Praktisch over duurzaam

Elektrische fiets

Altijd wind mee! De elektrische fiets maakt fietsen comfortabeler. Bovendien is de fiets een milieuvriendelijk en handig alternatief voor autoritten naar de supermarkt, de sportschool of het kantoor.

Met een elektrische fiets overbrug je makkelijker lange afstanden. De kilometers die je met de elektrische fiets aflegt, zijn meer dan 40 keer schoner dan die met de auto. De elektrische fiets is bovendien veel goedkoper in gebruik dan de auto. 

4 tips voor de elektrische fiets

 • 1

  Vraag de verkoper van de elektrische fiets hoe ver je met een accu kunt fietsen. Houd er wel rekening mee dat de echte afstand afhangt van omstandigheden zoals wind en hellingen. Bij koud weer presteert de accu minder.

 • 2

  Begin met fietsen in een lage versnelling en schakel pas als je op snelheid bent door naar een hogere versnelling. Dan rij je zuiniger en maak je meer kilometers op een volle accu.

 • 3

  Laad de accu van de fiets liefst op bij kamertemperatuur en laad de accu telkens helemaal vol. Laden duurt twee tot acht uur, afhankelijk van hoe leeg hij was.

 • 4

  Doe je jouw fiets weg en kun je hem niet tweedehands verkopen of inruilen? Lever de accu dan apart in, zodat deze gerecycled kan worden.

Milieuvoordeel van de elektrische fiets

Op een elektrische fiets trap je zelf, maar een elektrisch motortje levert daarbij extra kracht. Hoeveel kracht het motortje levert, hangt af van de kracht die je als bestuurder zet. De gemotoriseerde fiets heeft een maximumsnelheid van 25 km per uur, als je er bijtrapt. Er zijn ook speed e-bikes die een snelheid van 40 km kunnen bereiken, vaak moet je dan wel bijtrappen.

Je veroorzaakt met een elektrische tweewieler geen uitstoot op de plaats waar je rijdt. Dat is goed voor de luchtkwaliteit in stedelijke gebieden. Wel is er uitstoot bij het opwekken van de elektriciteit voor de accu van de fiets. Een elektrische fiets veroorzaakt maar 3 procent van de CO2-uitstoot van een gemiddelde auto.

Een elektrische fiets veroorzaakt maar 3% van de CO2-uitstoot van een gemiddelde auto .En is vooral voor korte afstanden een goede concurrent voor de auto. 

Goede concurrent voor auto

Uit onderzoek blijkt dat mensen makkelijker de fiets pakken als deze een motortje heeft. Bovendien leggen ze er gemiddeld langere afstanden mee af dan met een gewone fiets. Op afstanden tot 10 kilometer is de elektrische fiets daarmee een beduchte concurrent voor de auto. Speed ebikes zijn met name populair onder forenzen. Je bent snel op je werk, hebt geen last van files en parkeren kan vlakbij werk.      

Accu gescheiden inleveren

De accu is het meest milieubelastende onderdeel van de elektrische fiets. Voor de productie van accu’s zijn schaarse metalen nodig en veel energie. Verdiep je daarom goed in hoe je hem moet gebruiken. Is de accu oud of kapot, lever de accu dan gescheiden in bij het gemeentelijke afvaldepot, zodat deze gerecycled kan worden. Ruil je de fiets in, dan wordt de afvalscheiding voor je geregeld. Fietswinkels verzamelen de accu's en voeren die af.

Kosten en besparingen van de elektrische fiets

De elektrische fiets is vergeleken met de auto goedkoop in aanschaf en gebruik. Een elektrische fiets kost tussen 700 en 3.000 euro. Speed ebikes zijn fors duurder met prijzen vanaf 1800 euro. Elektrische fietsen zijn vooral in gebruik een voordelig alternatief voor de auto omdat je minder kwijt bent aan brandstofkosten en parkeergeld. Je spaart al snel honderden euro's per jaar als je op afstanden tot 10 kilometer de auto kunt laten staan. Doe je de auto helemaal weg en maak je alle ritjes met de elektrische fiets, dan bespaar je natuurlijk nog meer.

Hoe ver rijdt een elektrische fiets?

De accu van de elektrische fiets heeft een bepaald vermogen en capaciteit. Gemiddeld haal je ongeveer 100 kilometer op een volle accu als je meetrapt. Trap je niet mee dan is je actieradius (hoe ver je komt) ongeveer 20 kilometer. Speed ebikes komen minder ver, zo'n 40 tot 60 kilometer. Er is een uitgebreid netwerk van openbare oplaadpunten voor de elektrische fiets in Nederland. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je zomaar stil komt te staan.

Hoe fiets je langer met je accu?

De accu is een van de belangrijkste onderdelen van de elektrische fiets. Goed gebruik van de accu verlengt de levensduur en zorgt ervoor dat je langere afstanden af kunt leggen met de fiets:

 • Vooral de eerste oplaadbeurten van de accu zijn belangrijk. Na een keer of vijf opladen en weer ontladen krijgen de batterijen hun maximale kracht. Laadt de accu dus zeker tijdens de eerste laadbeurten, helemaal op.
 • Begin met fietsen in een lage versnelling en schakel pas als je op snelheid bent door naar een hogere versnelling. Zo belast je de accu minder. Je kunt dan langer fietsen zonder tussentijds op te laden.
 • Gebruik je de elektrische fiets een paar maanden niet? Bewaar de accu dan op een droge en koele plaats, en laadt hem eens in de 2 maanden vol.

De oplaadtijd hangt af van het vermogen en het gebruik. Via een gewoon stopcontact duurt opladen tussen twee en acht uur. Met een snellader kun je de accu in twee uur helemaal opladen, maar verbruik je ook meer stroom. Doe dit niet te vaak want bij frequent gebruik van de snellader kan je de levensduur van de accu minder worden. Gebruik je de elektrische fiets een paar maanden niet? 

Soorten accu's

In de bijslijter van de accu lees je hoe je het beste met de accu om kunt gaan. Zo kun je een Lithiumionaccu, die tegenwoordig gangbaar is, beter niet helemaal leegrijden. Nikkel-metaalhybride accu's kun je na dertig oplaadbeurten beter wél volledig ontladen. Vraag je rijwielspecialist naar de voor- en nadelen van verschillende typen accu's.

De meeste accu's verliezen hun kracht en capaciteit na zo'n vijfhonderd oplaadbeurten en lopen dan steeds iets sneller leeg. Ze gaan ongeveer 1000 oplaadbeurten mee.

Meer informatie

 • Op Oplaadpunten vind je een overzicht van de vele honderden oplaadpunten in Nederland.
 • De Fietsersbond heeft een dossier over elektrische fietsen.
 • Op steeds meer recreatieve routes kun je jouw elektrische tweewieler opladen. Zo heeft Natuurmonumenten een aantal oplaadpunten voor elektrische fietsen. 
Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.