Praktisch over duurzaam

Schuttingen en hagen

Een groene haag is een milieuvriendelijker afscheiding dan een schutting. Een haag biedt schuilruimte voor nuttige dieren en vogels en blijft vaak jaren langer staan dan een schutting.

schutting-kat-shut_1278101-400x300.jpg

Voor een schutting zijn grondstoffen nodig. De productie van schermen en palen kost energie en het vervoer naar de winkel vereist brandstof. Wil je graag egels en andere dieren in je tuin, dan is het goed om te weten dat de meeste schuttingen een onneembare hindernis voor ze zijn.

 

Tips

 • 1

  Onderhoud een haag goed. Snoei de planten zo dat de onderkant iets breder is, dan krijgen ze voldoende licht en sterven de bladeren niet af.

 • 2

  Gooi houtig snoeiafval niet op de composthoop, dat verteert slecht. Het kan wel in de gft-bak.

 • 3

  Zet houten palen op een (gelakt stalen) paalhouder. Die beschermt de palen tegen vocht, zodat je ze niet snel hoeft te vervangen. Dat spaart weer bomen.

 • 4

  Je kunt onbehandeld hout beschermen door het regelmatig te schilderen, het liefst met milieuvriendelijke verf.

 • 5

  Kijk hier voor tips tegen groene aanslag op je schutting. Gebruik liever geen schoonmaakazijn. 

Groene haag 

tuin-haag-man-400x300.jpg

Een haag bestaat vaak uit dicht op elkaar groeiende struiken of heesters. Je kunt kiezen uit veel verschillende soorten hagen: bladverliezend, groenblijvend, bloeiend of snelgroeiend. Hagen zijn de milieuvriendelijkste afscheiding van je tuin. Als je de struiken waar nodig extra mest of water geeft en ze op tijd snoeit, kan je haag heel oud worden. Er bestaan hagen die wel tweehonderd jaar oud zijn.

Bloeiende klimplanten

Als je geen ruimte hebt voor een haag als natuurlijke afscheiding, kun je ook klimplanten tegen een gaas of hek laten groeien. Wil je vogels en kleine dieren in je tuin een schuilplaats bieden, kies dan voor haagheesters met een dichte takkenmassa of stekels zoals de Spaanse aak of de meidoorn. Vogels vinden dekking en broedplekken in de klimroos en de klimhortensia. Kleine dieren schuilen graag in de snelgroeiende bosrank.

Voorbeelden van geschikte heesters en klimplanten

Bladhoudende coniferen Leylandii-conifeer
" Thuja
" Taxus
Bladhoudende heesters Laurierkers (Prunus)
" Hulst (Ilex aquifolium)
" Buxus
Half-bladhoudende heesters Liguster
" Beuk (Fagus)
" Haagbeuk (Carpinus)
Bladverliezende heester Spaanse aak (Acer campestre)
" Meidoorn (Crataegus)
Klimplanten Klimroos
" Klimop (Hedera)
" Passiflora
" Kamperfoelie (Lonicera)
" Clematis

Bij Milieukeur en in de Biogids vind je adressen van milieuvriendelijke boomkwekerijen.

Welke schutting kies je?

schutting-wilg-shutterstock_47825-400x300.jpg

Schuttingen bestaan uit een scherm en palen. Die palen kunnen van een ander materiaal gemaakt zijn dan het scherm zelf. De milieubelasting verschilt per materiaal en hangt vooral af van de gebruikte grondstoffen en het energiegebruik tijdens de productie.

Voor de verankering van een schutting zijn betonpalen het meest geschikt, omdat ze lang meegaan, de productie relatief weinig energie kost en ze gerecycled kunnen worden. Je kunt kiezen uit een groot aantal materiaalsoorten. Milieu Centraal zet ze voor jou op een rij, in volgorde van milieuvriendelijkheid.

Materiaalsoorten in volgorde van milieuvriendelijkheid

1. Haag
2. Gemodificeerd naaldhout met keurmerk
Tropisch hardhout met keurmerk
Europees hardhout met keurmerk
Natuursteen uit Nederland/buurlanden
Metalen hek
3. Gemodificeerd naaldhout zonder keurmerk
Europees hardhout zonder keurmerk
Natuursteen uit Zuid-Europa/Azië
Composiet (houtvezels met kunststof)
4. Tropisch hardhout zonder keurmerk
Bakstenen muur
5. Geïmpregneerd naaldhout

Hout

Hardhout is het geschiktste schuttingmateriaal, omdat dit lang meegaat. Let er bij de aankoop op dat het hout een milieukeurmerk heeft, zoals FSC of PEFC. Hardhout zonder keurmerk gaat vaak ten koste van waardevol regenwoud. Een aantal Europese hardhoutsoorten is ook prima buiten te gebruiken, zoals robinia, eiken of kastanje – kies ook daarbij voor hout met het FSC- of PEFC-keurmerk.

Verduurzaamd hout

Verduurzaamd hout kan een goed alternatief zijn voor hardhout. Je kunt daarbij kiezen voor ‘gemodificeerd’ of ‘geïmpregneerd’ hout. De laatste variant is het minst milieuvriendelijk. Impregneermiddelen bevatten schadelijke stoffen die in de bodem en het water terecht kunnen komen. Alleen geïmpregneerd hout met het KOMO-keurmerk is zó geproduceerd dat de kans hierop een stuk kleiner is.

Geïmpregneerd hout is ook een milieuonvriendelijke keuze, omdat dit niet hergebruikt kan worden; je moet het apart inleveren bij het gemeentelijk afvalstation. Verbrand geïmpregneerd hout nooit in een open haard: je zou via de vliegas schadelijke stoffen kunnen inademen. Lees meer over houtkeuzes bij Verantwoord hout kiezen.

Steen en metaal

Kies je een stenen of metalen schutting, dan heb je een uitgebreide keuze uit materialen. De milieuvriendelijkste is natuursteen dat dichtbij gewonnen wordt, in Nederland of een van de buurlanden. Steen is erg zwaar, waardoor voor het transport veel energie nodig is.

Natuursteen of baksteen

Toch is een natuurstenen afscheiding uit Azië milieuvriendelijker dan een bakstenen muurtje - ook al komt het materiaal hiervoor uit Nederland. Dat heeft te maken met de levensduur en het hergebruik: een natuurstenen muur kan honderd jaar blijven staan en een muur van bakstenen haalt 'slechts' zestig jaar. Natuursteen krijgt bovendien vaak een tweede leven.

Metalen hek

Voor een metalen hek geldt hetzelfde: de productie kost veel energie, maar zo’n hek kan meer dan honderd jaar meegaan als het goed onderhouden wordt.

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.