Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Zonneboiler

Een zonneboiler zorgt op een milieuvriendelijke manier voor warm water in de douche en keuken. Je gebruikt hem in combinatie met je hr-ketel op gas of warmtepomp. Bij gebruik van zonne-energie komt geen CO2 vrij: dat is goed voor het klimaat. En je energierekening gaat omlaag!

In de zomer levert de zonneboiler bijna al je warme water. In de winter springt je cv-ketel of warmtepomp bij: je hoeft dus niet bang te zijn voor een koude douche. Energie van de zon is bovendien gratis: met een zonneboiler bespaar je over het hele jaar ongeveer de helft op je energiekosten voor warm water.

Er is ook een zonneboilercombi, die zorgt naast warm water ook voor verwarming van je huis.

Vind een leverancier voor je zonneboiler

Waar koop je een zonneboiler? Ga naar het overzicht van leveranciers en vraag meteen een offerte aan.

Vind je leverancier

Kosten zonneboiler

Een zonneboiler voor 4 personen kost ongeveer € 3.300 inclusief installeren en btw. Dit systeem heeft een collector van 3,5 m2. De subsidie voor zo’n zonneboiler is ongeveer € 1.100. Je krijgt dus een derde van het aankoopbedrag terug.

Gebruik je veel water, bijvoorbeeld omdat je met meer mensen in huis woont, of een regendouche hebt of regelmatig in bad gaat? Dan heb je een groter systeem nodig. Een zonneboiler met een collector van 5 m2 kost ongeveer € 4.300 inclusief installeren en btw. De subsidie voor zo’n zonneboiler is ongeveer € 1.300.

Besparing zonneboiler

In een huishouden met 4 personen bespaar je per jaar zo’n € 130 op je gasrekening (200 m3).
Met een groter systeem (in combinatie met een groter verbruik) bespaar je per jaar zo’n € 190 op je gasrekening (300 m3).

Overzicht kosten en besparing

beweeg de tabel van links naar rechts

Kosten Subsidie Je bespaart elk jaar
4 personen (collector 3,5 m2) € 3.300 € 1.100 € 130 (200 m3 gas)
6 personen (collector 5 m2) € 4.300 € 1.300 € 190 (300 m3 gas)

Willem en Saskia: blij met onze zonneboiler

 

Aandachtspunten zonneboiler

 • 1

  Hoe meer warm water je thuis gebruikt, hoe interessanter een zonneboiler financieel is. Met de zonneboiler bespaar je ongeveer de helft op je kosten voor warm water.

 • 2

  Verbruik je heel weinig warm water verbruik of woon je alleen? Dan is de zonneboiler vooral voor het milieu een aanrader.

 • 3

  Vraag de installateur of je jouw hr-ketel met een zonneboiler kunt combineren.Staat er Gaskeur-NZ op je cv-ketel? Dan is deze geschikt voor Naverwarming Zonneboiler. Soms is wel een aansluitset nodig (kosten ruim € 100 euro). Ketels zonder NZ-keurmerk zijn meestal niet geschikt om te combineren met een zonneboiler.

 • 4

  Kies voor een goede installateur met voldoende ervaring. De leverancier van je zonneboiler kan je naar zo'n installateur doorverwijzen. Bekijk het overzicht van leveranciers.

Lees meer over

 • Zo werkt een zonneboiler

  Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak (die vangt het zonlicht op) en een vat om het warme water in op te slaan. De collector neemt niet veel ruimte in op je dak: gemiddeld heb je aan een collector van 3,5 m2 voldoende. De beste opbrengst heb je als de collector op het zuidwesten, zuiden of zuidoosten wordt geplaatst, met een hoek tussen de 20 en 60 graden. Zorg ervoor dat de collector niet in de schaduw komt te liggen. Het opslagvat staat in huis, meestal op zolder.

 • Zonneboilercombi: ook voor verwarming

  Er is ook een zonneboilercombi die niet alleen voor warm water zorgt, maar ook voor verwarming van je huis. Je hoeft niet bang te zijn voor een koude douche of koude voeten: als er minder zon(licht) is, zorgt een ander apparaat voor warmte (bijvoorbeeld je hr-combiketel, warmtepomp, elektrisch element of ander toestel).

  Een zonneboilercombi is het zuinigst in combinatie met goede isolatie. Zorg dus dat je woning goed geïsoleerd is voordat je een zonneboilercombi koopt. Een zonneboilercombi werkt het beste in combinatie met lage temperatuur verwarming (LTV), bijvoorbeeld vloerverwarming.

  Een zonneboilercombi kost ongeveer € 4.800 inclusief installeren en btw. Heb je ook een nieuwe hr-ketel nodig, dan ben je in totaal ongeveer € 5.900 kwijt. De subsidie voor zo’n zonneboilercombi is ongeveer € 2.250.

  Met een zonneboilercombi bespaar je naast 200 m3 gas voor warm water (bij 4 personen) ook nog zo'n 170 m3 gas per jaar voor verwarming. Een huishouden van 4 personen met een hr-combiketel als naverwarmer bespaart daarmee zo'n 370 m3 gas, ofwel zo’n € 230 per jaar aan gaskosten. Daarvan blijft zo'n € 225 over als de elektriciteitskosten voor de pomp (€ 15) betaald zijn. Met een groter systeem (in combinatie met een groter verbruik voor verwarming en warm water) bespaar je per jaar ruim 300 euro op je gasrekening (500 m3).

Offerte aanvragen voor zonneboiler

Heb je interesse in een zonneboiler? Ga naar het overzicht van leveranciers en vraag meteen een offerte aan!

Offerte vragen
Terug naar boven