Praktisch over duurzaam

Badkamer en toilet plaatsen

Mode en design zorgen voor veel variatie in badkuipen, douchecabines en wandtegels, maar er zijn weinig mogelijkheden om bij aanschaf het milieu een groot plezier te doen. Behalve natuurlijk de levensduur volledig benutten.

Water_in_huis.jpg

Het grootste deel van de milieubelasting van het bad, de douche, het toilet en wandtegels, zit in de productie: het gebruik van grondstoffen en de energie (uit fossiele brandstoffen) die nodig is voor bewerking en het transport. Er zijn weinig meer gegevens bekend over verschillen in milieubelasting tussen materialen, dan dat douchebakken, wastafels en badkuipen van geëmailleerd staal het milieu meer belasten dan die van acryl (kunststof). Keramiek is in dat onderzoek niet meegenomen. Vast staat wel dat de productie van keramiek veel energie kost; het materiaal valt bovendien niet te recyclen.

De enige manier om milieubelasting te vermijden is zorgen dat de inrichting van badkamer en toilet zo lang mogelijk mee gaat.

Tips voor de badkamer

 • 1

  Bedenk welke eigenschappen je het belangrijkst vindt, en kies het materiaal dat daaraan voldoet - anders sta je over een paar jaar weer bij de bouwmarkt.

 • 2

  Zorg voor goede installatie van je bad, douchebak en wastafel: een scheve douchecabine of loszittende wastafel verkort de levensduur.

 • 3

  Ventileer de badkamer goed, om vochtproblemen en aantasting van materialen te beperken.

 • 4

  Warm water besparen? Met een spaardouche gebruik je aanzienlijk minder warm water zonder op comfort in te leveren. Overweeg ook een douche-WTW te laten installeren - die maakt nuttig gebruik van warmte uit wegstromend water. Meer hierover op Douche-wtw en Bespaartips warm water

Warmte vasthouden in douchebak en badkuip

In een douchebak of badkuip van kunststof blijft het badwater langer warm dan in een stalen kuip. Dat komt doordat kunststof warmte minder snel doorlaat. Met isolatie houdt je bad de warmte nog beter vast; dat is comfortabel en je bespaart op warm water (je hoeft bijvoorbeeld niet meer bij te vullen). Je kunt je bad bijvoorbeeld isoleren met thermoskussens, isolatiedekens van glaswol, steenwol, recycled textiel, hennep- of vlasvezel.

Douchebakken, badkuipen en wastafels van acryl zijn ook minder milieubelastend dan die van van geëmailleerd staal (gemeten over de hele levensduur).

Douchecabines: glas kiezen

Douchecabines zijn meestal gemaakt van een glas: gewoon glas, acrylaatglas (officieel PMMA genoemd: PolyMethylMethAcrylaat), of polycarbonaatglas.

Specifiek voor acrylaatglas is dat het meer licht doorlaat, minder zwaar is, en niet kan versplinteren. Acrylaatglas is wel wat gevoeliger voor krassen, omdat het minder hard is dan gewoon glas.

Toiletpot: altijd keramiek

Toiletpotten zijn bijna altijd gemaakt van keramiek - weinig te kiezen dus. Er is wel keuze in de grootte van de wc-pot en de stortbak.

Wil je water besparen kies dan bijvoorbeeld een spoelbak van 6 liter (in plaats van 9 liter of meer), en neem een spoelbak met spoelonderbreker. 

Tegels: dunne tegel of overschilderen

Wil je een keuze maken met oog voor milieu, kies dan dunne tegels, zoals mozaïek of netten van natuursteen. Deze zijn even functioneel maar vergen minder materiaal.

Je kunt bestaande tegels wellicht langer laten meegaan, als je ze overschildert met tegelverf.

 

 

Terug naar boven

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.