Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Energie besparen

Energie besparen is makkelijk, als je weet waarop je moet letten. Energiebesparing helpt het klimaat, voorkomt vervuiling en spaart kostbare grondstoffen. En het scheelt je ook nog eens geld. Benieuwd hoe je het beste kan beginnen of verdere stappen kan zetten?

Onafhankelijk advies over

Camp-spouwmuurisolatie-2708.png

Isoleren, dat voelt goed!

Het is comfortabel wonen in een goed geïsoleerd huis. Bovendien verminder je je milieubelasting enorm en verdien je je investering al snel terug.

Isoleren en besparen
koelkast-vrouw-400x400.jpg

Hoe oud is jouw koelkast?

Lang met spullen doen is goed voor het milieu, maar dat geldt niet voor koelkasten. Een moderne A+++ koelkast is namelijk zo veel zuiniger dat het loont om de aankoop van een zuinige koelkast niet uit te stellen. Toch vervangt 87 procent van de Nederlandse huishoudens de koelkast pas als deze kapot is.

Koelkasten en vriezers

Energie besparen in het kort

Bijna de helft van de energierekening bestaat uit verwarmingskosten. Hier valt dus veel winst te behalen. Warm water maakt zo’n 10 procent van onze energierekening uit. Het meeste warm water is om te douchen. Alle apparaten en lampen in huis zorgen samen voor bijna 40 procent van je energierekening. De vaste kosten voor je aansluiting op het gasnet en elektriciteitsnet omvatten zo'n 5 procent van de energierekening.

Verwarming

In veel huizen is al dubbel glas en dakisolatie, maar gevel- en vloerisolatie ontbreekt nog vaak. Maak de isolatie van je woning af en kies daarbij voor hoge isolatiewaarden. Let op voldoende ventilatie. Zuinige hr-107 combiketels zijn standaard geworden. Met zonneboilers of hybride warmtepompen is een volgende stap te zetten. Slim met je verwarming omgaan helpt ook voor een lager energieverbruik.

Warm water

Gebruik een waterbesparende douchekop. Je zal het verschil onder de douche niet merken, maar wél in de portemonnee. En douch twee minuutjes korter. Gemiddeld staan we 8,5 minuut onder de warme douche.

Elektriciteit

Vervang je oude koelkast en andere huishoudelijke apparaten op tijd. Moderne A+++ apparaten zijn veel zuiniger. Oude plasma tv's zijn ook echte energieslurpers. Gebruik elk apparaat efficiënt: draai pas een was als de trommel vol is, en laat de tv niet aan als niemand kijkt.