Praktisch over duurzaam

Toon

Toon is een slimme thermostaat waarmee je de verwarming kunt bedienen. Hij geeft je realtime inzicht in je stroom- en gasverbruik. De Coach op Toon geeft je persoonlijke tips om energie te besparen. Je bedient Toon via een beeldscherm aan de muur of op afstand met een app op je smartphone en tablet.

Toon 220x176.jpg

Je hebt een Toon-abonnement nodig om Toon via een app op je smartphone te kunnen bedienen en gebruik te kunnen maken van alle functies op Toon.

Het startpakket van Toon bestaat uit de Toon thermostaat en is inclusief installatie door een erkend monteur. Je kunt Toon uitbreiden met slimme tussenstekkers, waarmee je apparaten kunt aan- en uitschakelen en hun stroomverbruik kan zien. Je kunt Toon gebruiken ongeacht bij welke energieleverancier je aangesloten bent.

Uitgebreide productinformatie

Milieu Centraal zet de specificaties van Toon op een rij.

 • Energiebesparende functies

  Bedienen met je smartphone
  Ja, je kunt Toon in huis en op afstand (buitenshuis) bedienen via je smartphone of tablet.

  Inzicht in energieverbruik
  Ja, Toon laat zien:

  -het totale gasverbruik in huis of het totale warmteverbruik (bij stadswarmte)
  -het totale elektriciteitsverbruik in huis
  -het elektriciteitsverbruik van losse apparaten (aparte tussenstekkers nodig)
  -teruglevering van stroom aan elektriciteitsnet (zonnepanelen)
  -de (bruto)stroomproductie van zonnepanelen (uitbreidingspakket Zon op Toon nodig. Tot 18 zonnepanelen 99,95 euro / vanaf 18 panelen 199,95 euro)

  Toon geeft realtime inzicht je energieverbruik. Zodra de verwarming aangaat of je een lamp aandoet, verspringt het energieverbruik. Toon leest automatisch het energieverbruik van jouw slimme meter of traditionele gas- en elektriciteitsmeter.

  Zelflerend opwarmen
  Ja, Toon leert hoe lang de cv-ketel moet verwarmen om je huis op de ingestelde tijd op de juiste temperatuur te krijgen.

  Modulerend verwarmen
  Ja, Toon kan regelen dat de cv-ketel meer of minder warmte produceert. Je ketel verwarmt daardoor efficiënter en bespaart energie.

  Zelf-programmerende thermostaat (zelflerend klokprogramma)
  Nee, je moet de tijden en temperaturen zelf instellen.

  Waarnemen of je thuis bent (aanwezigheidsdetectie)
  Nee, Toon kan niet waarnemen of er mensen thuis zijn en dan de verwarming activeren of uitschakelen.

  Regeling per kamer
  Nee, Toon kan de temperatuur in verschillende kamers niet apart regelen.

 • Kosten: aanschafprijs 275 euro + abonnement 42 euro per jaar

  De aanschafprijs voor Toon is 275 euro, inclusief montagekosten. Je hebt een Toon-abonnement nodig om alle functies van Toon te kunnen gebruiken en hem via je smartphone te kunnen bedienen. Het abonnement kost 42 euro per jaar.

  Korting
  Klanten die ook een energiecontract afsluiten bij Eneco krijgen korting op de aanschafprijs. Hoe langer de periode, hoe hoger de korting. Heb je een 4-jarig energiecontract bij Eneco, dan hoef je geen aanschaf- en montagekosten te betalen.

  Gebruik je Toon zonder abonnement, dan kun je Toon via het bedieningspaneel gewoon als thermostaat blijven gebruiken. Je kunt Toon niet meer via de app op je smartphone bekijken en bedienen.

 • Technische eigenschappen

  Bediening
  Via de het scherm van de Toon thermostaat en via je smartphone en tablet.

  Apps
  Android en iOS.

  Communicatie met cv-ketel
  De thermostaat ondersteunt aan/uit regeling en OpenTherm-protocol.

  Welke cv-ketel is geschikt?
  Toon is in principe geschikt voor alle combi cv-ketels, voor zowel ketels met aan/uit-regeling als modulerende cv-ketels, mits deze laatste werken volgens het OpenTherm-protocol.

  Eisen aan de meterkast
  Voor installatie van het systeem is in de meterkast een vrij stopcontact nodig.

  Warmtepomp
  Nee, Toon is niet geschikt voor een warmtepomp en hybride warmtepomp.

  Eigen stroomverbruik
  De Toon verbruikt ongeveer 50 kWh per jaar (10 euro)

  Draadloze communicatie met internet en sensoren
  Wifi en Z-Wave

 • Privacy en onafhankelijkheid

  Afhankelijkheid energiebedrijf
  Toon is een product van energieleverancier Eneco. Je hoeft geen energiecontract bij Eneco te hebben om Toon te kunnen kopen en gebruiken.

  Privacy
  De verbinding tussen Toon en de apps verloopt via beveiligde internetverbinding. Er worden geen persoonsgegevens via internet verstuurd. Eneco verwerkt niet meer persoonsgegevens dan noodzakelijk is om Toon op een goede manier te laten werken. Het is mogelijk dat Eneco je contactgegevens gebruikt om je aanbiedingen van andere producten en diensten van Eneco te doen.

  Eneco verwerkt geen gegevens over het door jou ingestelde thermostaatprogramma en gegevens over je energieverbruik. Deze gegevens worden alleen lokaal op Toon opgeslagen. Je kunt deze gegevens altijd van Toon wissen door hem terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Alleen als je hiervoor zelf toestemming geeft, zal Eneco uit Toon gegevens van jouw (historische) stroomverbruik, gasverbruik en instellingsgegevens ontsluiten voor de ontwikkeling en het aanbieden van (persoonlijke) producten en diensten. Lees meer in de privacyverklaring.

 • Overige informatie

  Openhaard functie
  Nee, de rest van het huis wordt niet verwarmd als in de woonkamer een openhaard of kachel brandt.

  Weerinformatie
  Ja, het systeem toont informatie over het weer en buitentemperatuur.

  Uitbreidingsmogelijkheden
  Toon Slimme Stekkers (55 euro per stuk) geven je inzicht in het verbruik en de kosten per apparaat (bijvoorbeeld je televisie) of groep apparaten (bijvoorbeeld de verlichting in de woonkamer). Je kunt de aangesloten apparaten op afstand aan- en uitschakelen via Toon of via de app op je smartphone of tablet. Er zijn ook rookmelders en Philips Hue lampen te koppelen aan Toon.

  Meer informatie
  Bekijk de video van Toon 

  Bekijk de website van Toon

Zo kies je een slimme thermostaat

Of deze slimme thermostaat bij je past hangt af van je wensen en woonsituatie. Om de zoektocht wat makkelijker te maken geeft Milieu Centraal keuzehulp en zet alle thermostaten overzichtelijk onder elkaar. Lees uitgebreide uitleg over eigenschappen en functies van slimme thermostaten. Voor ieder model op de markt worden de energiebesparende eigenschappen nader toegelicht.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.