Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Biomassaketel

Een biomassaketel verbrandt biomassa in de vorm van houtsnippers, houtblokken of houtpellets (geperste houtkorrels). Een biomassaketel is een milieuvriendelijk toestel, zeker ten opzichte van bestaande open haarden en houtkachels. De ketel zorgt voor verwarming van je huis en warm water in de douche en keuken. Hij vervangt je hr-ketel op gas: die kun je dus de deur uit doen. De CO2-uitstoot van een biomassaketel is lager dan die van een hr-ketel op gas.

De biomassaketel werkt hetzelfde als een hr-ketel, maar dan op hout in plaats van gas. De ketel verwarmt water dat naar de radiatoren, vloerverwarming of kraan toe gaat. Hij brandt meestal op houtpellets en wordt dan ook wel pelletketel genoemd.

Vind een leverancier voor je biomassaketel

Waar koop je een biomassaketel? Ga naar het overzicht van leveranciers en vraag meteen een offerte aan.

Vind je leverancier

Kosten biomassaketel

Een biomassaketel die op houtpellets brandt, heb je vanaf € 6.000. De installatiekosten komen daar nog bij. Je kunt subsidie krijgen voor de ketel: het subsidiebedrag begint bij € 2.500.

Besparing biomassaketel

Een gezin van 4 personen in een gemiddelde eengezinswoning is zo’n € 1.150 per jaar kwijt aan gas voor verwarming en warm water (1.790 m3). De houtpellets voor je biomassaketel kosten ongeveer evenveel: zo’n € 1.100 tot 1.210 per jaar. Je kosten blijven dus ongeveer gelijk. Maar een zoektocht naar de beste prijs/kwaliteitverhouding van de pellets kan lonen.

Gebruik je helemaal geen gas meer, dan bespaar je ook het vastrecht voor aardgas (zo'n € 195 per jaar). In een groot huis (bijvoorbeeld een vrijstaande woning) zal je meer besparen met je biomassaketel. 

beweeg de tabel van links naar rechts

Energieverbruik voor verwarming en warm water per jaar Energiekosten per jaar
Hr-ketel 1.790 m3 gas € 1.150
Biomassaketel 3.670 kilo houtpellets € 1.100 tot € 1.210

Houtsnippers goedkoper

Wij gaan hierbij uit van een biomassaketel met pellets als brandstof (beter bekend als ‘pelletketel’). Snippers en houtblokken zijn in de praktijk namelijk vooral geschikt voor boerderijen, landhuizen en woningen met bedrijfsruimte, omdat er veel ruimte voor de ketel nodig is. Een biomassaketel die houtsnippers verbrandt is duurder in aanschaf, maar de houtsnippers zijn goedkoper.

De bioketel van bezoekerscentrum Sallandse Heuvelrug

 

Aandachtspunten biomassaketel

 • 1

  Biomassaketels zijn veel schoner dan gewone houtkachels. Er komt veel minder minder fijnstof vrij dan bij bestaande houtkachels.

 • 2

  Bij het stoken van hout komt echter plaatselijk fijnstof vrij: dat kan gezondheidsklachten geven voor bewoners en omwonenden. Met een biomassaketel die aan de eisen van de subsidie-regeling voldoet en die goed is geïnstalleerd, is de overlast gering.

 • 3

   Koop houtpellets die voldoen aan het EN plusA1-keurmerk. Dit keurmerk garandeert een goede kwaliteit verbranding. Let ook op keurmerken voor de duurzaamheid van de houtpellets, zoals het Better Biomass label.

 • 4

  Je hebt een rookkanaal nodig voor de afvoer van rookgassen. Het is belangrijk dat het rookkanaal goed wordt aangelegd en boven de nok van het dak uitkomt. Dat zorgt voor een schone verbranding en voorkomt overlast. Kies voor de aanleg een goede installateur met ervaring.

 • 5

  Per jaar verbruikt een biomassaketel zo’n 4.000 kilo pellets. Dat neemt zo’n 6 kubieke meter ruimte in beslag (te vergelijken met een ruimte van 1,5 bij 1,5 meter en 2,7 meter hoog die je tot het plafond volstapelt). Bovendien moet de ruimte droog zijn. Voor houtblokken heb je nog meer ruimte nodig. Als je de pellets niet in één keer inkoopt, heb je minder ruimte nodig.

 • 6

  Je hebt een voldoende groot buffervat nodig, zodat de ketel zo constant mogelijk kan werken en niet steeds aan hoeft te slaan: dat scheelt uitstoot van fijnstof.

 • 7

  Kies voor het installeren van de kachel en het maken van het rookkanaal een goede installateur met ervaring. De leverancier van je biomassaketel kan je naar een goede installateur doorverwijzen.

Lees meer over

 • Zo werkt een biomassaketel

  De biomassaketel staat in een aparte ruimte, bijvoorbeeld de garage of bijkeuken. Hij werkt volautomatisch, je moet alleen zorgen dat er voldoende brandstof is. Houtpellets zijn voor de meeste huishoudens het meest praktisch: er is minder opslagruimte voor nodig dan voor houtsnippers of houtblokken. De ketel heeft een voorraadvat (reservoir) voor de houtsnippers of –pellets, en een spindelmotor die voor aanvoer naar de verbrandingsplek zorgt. Ook zit er een ventilator in voor de afvoer van rookgassen. Je hebt een rookkanaal (pijp of schoorsteen) nodig om de rook af te voeren. De pijp moet boven de nok van het dak uitkomen.

 • Biomassaketel en duurzaamheid

  Vergeleken met bestaande houtkachels zijn biomassaketels veel zuiniger met energie: zo’n 90 procent van de energie wordt nuttig gebruikt. Om voor subsidie in aanmerking te komen, moet het rendement minstens 89 procent zijn. Als de ketel een condensor heeft, stijgt het rendement naar 102 procent.

  Het merendeel van houtpellets die in Nederland te koop zijn, komen uit Nederland of West-Europa en worden gemaakt van snoeihout of zaagsel van houtverwerkende bedrijven. Sommige keurmerken voor houtpellets zeggen iets over de duurzaamheid van het bosbeheer (zoals PEFC) en de CO2-balans van het bos (zoals Better Biomass). Pellets zijn niet helemaal klimaatneutraal omdat er fossiele brandstoffen (aardolie, kolen, gas) gebruikt worden voor bosbouw en het transport van hout.

 • Biomassaketel en fijnstof

  Bij het verbranden van pellets komt fijnstof vrij. Dat kan overlast geven voor bewoners of omwonenden. Met een ketel van goede kwaliteit, die goed is geïnstalleerd, is deze overlast gering. De uitstoot is 90% lager dan bij bestaande houtkachels. Maar omdat je een biomassaketel dagelijks gebruikt, leidt dat wel tot meer uitstoot van fijnstof.

Offerte aanvragen voor biomassaketel

Heb je interesse in een biomassaketel? Ga naar het overzicht van leveranciers en vraag meteen een offerte aan!

Offerte vragen
Terug naar boven