Praktisch over duurzaam

Stappenplan voorzetwand met hardschuimplaten

Isoleren met hardschuimplaten is de ideale oplossing als je weinig ruimte hebt en de voorzetwand niet te dik kan worden. Óf als je een hogere isolatiewaarde wilt halen dan met andere materialen mogelijk is. Hoe bereid je je voor? Waar moet je opletten? En hoe pak je het precies aan? Het stappenplan van Milieu Centraal wijst je de weg.

Waar moet je op letten als je gaat werken met hardschuimplaten?

Hardschuimplaten zijn een goede keuze als je niet teveel ruimte wilt verliezen door je voorzetwand. Omdat de schuimplaten goed isoleren, heb je een minder dikke wand nodig om een bepaalde isolatiewaarde (Rd-waarde) te halen dan bij glas- of steenwol en je kunt met dezelfde dikte dus een hogere isolatiewaarde behalen. Hardschuimplaten zijn een iets duurdere keuze dan glas- of steenwol. Voor een goede isolatie kies je voor minimaal 2,5 Rd, maar liever hoger. Lees meer over de Rd-waarde.

De platen komen in verschillende soorten: EPS (piepschuim), PIR of resolschuim. Piepschuim heeft van deze drie de laagste isolatiewaarde. Om op dezelfde Rd-waarde uit te komen, heb je daarom bij piepschuim een dikkere voorzetwand nodig.

Voor je begint: check je muren op schimmel en vocht

Voor je aan de slag gaat, moet je weten of de muren die je wilt isoleren schimmel- en vochtvrij zijn. Een muur met zwarte schimmel of oppervlakkige vochtplekken mag je gewoon isoleren. Sterker: door het isoleren verdwijnen de schimmel en vochtproblemen.

Zitten er gele plekken op de muur of is de muur vochtig en laat het stucwerk los? Dat wijst op optrekkend vocht of doorslaand vocht van buiten, of op een lekkage. Isoleren kan deze problemen erger maken. Laat een professioneel isolatiebedrijf uitzoeken wat er aan de hand is en het probleem oplossen voordat je gaat isoleren.

Voorbereiding: wat heb je nodig?

 • 1

  Isolatiemateriaal. Je kunt kiezen uit:
  - PIR hardschuimplaten
  - Resol hardschuimplaten
  - EPS hardschuimplaten (piepschuim, dit heeft een lagere Rd-waarde per centimeter dikte dan de twee andere opties. Dat betekent dat de wand dikker uit zal vallen om tot dezelfde isolatiewaarde te komen)

  Tip: Koop ruim voldoende materiaal in en bewaar de aankoopbon. Materiaal dat over is, kun je binnen 30 dagen na aankoop terugbrengen in de originele, onbeschadigde verpakking. Open verpakkingen en restjes materiaal kun je bewaren voor volgende isolatieklussen.

 • 2

  Houten latten of stalen profielen (metal studs) voor het raamwerk. Houten latten moeten 50 mm breed zijn, en minstens even dik als het isolatiemateriaal. Kies bij houten latten voor hout met het FSC of PEFC-keurmerk.

 • 3

  Menie voor als je houten latten gebruikt en de buitenmuur vochtig is. 

 • 4

  Een zaag (met fijne vertanding) om het hout en isolatiemateriaal op maat te zagen of profielenschaar voor metal studs om stalen profielen in te korten.

 • 5

  Schroeven en pluggen.

 • 6

  Gipsplaten, gipsvezelplaten of houten OSB-platen om mee af te werken. Wil je een stevige wand? Gebruik dan een OSB-platen met gipsplaten ertegenaan. Isoleer je de muur in de badkamer? Gebruik dan groene gipsplaten, die zijn vochtbestendig.

 • 7

  Aluminiumtape en acrylaatkit voor het afdichten van naden.

 • 8

  Ga je de muren in de badkamer isoleren? Dan heb je een aantal extra zaken nodig:
  - Dampremmende folie
  - Tape voor dampremmende folie en om de naden te dichten.
  - Kimband met afdichtingspasta om de naad tussen vloer en muur waterdicht te maken in vochtige ruimtes (badkamer en toilet).

Aan de slag: het stappenplan

1. Maak het raamwerk.

Houten latten schroef je rechtopstaand tegen de muur aan. Is je buitenmuur vochtig? Bestrijk dan eerst de kant van het hout die tegen de buitenmuur aankomt en de kopse kanten met de menie. Het hout neemt dan zo min mogelijk vocht op.
Een metalen raamwerk maak je door eerst een profiel op de vloer en tegen het plafond vast te maken. Daar zet je rechtopstaand de andere profielen tussen.

Zorg dat de afstand tussen het midden van de latten of de profielen net zo breed is als de gipsplaten of afwerkplaten. Die zijn meestal 60 cm breed. Het is de bedoeling dat de gipsplaten of afwerkplaten strak tegen elkaar aan komen.

Let op: stopcontacten, radiatoren en kozijnen

Zitten er stopcontacten of radiatoren op de buitenmuur die je gaat isoleren? Dan moet je daar rekening mee houden. Houdt ook rekening met raam- en deurkozijnen.

 • Stopcontacten

  Stopcontacten moet je naar voren plaatsen op de nieuwe wand. Let daarbij op dat je de plekken waar de kabels door de voorzetwand komt luchtdicht afdicht met tape. Heb je geen ervaring met elektriciteit of twijfel je of je dit kunt? Schakel dan altijd een elektricien in.

 • Radiatoren

  Als er een radiator aan de muur komt te hangen, moet je de voorzetwand op die plek verstevigen. Op de plek waar de radiator aan de muur vast zit, plaats je rechtopstaande balkjes. Deze moeten even dik zijn als het raamwerk van latten of stalen profielen. De gipsplaten of OBS-platen komen tegen deze balkjes en het raamwerk aan. De bevestiging van de radiator schroef je door de voorzetwand vast in het balkje.

 • Raamkozijnen en deuren

  Bij raamkozijnen en deuren moet je een aftimmering met dunne isolatieplaat en hout of gipsplaat maken. Hoe precies hangt erg af van jouw situatie. Bij een bouwmarkt kun je advies krijgen. Maak eventueel een paar foto’s, zodat je de situatie kunt laten zien.

2. Breng het isolatiemateriaal aan

Zaag het isolatiemateriaal op maat. Klem het isolatiemateriaal tussen de latten of profielen.

3. Naden dichten

Je hoeft bij hardschuimplaten geen dampremmende folie aan te brengen (tenzij je in de badkamer isoleert). Je moet wel alle naden dicht tapen met aluminium tape. Naden van 2 tot 6 mm vul je eerst met acrylaatkit.

4. Werk af met gipsplaten, OSB-platen of kant-en-klare platen

Zaag de gipsplaten, houten OSB-platen of kant-en-klare wandplaten op maat. Schroef ze vervolgens op de latten of stalen profielen. Wil je een stevigere wand? Monteer dan eerst een laag OSB-platen en schroef daar gipsplaten tegenaan.
In de badkamer en het toilet moet je vochtbestendige groene gipsplaten gebruiken en de naad tussen de muur en de vloer waterdicht maken met kimband en afdichtingspasta.

5. Klaar: je muur is geïsoleerd!

Hierna kun je de muur stuken, behangen, betegelen of verven.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.