Praktisch over duurzaam

Subsidie woningisolatie en duurzame energie

Met subsidie wordt isolatie en energie besparen voor jou nog aantrekkelijker. Milieu Centraal zet de landelijke, provinciale en gemeentelijke subsidiepotjes op een rij. 

mensen-achter-laptop-2-credit-chantal-bekker-milieu-centraal-100x750.jpg

Met dakisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie en HR++ of triple glas bespaar je veel energie. Goed voor het klimaat, een prettig warm huis en een lagere energierekening! Ook duurzame energie van zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen is goed voor het milieu én voor jouw energierekening. 

Subsidies, regelingen en btw-tarief

 • 1

  Er is een landelijke subsidie voor isolatie van je dak, gevel, vloer en ramen. Als je 2 of meer isolatiemaatregelen neemt, kun je dit jaar ongeveer 30 procent van de kosten terugkrijgen. Ook VvE's kunnen de subsidie aanvragen.

 • 2

  Er is een landelijke subsidie voor zonneboilers en warmtepompen.

 • 3

  Het arbeidsloon bij isolatie valt onder het lage btw-tarief van 9 procent (regeling btw-verlaging). Lees meer.

 • 4

  Gemeentes en provincies hebben soms lokale subsidiepotjes. Kijk op Energiesubsidiewijzer welke subsidies er in jouw gemeente en provincie zijn.

 • 5

  Overweeg je om zonnepanelen op je dak te leggen? Je kunt de btw terugvragen van de Belastingdienst: dat scheelt meteen al 21 procent van de kosten.

 • 6

  Met een Energiebespaarlening kun je tegen gunstige voorwaarden geld lenen om de maatregelen te betalen. Of kijk of je extra hypotheekruimte kunt krijgen voor energiebesparende maatregelen.

Subsidie voor isolatie van je huis

Er is een landelijke isolatie subsidie voor huiseigenaren. Dakisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie binnen of buiten, vloerisolatie en HR++ of triple glas wordt hierdoor zo'n 20 procent goedkoper. Je kunt de subsidie aanvragen als je 2 of meer maatregelen neemt, bijvoorbeeld spouwmuurisolatie én vloerisolatie. Op Subsidie energiebesparing eigen huis lees je alles over de voorwaarden en waar je de subsidie kunt aanvragen. Goed om te weten: de subsidie is tijdelijk verhoogd naar zo'n 30 procent van de kosten. Isoleer voor 31 december en profiteer van de hogere subsidie!

Subsidie op zonneboilers en warmtepompen

Kies je in een bestaand huis voor een warmtepomp of zonneboiler, dan kun je een aantrekkelijke subsidie krijgen. Check de subsidie voor zonneboilers en subsidie voor warmtepompen.

Laag btw-tarief op arbeidsloon woningisolatie

Voor het arbeidsloon bij isolatie geldt het lage btw-tarief van 9 procent. Milieu Centraal heeft berekend dat dit zo'n 1.300 euro scheelt als je een eengezinswoning helemaal isoleert (vloer, dak, spouwmuur en glas). 

Voorwaarden laag btw-tarief:

 • Het lage btw-tarief geldt alleen voor het aanbrengen van de isolatie. Voor werkzaamheden daaromheen (bijvoorbeeld sloopwerk) geldt het gewone btw-tarief van 21 procent.
 • Ook voor de materialen geldt het normale btw-tarief van 21 procent.
 • Het lage tarief geldt alleen als de woning ouder is dan 2 jaar, of als het pand al meer dan 2 jaar als woning wordt gebruikt.
 • Het lage tarief geldt niet voor het plaatsen van kozijnen.

Vraag het isolatiebedrijf of ze het lage tarief op de offerte en rekening zetten. Voor meer informatie kan het bedrijf terecht bij de Belastingdienst, kijk voor de voorwaarden op de site van de Belastingdienst.

Terugvragen btw op zonnepanelen

Ben je van plan om zonnepanelen te kopen? Als particulier kun je de btw (21 procent!) op de aanschaf en het plaatsen terugvragen van de Belastingdienst. Lees meer op Btw op zonnepanelen terugvragen.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.