Voorkom plagen

Plagen en overlast

Tips per plaag Tips met uitleg om overlast van een plaag te voorkomen en op te lossen. Naar het overzicht
Voorkomen is beter dan bestrijden. Ook als je al last hebt van een plaag is het goed om te weten hoe je nieuwe plagen voorkomt. Dan pak je namelijk de oorzaak aan en heb je later geen bestrijdingsmiddelen meer nodig. Dat is beter voor mens, dier en milieu.

Zo blijven plaagdieren buiten

Maak het voor plaagdieren lastig en onaantrekkelijk om je huis binnen te komen. Een muis heeft aan een gaatje van een halve centimeter genoeg. Vliegende insecten zoals muggen en wespen komen niet door horren voor deuren en ramen.

Voedsel of een nestplek trekt ongedierte aan. Sluit voedselvoorraden dus goed af en ruim etensresten direct op. Beestjes zoeken graag beschutte, warme of vochtige plekken op om te nestelen. Vermijd rommelige hoekjes en zorg voor goede ventilatie. Ventileren helpt ook tegen schimmels door vochtproblemen.

Laat natuurlijke vijanden het werk doen

Als een beestje op het menu staat van een ander dier dan is de natuurlijke vijand je beste vriend. Heb je een tuin? Maak deze aantrekkelijk voor natuurlijke vijanden van dieren die overlast geven. Vogels tegen wespen, kikkers tegen muggen en egels tegen slakken. Bladluizen geef je minder kans in een tuin met lieveheersbeestjes of larven van gaasvliegen. Binnen kun je dit ook toepassen: neem een kat en muizen slaan je huis meestal over.

Plantjes tegen onkruid

Om onkruid te voorkomen moet je zorgen dat je geen stukken kale grond in je tuin hebt. Je kunt bodembedekkers planten. Dat zijn plantjes die vanzelf de kale grond innemen zodat onkruid geen kans krijgt. Op de plekken waar geen planten staan kun je boomschors strooien om de bodem te bedekken.

Minder stenen, meer bezemen

Ook groene aanslag kun je beter voorkomen. Hoe minder tegels steen in je tuin, des te minder groene aanslag. Vooral stukken terras die je zelden of nooit gebruikt vallen ten prooi aan groene aanslag. Die tegels kun je het beste vervangen door planten. Verder scheelt het hard schrobben als je regelmatig licht je terras of pad bezemt.

Voorkom de plaag - klik op het plaatje om de uitgebreide infographic te bekijken.