennis te laten maken met wasbare luiers. De mama's en papa's krijgen ondersteuning bij de overstap naar wasbare luiers. Dat scheelt veel luierafval en bespaart de gemeente kosten voor afvalverwerking.

Eén van de landelijke doelstellingen van VANG-Huishoudelijk afval is om de jaarlijkse hoeveelheid restafval per persoon te verminderen tot 100 kilo in 2020 en 30 kilo in 2025. Een kindje in de luiers zorgt gemiddeld voor zo’n 260 kilo luierafval per jaar. Voor heel Nederland is dat 144 miljoen kilo, goed voor 10 kilo luierafval per jaar per persoon.

Luierafval is een relevante stroom restafval om aan te pakken. Wasbare luiers en zuinig gebruik kunnen daarbij helpen. Milieu Centraal gaat daarom aan de slag met preventie van luierafval en doet dit graag met gemeenten, GGD’s, kraamzorgbureaus en andere relevante partijen.

Bredase mazzelkontjes

In de gemeente Breda hebben 40 gezinnen meegedaan met de Mazzelkontjes-proef. Geïnteresseerde partijen of gemeenten kunnen zich aanmelden via Anne.Kluivers@milieucentraal.nl

Boffen met wasbare luiers

Om (aanstaande) ouders te laten zien dat wasbare luiers een aantrekkelijk alternatief zijn voor wegwerpluiers heeft Milieu Centraal de campagne ‘Mazzelkontjes’ ontwikkeld. Hierin wordt samengewerkt met gemeenten om het gedateerde beeld van wasbare luiers op te frissen en worden de voordelen van moderne wasbare luiers uitgelicht. Ook krijgen (aanstaande) ouders tips om luierafval te voorkomen.

Wasbare luiers zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers, ook als je het wassen meetelt. Milieu Centraal heeft bij de berekening rekening gehouden met afval, de productie en het gebruik. Opgeteld veroorzaken wasbare luiers minder afval dan wegwerpluiers en zijn wat betreft energieverbruik ook beter voor het milieu. Wegwerpluiers kosten daarnaast per kindje gemiddeld € 500 meer dan wasbare luiers.

Meer informatie?

Neem voor meer informatie over deelname als gemeente contact op met:

Anne Kluivers
Communicatieadviseur 
030-2305074
Anne.Kluivers@milieucentraal.nl

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.