Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Autobanden kiezen

Naast de motor en je rijstijl, hebben ook de autobanden invloed op het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van jouw auto. Met de beste band rij je veilig, zuiniger, stiller en gaan je banden langer mee. Check ook regelmatig de bandenspanning: met opgepompte banden presteert je auto beter.

Autoband en milieu. Kies de beste band voor de zuinig verbruik.

Met het Europese bandenlabel - dat op alle nieuwe banden voor personenauto's en bestelwagens zit - kies je makkelijk de juiste band. Het label laat in één oogopslag zien hoe de band presteert op grip op de weg, brandstofverbruik en geluid. Kijk voor meer uitleg en informatie op Kiesdebesteband.

Tips voor autobanden

 • 1

  Controleer maandelijks de bandenspanning. Meet de spanning aan het begin van de autorit, voordat de band is opgewarmd. Dat kan bij een tankstation, of met een spanningsmeter of een eigen autovoetpomp.

 • 2

  Vervang winterbanden op tijd door zomerbanden. Te lang doorrijden met winterbanden kost onnodig veel brandstof en slijtage.

 • 3

  Heb je nieuwe banden nodig? Let op het Europese bandenlabel en kies een band met een goede grip, gunstig brandstofverbruik en weinig geluid.

Gebruik zomer- en winterbanden

Winterbanden hebben beter grip op een besneeuwd of zeer nat wegdek, dan zomerbanden. De ANWB adviseert daarom van november tot april winterbanden te gebruiken. Winterbanden hebben wel een hogere rolweerstand (en verbruiken dus iets meer brandstof), maar veiligheid staat uiteraard voorop. Denk er wel aan om de winterbanden op tijd te verwisselen voor zomerbanden. Anders verbruik je voor niets teveel brandstof.

Overweeg een extra set wielen

Als je winterbanden gebruikt, moet je de banden twee keer per jaar laten wisselen. Zo'n wisseling kan schade opleveren aan de band, waardoor die sneller zacht wordt. Het wisselen van een heel wiel voorkomt dat. Een tweede set wielen kan dus uitkomst bieden. Dat bespaart ook tijd en montagekosten, omdat je wielen zelf kunt verwisselen.

Seizoensbanden?

Naast zomer- en winterbanden zijn er ook vierseizoenenbanden. Die voldoen wel aan specifieke eisen, maar scoren bij typische winter- of zomeromstandigheden minder goed dan de winter- en zomerbanden.

Kies voor een zuinige band

Alle autobanden voldoen aan Europese normen. Toch zijn sommige banden zuiniger, stiller en/of veiliger dan andere. Sinds 2012 is op elke nieuwe band een label te vinden zijn dat laat zien hoe de band op deze aspecten scoort. Een zuinige band heeft een extra lage rolweerstand. Hiermee kun je jaarlijks gemiddeld drie procent besparen op brandstof. Dat levert dus milieuvoordeel op en scheelt kosten. Als alle autobezitters in Nederland gewone banden inruilen voor een van de zuinigste, dan vermindert de CO2-uitstoot met zo'n 400 miljoen kilogram CO2 per jaar. Vergeet echter niet om de band op spanning te houden.

Een band moet uiteraard ook veilig zijn. Veilig betekent dat de band goed grip houdt onder alle omstandigheden.

De rolweerstand wordt uitgedrukt in de rolweerstandscoëfficient. Deze maat voor de rolweerstand houdt rekening met het gewicht dat op de banden rust. Hoe lager de rolweerstandcoëfficient, des te lager de rolweerstand, het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot.

Rolweerstandcoëfficient Voldoende voor toekomstige Europese norm?
9 of kleiner Ja: zeer goede score
groter dan 9 maximaal 12 Ja: voldoende
groter dan 12 Nee

Controleer bandenspanning

bandenspanning-282.jpg

Als een auto te zachte banden heeft, verbruikt die meer brandstof doordat de rolweerstand dan toeneemt. Dat maakt echt uit: de CO2-uitstoot gaat met wel 300 miljoen kilogram per jaar omlaag, wanneer iedereen in Nederland voortaan met de juiste bandenspanning zou rijden. En er zijn dan 35.000 minder banden nodig, omdat de juiste bandenspanning slijtage vermindert.

