Praktisch over duurzaam

Samenwerking gemeenten

Milieu Centraal zet samen met een aantal gemeenten pilots op om jonge ouders kennis te laten maken met wasbare luiers. De mama's en papa's krijgen ondersteuning bij het uitproberen van wasbare luiers. Veel ouders blijven daarna wasbare luiers gebruiken. Dat scheelt veel luierafval en bespaart de gemeente kosten voor afvalverwerking.

Eén van de landelijke doelstellingen is om de jaarlijkse hoeveelheid restafval per persoon te verminderen tot 100 kilo in 2020 en 30 kilo in 2025. Een kindje in de luiers zorgt gemiddeld voor zo’n 260 kilo luierafval per jaar. Voor heel Nederland is dat 144 miljoen kilo, goed voor 10 kilo luierafval per jaar per persoon.

Wasbare luiers leveren veel minder restafval op dan wegwerpluiers en scoren ook op energieverbruik beter voor het milieu. Daarom werkt Milieu Centraal graag met gemeenten, GGD’s, kraamzorgbureaus en andere relevante partijen om wasbare luiers onder de aandacht te brengen.

Mazzelkontjes door het hele land

In verschillende gemeenten hebben gezinnen meegedaan aan de Mazzelkontjes-proef. Onder andere in Breda, Tholen, Hengelo, Raalte Haarlemmermeer en Rheden. Geïnteresseerde partijen of gemeenten kunnen zich aanmelden via Anne.Kluivers@milieucentraal.nl.

Boffen met wasbare luiers

Om (aanstaande) ouders te laten zien dat wasbare luiers een aantrekkelijk alternatief zijn voor wegwerpluiers heeft Milieu Centraal de campagne ‘Mazzelkontjes’ ontwikkeld. Hierin werkt Milieu Centraal samen met gemeenten om de voordelen van moderne wasbare luiers, die er ook nog eens heel mooi uit zien, uit te lichten. Ook krijgen (aanstaande) ouders tips om luierafval te voorkomen.

Wasbare luiers zijn beter voor het milieu dan wegwerpluiers, ook als je het wassen meetelt. Milieu Centraal heeft bij de berekening rekening gehouden met afval, de productie en het gebruik. Opgeteld veroorzaken wasbare luiers minder afval dan wegwerpluiers en zijn wat betreft energieverbruik ook beter voor het milieu. Wegwerpluiers kosten daarnaast per kindje gemiddeld € 500 meer dan wasbare luiers.

Meer informatie?

Neem voor meer informatie over deelname als gemeente contact op met:

Anne Kluivers
Communicatieadviseur 
06-30238395
Anne.Kluivers@milieucentraal.nl

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.