Praktisch over duurzaam

Wespen

De wespen die in de zomer zo hinderlijk rond je hoofd zoemen zijn werksters. Zij vliegen uit om eten te verzamelen als het wespennest is volgroeid, meestal eind juli. De wespen komen vooral af op zoetigheid. Zolang ze geen overlast bezorgen, hoef je ze niet te bestrijden. Wespen hebben namelijk ook nut: ze eten vliegen en muggen.

Tips

 • 1

  Blijf uit de buurt van een wespennest en laat wespen zo veel mogelijk met rust

 • 2

  Hang horren of vliegengordijnen voor deuren en ramen. 

 • 3

  Lok wespen in een wespenval met een scheutje bier. 

 • 4

  Roep de hulp in van professionele bedrijven als een wespennest buiten voor overlast zorgt, of binnenshuis op een onhandige plek zit.

Wespen verjagen en vangen

Wespen houden niet van de geur van citroen, kruidnagel en geranium. Lees hier meer over verschillende werkzame stoffen.

Met een wespenval (zelf gemaakt uit een PET-fles of kant en klaar) kun je ze vangen. In de val giet je een paar centimeter bier waarin de wespen verdrinken. Ze kunnen de wespenval wel binnenvliegen, maar komen er moeilijk uit. Limonade trekt naast wespen ook bijen aan en die wil je niet in de val lokken. Hang de val op een afstandje van het terras. Horren en vliegengordijnen helpen je om wespen buiten de deur te houden.

Wespennest

Je kunt beter uit de buurt van een wespennest blijven; als de wespen jou als een bedreiging zien, kunnen ze gaan steken. Een wespennest herken je aan de ronde vorm, de grijzige kleur en het papierachtige materiaal.

Wespennest papierachtig.jpg

Probeer in ieder geval niet de uitvliegopening van een nest dat in of aan je huis zit, dicht te stoppen. De wespen zullen net zolang zoeken of knagen tot ze een andere uitgang hebben gevonden. Op die manier kunnen ze in grote aantallen ook binnen een gebouw terechtkomen.

Wespen vermijden nesten van andere wespen, en zullen op afstand (tot wel 6 meter) blijven van zo’n nest. Voor dit doel zijn nep-nesten te koop: ‘Waspinator’, ‘wespenverjager’ of ‘wespenzak’. Voor een goede werking moet de waspinator al vroeg in het seizoen worden opgehangen, zodat de koningin een ander territorium zoekt. Mogelijk kan ook een bewaard (leeg) nest van het voorgaande jaar dienen als wespenverjager.

Chemische bestrijding van wespennesten

Bestrijding van een wespennest is alleen nodig als de wespen agressief worden. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als jouw terras of looppad in hun aanvliegroute ligt, of als het wespennest in je huis uitkomt. 

Om wespen te bestrijden, kun je verschillende chemische middelen kopen. De middelen moeten hier een toelating voor hebben. Hoe je dat herkent en waarom het belangrijk is, lees je hier. Volg altijd nauwkeurig de gebruiksaanwijzing om schade aan het milieu te voorkomen. Lever restanten in bij het Klein Chemisch Afval

Gif buitenshuis: altijd professionele bestrijders

Buitenshuis mogen wespennesten alleen chemisch bestreden worden door een professional. Bedrijven die zijn gespecialiseerd in de bestrijding van plaagdieren mogen chemische middelen gebruiken die verboden zijn voor particulieren. Het is belangrijk dat je de aanwijzingen van deze professionals goed opvolgt.

Binnenshuis mag je chemische middelen zelf toepassen

Binnenshuis mag je wespen zelf bestrijden met insecticiden op basis van natuurlijke pyrethrinen met piperonylbutoxide. Deze spuit je in een ruimte waar veel wespen zitten (maar geen nest). Sluit deuren en ramen van het te behandelen vertrek. Dan vanuit het midden in de vier bovenhoeken spuiten. In totaal niet langer dan 1 seconde per 10 m3 inhoud van de ruimte. Houd minstens 50 cm afstand van wanden of voorwerpen. Na behandeling de ruimte 10 minuten gesloten houden, en daarna grondig luchten. Er is ook oppervlaktespray met pyrethrinen tegen wespen en andere vliegende insecten. Besproei die op plaatsen waar de wespen zich regelmatig ophouden, zoals vensterbanken, verwarmingselementen, lampen, wanden of plafonds. 

Synthetische pyrethroïden (met als werkzame stoffen permethrin of tetramethrin) mag je tegen wespennesten binnenshuis inzetten. De nestingangen, meestal gelegen aan de onderzijde van het nest, en het binnenste van het nest moeten langdurig worden bespoten. Deze behandeling dient 's avonds te worden uitgevoerd, wanneer alle wespen zich in het nest bevinden en de kans dat rondvliegende wespen steken, zo klein mogelijk is. Het wordt aangeraden een professioneel bestrijder te raadplegen in geval van grote of moeilijk te bereiken nesten.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.