Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Pelletkachel

Een pelletkachel verwarmt de woonkamer of je hele huis. De kachel brandt op houtpellets: dat zijn geperste houtkorrels. Een pelletkachel is een milieuvriendelijke kachel, zeker ten opzichte van bestaande open haarden en houtkachels. De CO2-uitstoot van een pelletkachel is lager dan die van een hr-ketel op gas.

Houtpellets zijn de meest milieuvriendelijke manier om hout te stoken.

Een pelletkachel verwarmt één ruimte. Een pelletkachel-cv is aangesloten op je radiatoren, zodat je je hele huis kan verwarmen. Voor warm water in de douche en keuken heb je meestal nog een ander toestel nodig, bijvoorbeeld hr-ketel. Je kunt ook kiezen voor een biomassaketel.

Vind een leverancier voor je pelletkachel

Waar koop je een pelletkachel? Ga naar het overzicht van leveranciers en vraag meteen een offerte aan.

Vind je leverancier

Kosten pelletkachel

Een pelletkachel die één ruimte verwarmt, is te koop vanaf € 2.000. Voor een pelletkachel-cv die je hele huis verwarmt, betaal je zo’n € 3.000. De installatiekosten en de kosten van het rookkanaal komen daar nog bij, die kosten variëren sterk.
Je kunt subsidie krijgen voor een pelletkachel: van € 500 voor een ‘losse’ pelletkachel tot € 1.400 voor een pelletkachel-cv.

Besparing pelletkachel

Een gemiddelde eengezinswoning verbruikt zo’n € 895 per jaar aan gas voor verwarming (1.400 m3). Deze kosten heb je niet als je je huis verwarmt met een pelletkachel-cv. Daar staat tegenover dat de houtpellets ruim € 1.000 per jaar kosten. Je bent op jaarbasis dus duurder uit met je pelletkachel-cv. Maar een zoektocht naar pellets met de beste prijs/kwaliteitverhouding kan lonen.

beweeg de tabel van links naar rechts

Energieverbruik voor verwarming per jaar Energiekosten per jaar Dat kost je per jaar extra
Hr-ketel 1.400 m3 gas € 895 -
Pelletkachel-cv 3.150 kilo houtpellets € 945 - € 1.040 € 50 - € 145

Aandachtspunten pelletkachel

 • 1

  Pelletkachels zijn veel schoner dan gewone houtkachels: er komt zo’n 80 procent minder fijnstof vrij dan bij bestaande houtkachels.

 • 2

  Bij het stoken van houtpellets komt echter plaatselijk fijnstof vrij: dat kan gezondheidsklachten geven voor bewoners en omwonenden. Met een kachel die aan de eisen van de subsidie-regeling voldoet en die goed is geïnstalleerd, is de overlast gering.

 • 3

  Koop houtpellets die voldoen aan het EN plusA1-keurmerk. Dit keurmerk garandeert een goede kwaliteit verbranding. Let ook op keurmerken voor de duurzaamheid van de houtpellets, zoals het Better Biomass label.

 • 4

  Je hebt een rookkanaal nodig voor de afvoer van rookgassen. Het is belangrijk dat het rookkanaal goed wordt aangelegd en boven de nok van het dak uit komt, om te zorgen voor een schone verbranding en om overlast voor de omgeving te voorkomen.

 • 5

  Per jaar verbruikt een pelletkachel-cv zo’n 3.000 kilo pellets. Daarvoor heb je zo’n 5 kubieke meter ruimte nodig (te vergelijken met een ruimte van 1 bij 2 meter en 2,7 meter hoog die je tot het plafond volstapelt). Als je de pellets niet in één keer inkoopt, heb je minder ruimte nodig.

 • 6

  Kies voor het installeren van de kachel en het maken van het rookkanaal een goede installateur met ervaring. De leverancier van je pelletkachel kan je naar een goede installateur doorverwijzen.

Lees meer over

 • Zo werkt een pelletkachel

  Met een pelletkachel kun je één ruimte verwarmen, meestal de woonkamer. Een ander type is de pelletkachel-cv die is aangesloten op radiatoren en waarmee je je hele huis kunt verwarmen. De pelletkachel brandt op houtkorrels (pellets) die je in een reservoir (voorraadbak in de kachel) doet. Je moet eraan denken om het reservoir regelmatig bij te vullen. Een spindelmotor voert de pellets automatisch aan naar de plek waar ze verbrand worden. Er zit ook een ventilator in de kachel om de rookgassen af te voeren. Je hebt een rookkanaal (pijp of schoorsteen) nodig om de rook af te voeren. De pijp moet boven de nok van het dak uitkomen.

 • Pelletkachel en duurzaamheid

  Vergeleken met bestaande houtkachels zijn pelletkachels veel zuiniger met energie. Bij pelletkachels wordt zo’n 90 procent van de energie nuttig gebruikt. Bij een houtkachel is dat 60 tot 80 procent, bij een open haard 10 procent.

  Verwarming met houtpellets geeft minder uitstoot van CO2 dan verwarming op aardgas. Het merendeel van de houtpellets die in Nederland te koop zijn, komen uit Nederland of West-Europa en worden gemaakt van snoeihout of zaagsel van houtverwerkende bedrijven.

  Sommige keurmerken voor houtpellets zeggen iets over de duurzaamheid van het bosbeheer (zoals PEFC) en de CO2-balans van het bos (zoals Better Biomass). Pellets zijn niet helemaal klimaatneutraal omdat er fossiele brandstoffen (aardolie, kolen, gas) gebruikt worden voor bosbouw en het transport van hout.

 • Pelletkachel en fijnstof

  Bij het verbranden van pellets komt fijnstof vrij. Dat kan overlast geven voor bewoners of omwonenden. Met een kachel van goede kwaliteit, die goed is geïnstalleerd, is deze overlast gering. De uitstoot is in ieder geval veel minder dan bij een houtkachel of open haard. Bij matig gebruik (denk aan 2 avonden per week voor de sfeer) draagt een pelletkachel beperkt bij aan de luchtvervuiling, in ieder geval een stuk minder dan gewone houtkachels. Maar gebruik je een pelletkachel als hoofdverwarming, dan leidt dat door het dagelijks gebruik in het stookseizoen tot meer uitstoot van fijnstof.

Offerte aanvragen voor pelletkachel

Heb je interesse in een pelletkachel? Ga naar het overzicht van leveranciers en vraag meteen een offerte aan!

Offerte vragen
Terug naar boven