Bestrijd met hand en vijand

Plagen en overlast

Tips per plaag Tips met uitleg om overlast van een plaag te voorkomen en op te lossen. Naar het overzicht
Is voorkomen niet gelukt en heb je overlast of een plaag? Vaak kun je het met de hand oplossen of met hulp van een natuurlijke vijand. Dat is beter dan bestrijdingsmiddelen gebruiken want daarin zitten chemische stoffen die giftig zijn voor mens, dier, planten en milieu. Ontdek hoe je met hand en vijand kunt bestrijden.

Natuurlijke vijand ongedierte

Laat het jagen op plaagdieren over aan een natuurlijke vijand. Je hoeft zelf niks te doen als het ongedierte op het menu staat van een ander dier. Zo is het lieveheersbeestje je beste vriend tegen bladluis, smullen spinnen van zilvervisjes en jaagt een (leen)kat brutale muizen je huis uit. Maak van je tuin een lustoord voor vogels, kikkers en egels. Deze dieren smullen van lastpakken zoals wespen, slakken en muggen.

Meppen, vallen en schrobbers

Zelf ben je ook een natuurlijke vijand van plaagdieren. Soms kun je een nest of beestje met de hand weghalen. En je kunt allerlei hulpmiddelen vinden om overlast met de hand weg te krijgen. Een mepper, mechanische val of handig gereedschap is een betere manier om overlast te lijf te gaan dan gif. Voor verschillende plaagdieren kun je veilige en efficiënte vallen kopen of zelf maken. Vermijd vallen met gif, koop ook geen vallen die dieren onnodig laten lijden of verboden zijn, zoals lijmplankjes tegen muizen.

Tools tegen groene aanslag en onkruid

Met gereedschap kun je groene aanslag en onkruid goed wegkrijgen. Er zijn verschillende soorten bezems, schrobbers en krabbers te vinden om te zorgen dat je minder spierkracht nodig hebt.

Maak afleidingsmanoeuvres

Met slimme oplossingen krijg je dieren die overlast veroorzaken uit je buurt. Zo kun je kleine mierennesten in de tuin verplaatsen met een omgekeerde bloempot vol aarde boven het nest. En wespen slaan je terras over als ze ergens anders in je tuin een feestmaal zoals rottend fruit vinden.

Bestrijd met hand en vijand - klik op het plaatje om de uitgebreide infographic te bekijken.