Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Spinazie in de hoofdrol

Spinazie kennen we allemaal. Maar eet je het ook wel eens in de stamppot of met wraps? Probeer eens één van deze verrassende recepten van blogster Linda Peek en zet spinazie in het zonnetje!

Recepten met spinazie

  • 1

    Voor jongens en meisjes van de gestampte pot: zomerse rauwe spinaziestamppot met gerookte kip en tomatensalade

  • 2

    Ingewikkeld? Helemaal niet, deze wraps met hummus, spinazie, biet en geitenkaas uit de oven.

  • 3

    Vullend en toch fris: couscous-spinaziesalade. Ook lekker bij een picknick!

  • 4

    Snel klaar, weinig afwas! Deze groene eenpanspasta met spinazie zet je in een handomdraai op tafel.

  • 5

    Aardappel anders: gepofte zoete aardappel met romige kokos-cashew-spinazie.

Zomerse rauwe spinaziestamppot met gerookte kip en tomatensalade (hoofdgerecht)

Ook in de zomer is een stamppotje lekker. Door de spinazie rauw door de aardappelpuree te roeren, behoudt de groente haar knapperige bite. De gerookte kip met de olijven, zongedroogde tomaatjes en de lente-uitjes geven een zomerse touch aan deze makkelijke en snelle stamppot.

Voor 4 personen

Ingrediënten: 

  • 1 kilo aardappelen 
  • scheutje halfvolle melk
  • klontje boter
  • snufje zout, peper en nootmuskaat naar smaak
  • 600 gram verse spinazie
  • 4 lente-uitjes
  • 4 zongedroogde tomaatjes op olie
  • 40 gram zwarte olijven
  • 200 gram gerookte kipfilet (met Beter Leven keurmerk)
  • naar keuze: eetlepel geroosterde pijnboompitten

Ingrediënten tomatensalade:

  • 6 rijpe tomaten
  • 1 sjalotje
  • 2 eetlepels muntblaadjes
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap

Bereiding: 

Spinaziestamppot.

1. Schil de aardappelen en snijd in stukken. Kook de aardappelen in 15 minuten gaar. Giet af en stamp tot een puree. Breng op smaak met een scheutje hete melk, klontje boter, beetje zout, peper en nootmuskaat.
2. Voeg de spinazie toe aan de pan. Roer goed door elkaar en verwarm zo’n 5 minuten op een laag vuur, zodat de spinazie iets slinkt.
3. Snijd de lente-ui en de zongedroogde tomaatjes in stukjes, de olijven in ringetjes en de kipfilet in reepjes. Verdeel de spinaziestamppot over 4 borden en strooi de lente-ui, tomaatjes, olijven en kipfilet erover.
Serveer er een zomerse tomatensalade bij. Snijd 6 rijpe tomaten in stukjes, snipper een sjalotje fijn en hak 2 eetlepels muntblaadjes grof. Maak een dressing van 3 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel citroensap. Hussel alle ingrediënten goed door elkaar.

Tip: ook lekker met 1 eetlepel geroosterde pijnboompitten.

Wraps met hummus, spinazie, biet en geitenkaas uit de oven (hoofdgerecht)

Voor 4 personen

Ingrediënten:

Voor de spinazie hummus

  • 1 blik kikkererwten (310 gram)
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 2 eetlepels tahin (sesampasta)
  • 2 eetlepels citroensap
  • 50 gram verse spinazie
  • snufje zout en peper
  • naar keuze: 2 theelepels komijn

Voor de vulling van de wraps

  • 600 gram verse spinazie
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 500 gram gekookte bieten
  • 125 gram geitenkaas
  • naar keuze: vers gesneden munt
  • 8 maïswraps

Bereiding:

Wrap met spinazie, hummus en biet.

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Spoel de kikkererwten af om overtollig zout te verwijderen. Doe ze in een keukenmachine met de knoflook, tahin, citroensap, komijn (naar keuze) en 1 flinke hand van de spinazie en mix tot de gewenste dikte. Voeg eventueel een scheutje water of olijfolie toe om het smeuïger te maken. Breng op smaak met een snufje zout en peper.
3. Verwarm een koekenpan met de olijfolie en bak hierin de spinazie 2 minuten totdat het slinkt.
4. Rasp of snijd de gekookte bieten in dunne plakjes.
5. Besmeer de wraps met een flinke eetlepel spinaziehummus. Verdeel de bieten en de spinazie over de wraps. Verkruimel de geitenkaas erover en naar keuze de munt.
6. Rol op en plaats de wraps 10 minuten in een ovenschaal in de oven.

Tip: de rest van de spinaziehummus is lekker als dip bij wortelen, komkommer en bleekselderij.

Lara vierkant.jpg

Heerlijk, die zoete bietjes met een zuurtje. De munt maakte het helemaal af. Ook onze dochters aten ze met veel plezier!

