Autogebruik verminderen

Alternatief voor de auto

Advies op maat Op zoek naar een duurzaam alternatief voor de auto? Ontdek hoeveel je bespaart met de fiets, trein of een deelauto.
Besparen op benzinekosten, meer bewegen of je CO2-uitstoot drastisch verlagen: er zijn verschillende redenen om je autokilometers te verminderen. Milieu Centraal geeft tips over alternatieven voor de auto.

Wist je dat bijna de helft van de korte afstanden (tot 7,5 kilometer) met de auto wordt afgelegd? Zelfs voor korte ritjes is de auto dus het populairste vervoersmiddel in Nederland. Zonde!

Door minder auto te rijden bespaar je geld, benzine en zorg je voor minder uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen. Korte ritjes kun je vervangen door de (elektrische) fiets, voor langere ritten zijn er andere alternatieven: een snelle speed pedelec, het ov of een (elektrische) deelauto. Ontdek welke alternatieven bij jou passen en hoe jij minder auto kunt rijden.

Fiets als alternatief

Voor kortere ritten is de (elektrische) fiets een goed alternatief. Je reistijd is misschien iets langer, maar je bespaart geld en benzine. En al dat fietsen is natuurlijk ook goed voor je gezondheid! Voor de wat langere ritten kun je een elektrische fiets of snelle speed pedelec overwegen.

Fiets of auto: wat kies jij?

Fiets of auto: wat kies jij?
Wist je dat... ...je elke maand tientallen euro's kunt besparen door met de elektrische fiets naar je werk te gaan?

Tips voor op de fiets

 1. 01

  Plan je route vooruit. Gebruik de routeplanner van de Fietsersbond om je op weg te helpen. Neem je liever de toeristische route? Fiets dan over één van Nederlands mooiste fietsroutes

 2. 02

  Kijk of je via fietssnelwegen kunt rijden. Dit zijn ruime fietspaden waar je geen stoplichten of ingewikkelde kruispunten tegenkomt. Op Fietssnelwegen.nl vind je een overzicht.

 3. 03

  Heb je de smaak te pakken? Ga op fietsvakantie! Op de fiets is de reis echt onderdeel van je vakantie. Maar wat neem je mee en hoe vervoer je het handig? De Fietsersbond vertelt je alles over hoe je een fietsvakantie plant. 

 4. 04

  Maak van je fietstochten een uitdaging. Er zijn verschillende apps en sites die je fietsritjes vastleggen en uitdagingen geven, bijvoorbeeld IkFiets.nl, Strava of Love to Ride. Je kunt je fietskilometers met vrienden en familie vergelijken: wie maakt er de meeste per jaar?

Trein als alternatief

Voor een lange rit is de fiets misschien geen handig alternatief, maar de trein zeker wel! Je hebt geen last van files, je kan lekker een boek lezen en je reist comfortabel. De trein is daarnaast een stuk milieuvriendelijker dan de auto: tel uit je winst!

Trein of auto: wat kies jij?

Trein of auto: wat kies jij?
Wist je dat... ...NS-treinen rijden op stroom uit windparken? De treinrit is daarom extra groen!

Tips voor de trein

 1. 01

  Is treinreizen voor jou een tijd geleden of heb je nog nooit met de trein gereisd? Voor een opfrisser of een uitleg over waar je op moet letten kun je terecht op de site van de NS.

 2. 02

  Plan je reis vooruit. Je reisplannen kan met de reisplanner van de NS of die van 9292. Handig: als je een deel van je reis te voet of met bus, tram of metro moet afleggen, neemt de reisplanner dit mee. Er zijn ook steeds meer apps waarmee je zowel OV als deelvervoermiddelen kunt plannen en boeken. Zoals Moves, Gaiyo, glimble en Amaze.