De banden gaan trouwens ook langer mee als je ze op de juiste spanning houdt.

Juiste bandenspanning?

De optimale spanning (aangegeven in Bar) staat vermeld in het instructieboekje van jouw auto, op de deurpost van het bestuurdersportier, en op de binnenkant van de tankklep. Je kunt ook het informatiebord op het tankstation raadplegen.

Geen overbodige bagage

Hoe meer gewicht op de banden rust, des te meer rolweerstand – en hoger brandstofverbruik. Haal daarom overbodige bagage uit de auto. Dat scheelt niet alleen brandstof, maar ook slijtage.

Optimaal uitlijnen en balanceren

Het goed laten uitlijnen en balanceren van een auto levert een lagere rolweerstand op en betere rijeigenschappen. Je kunt dit het best laten doen wanneer je nieuwe banden plaatst, of nadat de band een aanvaring heeft gehad met een stoep, een gat in de weg of grote steen.

Vervang uw banden tijdig

Nieuwe banden zijn van optimale kwaliteit en veiligheid. Versleten of oude banden scoren minder goed. Milieu Centraal raadt aan om banden van 10 jaar oud (of ouder) preventief te vervangen. Laat banden die ouder zijn dan zes jaar jaarlijks keuren door een bandenspecialist. Je vindt de week en het jaar waarin de band zijn gemaakt als viercijferige code op de zijkant van de band.

Bandenprofiel

Wettelijk moeten de banden van een personenauto minimaal 1,6 mm profiel hebben. De bandenbranche houdt uit oogpunt van veiligheid vaak 3 mm profieldiepte aan als norm. En voor winterbanden zelfs 4 mm.

Oude autobanden: apart inleveren

Bij aanschaf van nieuwe banden kun je de oude gratis inleveren bij de verkoper. Je betaalt namelijk een paar euro verwijderingsbijdrage per nieuwe band, en met dat geld worden de banden milieuvriendelijk verwerkt of hergebruikt. Je kunt met oude banden ook terecht bij het gemeentelijk afvalstation: je mag vijf banden gratis inleveren.

Hergebruik

Jaarlijks worden ongeveer zes miljoen banden vervangen in Nederland. De belangrijkste grondstof, rubber, is geschikt voor hergebruik. Oude banden worden onder meer verwerkt tot korrels, die bruikbaar zijn als grondstof voor rubber tegels en sportvloeren. Een deel van het bandenrubber gaat naar de verbranding; de warmte die daarbij vrijkomt, wordt weer gebruikt voor andere doelen.

Labels en keurmerken

Europees bandenlabel

Energielabel op autobanden. Informatie over grip op nat wegdek, brandstofverbruik en geluid.

Om de juiste band te kiezen kun je letten op het Europese bandenlabel dat op alle nieuwe banden voor personenauto's en bestelwagens zit. Het label laat in één oogopslag zien hoe de band presteert op nat wegdek, wat zijn invloed is op het brandstofverbruik en hoe stil hij is. Kijk voor meer informatie op www.kiesdebesteband.nl.

M+S logo

M+S-autoband.gif

Het M+S-logo (mud and snow) zegt niets over de pure wintereigenschappen van een moderne autoband. Het stamt uit de tijd dat banden nog grote blokkenprofielen hadden, en gaf toen de aanpassing van het profiel aan dit soort ondergrond aan. Het M+S-logo staat tegenwoordig op alle winterbanden, alle vierseizoenenbanden en soms ook op zomerbanden.

Sneeuwvlok logo

sneeuwvlok-autoband.jpg

Het sneeuwvloksymbool is wel een indicatie voor wintereigenschappen van een band. Om het symbool te mogen gebruiken, moet een winterband slagen voor een remtest op sneeuw. Daarmee voldoet de band aan de minimale eisen voor het rijden op sneeuw.

Meer informatie

 • Meer tips om brandstof te besparen, en staan op Zuinig rijden.
 • De ANWB test jaarlijks zomer- en winterbanden. Kijk voor de resultaten op bandentests.
 • De Consumentenbond heeft achtergrondinformatie, en aankooptips, zie Consumentenbond.
Terug naar boven