Lara - Milieu Centraal

Couscous-spinaziesalade (lunch of voorgerecht)

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 250 gram (volkoren) couscous
  • 600 gram verse spinazie
  • scheutje olijfolie
  • 1 blik kikkererwten (310 gram)
  • 100 gram walnoten
  • 100 gram gerookte magere spekjes
  • 2 appels
  • 2 mandarijnen 
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels limoensap
  • snufje zout en peper

Bereiding:

1. Bereid de couscous volgens de gebruiksaanwijzing.
2. Verwarm een grote koekenpan met een scheutje olijfolie. Voeg de spinazie in delen toe en laat slinken. Roer de spinazie door de gare couscous. Spoel de kikkererwten af om overtollig zout te verwijderen en schep door de spinazie couscous.
3. Rooster de walnoten in een koekenpan zonder olie of boter in 3 minuten goudbruin. Haal de noten uit de pan en laat ze afkoelen.
4. Zet de koekenpan terug op het vuur en bak de spekreepjes zonder olie of boter gedurende 4 minuten.
5. Was en snijd de appel in blokjes. Verwijder de schil van de mandarijnen en verwijder zorgvuldig alle witte vliesjes. Snijd elk partje doormidden.
6. Maak een dressing van de olijfolie, limoensap en het snufje zout en peper naar smaak.
7. Doe de spinaziecouscous en kikkererwten in een grote schaal. Voeg de walnoten, spekreepjes, appel en mandarijn toe. Giet de limoendressing erover en hussel goed door elkaar.
8. Serveer lauwwarm.

Tip: liever een vegetarische salade? Vervang de spekjes door gezouten pompoenpitten. Verhit een kleine koekenpan en rooster de pompoenpitten zonder boter of olie 3 minuten . Houd de pitten in beweging tijdens het roosteren.

Eenpanspasta met spinazie (hoofdgerecht)

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 400 gram broccoli (= 2 stronken)
  • 2 uien
  • 1 liter water
  • 200 gram volkoren spaghetti (of andere pasta naar keuze)
  • 1 bouillonblokje naar keuze (met minder zout)
  • 400 gram verse spinazie
  • 200 ml (soja) room
  • 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • snufje zout en peper
  • naar keuze: verse basilicum

Bereiding:

1. Was en snijd de broccoli in roosjes. Snijd de ui in stukjes.
2. Vul een grote pan met water en breng aan de kook. Voeg de gesneden ui, de spaghetti en het bouillonblokje toe. Voeg na 5 minuten de broccoli toe en na 2 minuten de verse spinazie in twee delen en kook 3 minuten. Doe de deksel op de pan zodat de spinazie gaar stoomt. Roer regelmatig en zorg dat de spaghetti onder water blijft staan.
3. Giet de pasta af. Waarschijnlijk is er nauwelijks vocht over. Voeg de room en kaas toe en breng op smaak met een snufje zout en peper.
4. Serveer met verse kruiden als je die in huis hebt.

Tip 1: maak er een lekkere salade bij met komkommer en tomaat voor nog wat meer groente
Tip 2: mocht je liever een maaltijd met vlees willen, voeg dan bij stap 3 gesneden kipfilets toe. Het vlees gaart dan in de bouillon.

Gepofte zoete aardappel met romige kokos-cashew-spinazie (hoofdgerecht)

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 150 gram ongezouten cashewnoten
  • 4 (flinke) zoete aardappelen (ongeveer 250 gram)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 200 ml kokosmelk
  • 600 gram spinazie
  • 1 teentje knoflook
  • zout en peper
  • naar keuze: 1 rode peper

Bereiding:

1. Week de cashewnoten minimaal 2 uur in water. Dit is noodzakelijk om er een saus van te kunnen maken.
2. Verwarm de oven voor op 200 graden. Boen de zoete aardappelen schoon en prik een paar keer met een vork in de schil. Besprenkel met 2 eetlepels olijfolie. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet 45 minuten in de oven en draai halverwege. De zoete aardappelen zijn gaar als het oranje vruchtvlees zacht is.
3. Spoel de cashewnoten af en dep droog met keukenpapier. Pureer de geweekte cashewnoten met de kokosmelk, knoflook en peper en snufje zout tot een romige saus in een apparaat naar keuze (keukenmachine, hakmolen van de staafmixer of blender).
4. Verwarm 5 minuten, voordat de zoete aardappelen gaar zijn, een grote koekenpan met een eetlepel olie. Voeg de spinazie in delen toe en laat slinken. Roer de kokos-cashewsaus erdoor en verwarm 1 minuut mee. Breng op smaak met peper en snufje zout.
5. Snijd de zoete aardappelen voorzichtig open met een mes. Verdeel de romige kokos-cashew-spinazie over de aardappelen.
6. Strooi er voor wat pit in ringetjes gesneden rode peper overheen.

Tip: Ook lekker met geroosterde kikkererwten, gekarameliseerde ui of broccoli als extra groente. De spinazie kun je extra op smaak brengen met een eetlepel milde currypasta.

Meer recepten van Linda Peek proberen? Kijk eens op www.lekkeretenmetlinda.nl.

Terug naar boven