 3. 03

  Reizen met de trein wordt een stuk goedkoper met een NS-abonnement. Je hebt dan (op bepaalde momenten) korting op je treinreis. Benieuwd welk abonnement past bij jouw reisgedrag en wensen? Gebruik de keuzehulp van NS om erachter te komen.

Deelauto als alternatief

Rijd je al weinig met de auto, maar wil je wel de vrijheid hebben om af en toe de auto te kunnen pakken? Dan is een deelauto een goed alternatief. Je hebt niet de vaste kosten van autobezit, zoals verzekering, onderhoud en wegenbelasting, maar wel de vrijheid om voor die schaarse ritjes de auto te pakken. In Nederland zijn bijna 100.000 deelauto's te vinden, waarvan een groeiend aandeel elektrische auto's.

Tips voor een deelauto

 1. 01

  In Nederland rijden deelauto's van verschillende aanbieders rond. Ze hebben hun eigen voorwaarden en kostenplaatjes. Verdiep je goed in de aanbieders en kijk wat bij jouw wensen past. Lees meer over autodelen.

 2. 02

  Je kunt er ook voor kiezen om samen met vrienden of familie een auto te kopen. Zo kun je de kosten delen en heb je toch een min of meer eigen auto! Het is wel handig om een aantal goede afspraken te maken. Lees meer over het delen van een auto met vrienden en familie.

 3. 03

  Benieuwd wat een deelauto kan besparen? Bekijk het rekenvoorbeeld. Als je weinig kilometers maakt, is een deelauto al snel voordeliger dan een eigen auto.

 4. 04

  Naast deelauto’s kun je ook gebruik maken van deelfietsen en deelscooters. Met apps als Moves, Gaiyo, glimble en Amaze kun je eenvoudig deelvervoermiddelen en OV boeken en betalen. 

De auto laten staan: wat scheelt het?

Autobezit is niet goedkoop. Je moet de auto kopen, verzekering en belasting betalen en natuurlijk brandstof tanken. Wat scheelt het in de portemonnee als je voor alternatieven kiest?

En het scheelt voor het milieu

Minder autogebruik is ook goed voor het milieu. Reizen met de auto zorgt voor zo'n 12% van de klimaatbelasting van je huishouden. Dat is een flink aandeel! Door verbranding van benzine of diesel stoten auto's CO2 uit, wat bijdraagt aan klimaatverandering. Daarnaast stoten auto's fijnstof en stikstofoxiden uit, wat schade veroorzaakt aan onze gezondheid, de natuur en gebouwen.

Bekijk hieronder het verschil in CO2-uitstoot per kilometer voor de verschillende vervoerstypen.

Je ziet deze inhoud niet omdat je onze cookies niet hebt geaccepteerd.

Instellingen wijzigen

De uitstoot is berekend voor het reizen. De uitstoot door het opwekken van de stroom en het maken en verbranden van de brandstof zijn hier in meegenomen, maar de uitstoot voor het maken van de voertuigen zelf of het aanleggen van de vervoersinfrastructuur is hier niet in meegenomen.

De uitstoot van tram, bus en metro is in de grafiek als één gemiddelde genomen. De CO2-uitstoot in gram per reizigerskilometer per vervoersmiddel is:

 • Bus: 117
 • Tram: 65
 • Metro: 43

De grafiek gaat uit van de gemiddelde bezetting per vervoersmiddel. In een auto zitten gemiddeld ruim 1,3 personen. De CO2-uitstoot in gram per autokilometer is dus hoger, namelijk:

 • Elektrische auto: 71
 • Hybride auto (benzine/elektrisch): 145
 • Auto (benzine): 195
 • Auto (diesel): 172
Wist je dat... ...veel woon-werkverkeer in Nederland maximaal 15 kilometer is? Dat kan perfect met de (elektrische) fiets!

Alternatief voor de auto

Advies op maat Op zoek naar een duurzaam alternatief voor de auto? Ontdek hoeveel je bespaart met de fiets, trein of een deelauto.