Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Technieken duurzame warmte

Duurzame warmte kun je op verschillende manier opwekken: met een biomassaketel, pelletkachel, warmtepomp of zonneboiler. We leggen van elke techniek kort uit hoe het werkt en wat het je kost en oplevert.

Vind informatie en tips over duurzame warmte

Biomassaketel, pelletkachel, warmtepomp of zonneboiler?

  • Een biomassaketel stook je op hout in plaats van gas. De ketel zorgt voor verwarming én warm water.
  • Een pelletkachel stook je ook op hout. Je kunt er je woonkamer of je hele huis mee verwarmen. Voor warm water heb je een ander toestel nodig.
  • Een warmtepomp maakt op een heel efficiënte manier gebruik van stroom in plaats van gas. Met een volledige warmtepomp kan je gasaansluiting de deur uit: de warmtepomp zorgt voor verwarming van je huis én warm water in de keuken en douche. Een hybride warmtepomp is een eenvoudiger en goedkoper alternatief, maar daarbij heb je nog wel een cv-ketel of zonneboiler nodig (voor heel koude dagen en voor je warme water). Een ventilatiewarmtepomp is een hybride toestel dat de ventilatielucht van je huis benut om warmte uit te halen.
  • Een zonneboiler maakt gebruik van zonne-energie voor warm water. Daarmee bespaar je bijna de helft op je energieverbruik voor warm water! Je combineert de zonneboiler met je cv-ketel op gas, pelletkachel of warmtepomp.
Welke techniek past bij jouw huis?

In 10 vragen naar een online advies op maat. Snel en simpel!

Doe de check