Praktisch over duurzaam

Energiezuinig koelen

Hoe hou je het koel in huis tijdens een warme zomer? Ga voor een hittebestendige én energiezuinige oplossing. Gooi op warme zomerdagen ’s nachts de ramen open en sluit overdag zoveel mogelijk de gordijnen, ramen en zonwering.

Dakisolatie.jpg

Naast slim luchten helpt goede isolatie. Als je muren en daken voorziet van isolatie, hou je warmte beter buiten. Andersom profiteer je in de winter van lagere stookkosten. 

Hoe hou je het huis koel in de zomer?

 • 1

  Sluit overdag je gordijnen, ramen en doe zonneschermen omlaag. 

 • 2

  Zet ’s avonds laat, ’s nachts of heel vroeg in de ochtend alle ramen tegen elkaar open.

 • 3

  Investeer in goede isolatie zoals spouwmuurisolatie en dakisolatie

 • 4

  Krijg je het niet koel zonder apparaten? Lees meer over ventilators en airconditioning.

 • 5

  Van een plat dak kun je een groen dak maken. De plantjes zorgen voor verkoeling en het kan in combinatie met zonnepanelen en dakisolatie.

Lucht alleen door als het koud is

Zorg er allereerst voor dat de zon niet teveel je huis verwarmt: doe je zonneschermen omlaag of overdag de gordijnen dicht. Verder kan je goed gebruik maken van de koelte van de nacht. Ventileer ’s nachts je huis goed, zet de ramen open en laat het lekker afkoelen. Houd overdag de ramen juist gesloten, om warme lucht buiten te houden. Met horren voorkom je dat muggen binnenkomen.

Goed isoleren helpt

Goede isolatie helpt je als het warm is om het binnen koeler te houden. Goed geïsoleerde muren en daken houden de warmte ’s zomers buiten. Goed isoleren is niet alleen fijn voor de juiste temperatuur in de zomer. Ook in de winter heb je er voordeel van: je verbruikt veel minder gas voor je verwarming en je huis is een stuk warmer en dus comfortabeler. 

Liever ventilator dan airconditioning

Als het overdag nou echt te warm wordt binnen, zorg dan voor een stroom (koele) lucht met een ventilator. Dit is altijd een milieuvriendelijkere keuze dan een airco. Airconditioning gebruikt veel elektriciteit en bevat bovendien koelmiddelen die, wanneer ze vrijkomen, sterk bijdragen aan het broeikaseffect. Heb je al een airco of kan je toch niet zonder? Let op bij je keuze en gebruik hem niet vaker dan nodig.

Groen dak

Op een plat dak helpt begroeiing opwarming voorkomen. Je kunt kleine groene plantjes (laten) plaatsen in de zomer zorgen voor een koeler dak. Deze sedumplantjes vangen zonlicht en regenwater op. Als isolatielaag is een groen dak onvoldoende. Ga als het mogelijk is meteen voor de combinatie met goede dakisolatie en eventueel ook zonnepanelen. 

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.