Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Wespen

De wespen die in de zomer zo hinderlijk rond je hoofd zoemen zijn werksters. Zij vliegen uit om eten te verzamelen als het wespennest is volgroeid, meestal eind juli. De wespen komen vooral af op zoetigheid. Zolang ze geen overlast bezorgen, hoef je ze niet te bestrijden. Wespen hebben namelijk ook nut: ze eten vliegen en muggen.

Tips

 • 1

  Blijf uit de buurt van een wespennest en laat wespen zo veel mogelijk met rust. 

 • 2

  Hang horren of vliegengordijnen voor deuren en ramen. 

 • 3

  Een scheutje ammonia in een bakje water houdt wespen op afstand.

 • 4

  Lok wespen in een wespenval met een scheutje bier. 

 • 5

  Roep de hulp in van professionele bedrijven als een wespennest heel groot is.

Wespen verjagen en vangen

Wespen houden niet van de geur van citroen, kruidnagel en geranium. Lees hier meer over verschillende werkzame stoffen.

Met een wespenval (zelf gemaaktuit een PET-fles of kant en klaar) kun je ze vangen. In de val giet je een paar centimeter bier waarin de wespen verdrinken. Ze kunnen de wespenval wel binnenvliegen, maar komen er moeilijk uit. Limonade trekt naast wespen ook bijen aan en die wil je niet in de val lokken. Hang de val op een afstandje van het terras. Horren en vliegengordijnen helpen je om wespen buiten de deur te houden.

Wespennest

Je kunt beter uit de buurt van een wespennest blijven; als de wespen jou als een bedreiging zien, kunnen ze gaan steken. Een wespennest herken je aan de ronde vorm, de grijzige kleur en het papierachtige materiaal.

Wespennest papierachtig.jpg

Probeer in ieder geval niet de uitvliegopening van een nest dicht te stoppen. De wespen zullen net zolang zoeken of knagen tot ze een andere uitgang hebben gevonden. Op die manier kunnen ze in grote aantallen ook binnen een gebouw terechtkomen.

Wespen vermijden nesten van andere wespen, en zullen op afstand (tot wel 6 meter) blijven van zo’n nest. Voor dit doel zijn nep-nesten te koop: ‘Waspinator’, ‘wespenverjager’ of ‘wespenzak’. Voor een goede werking moet de waspinator al vroeg in het seizoen worden opgehangen, zodat de koningin een ander territorium zoekt. Mogelijk kan ook een bewaard (leeg) nest van het voorgaande jaar al dienen als wespenverjager.

Chemische bestrijding van wespennesten

Bestrijding van een wespennest is alleen nodig als de wespen agressief worden. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als jouw terras of looppad in hun aanvliegroute ligt. 

Gif buitenshuis: altijd professionele bestrijders

Buitenshuis mogen wespennesten alleen chemisch bestreden worden door een professional. Bedrijven die zijn gespecialiseerd in de bestrijding van plaagdieren mogen chemische middelen gebruiken die verboden zijn voor particulieren. Het is belangrijk dat je de aanwijzingen van deze professionals goed opvolgt.

Binnenshuis mag je chemische middelen zelf toepassen

Binnenshuis mag je wespen zelf bestrijden met insecticiden op basis van natuurlijke pyrethrinen (eventueel in combinatie met piperonylbutoxide) of synthetische pyrethroïden (met als werkzame stoffen permethrin of tetramethrin). Deze middelen doden ook bijen en andere insecten en zijn zeer giftig voor vissen en andere waterorganismen. Lees de gebruiksaanwijzing dan nauwkeurig en lever restanten in bij het Klein Chemisch Afval. Twijfel je over de veiligheid of is het nest heel groot? Roep dan de hulp in van een professioneel bedrijf.

Terug naar boven