Praktisch over duurzaam

Stankoverlast

Stankoverlast is meestal alleen hinderlijk, maar het kan ook gevolgen hebben voor je gezondheid. De een voelt zich minder prettig, de ander krijgt hoofdpijn of wordt misselijk.

Voedingsbedrijven en afvalverwerkers staan bekend als veroorzakers van onaangename geuren. De landbouw veroorzaakt stankoverlast door geur die vrijkomt uit de stallen, en door het uitrijden van mest. Maar ook open haarden en houtkachels kunnen een flinke stankoverlast opleveren in de woonomgeving. Hetzelfde geldt voor de uitlaatgassen van wegverkeer.

Tips stankoverlast

  • 1

    Kom in actie: meld de stankoverlast bij de betrokken instanties of ga in gesprek met de veroorzaker.

  • 2

    Je kunt in eerste instantie terecht bij jouw gemeente of provincie. Zie voor adressen en telefoonnummers Adressen gezondheid en milieu.

  • 3

    Overlast van houtstook? Lees wat je kunt doen.

Schadelijkheid staat los van geur

bigstock-urban-municipal-recycling-garb-60876983-400x300_2.jpg

Het feit dat een stof stinkt, wil niet zeggen dat die ook schadelijk is. Stoffen kunnen al stankoverlast geven bij concentraties die niet giftig zijn. Andersom kan ook: sommige stoffen zijn al giftig in lage concentraties, als niemand ze nog kan ruiken.

Gevolgen van stank voor de gezondheid

Is de stof zelf niet schadelijk, dan kan de stankoverlast toch directe gevolgen hebben voor de gezondheid. Wie geuroverlast ervaart, voelt zich minder prettig, en dat kan psychische effecten hebben. Ook klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en slaapstoornissen komen voor. Een en ander hangt onder andere af van iemands gevoeligheid voor geur. Die is bij ieder mens anders.

Effect van een schadelijke stof

Is de geurende stof wel schadelijk, dan kan de stof zelf ook gezondheidsklachten veroorzaken, los van klachten die ontstaan door geuroverlast. Sterk prikkelende stoffen kunnen de slijmvliezen irriteren van de ogen en de bovenste luchtwegen. Maar giftige effecten van geurstoffen komen in de woonomgeving bijna nooit voor.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.