Alles over energie en milieu in het dagelijks leven

Reclamedrukwerk

Plak een nee/ja- of nee/nee-sticker op je brievenbus als je geen reclamefolders wilt ontvangen. Zo'n sticker zorgt voor minder reclamefolders en vermindert milieubelasting. De producent van folders houdt namelijk rekening met het aantal adressen dat een nee/ja- of nee/nee-sticker heeft geplakt.

reclamedrukwerk-shut_3114931-400300.jpg

Huishoudens zonder brievenbussticker ontvangen gemiddeld 35 folders per week in hun brievenbus. Dat is 36 kilo reclamedrukwerk per jaar! Een wekelijkse huis-aan-huis-krant zorgt voor nog eens 32 kg per jaar. Van de mensen die geen brievenbussticker hebben zou, volgens onderzoek van de branche zelf, bijna zeven op de tien het missen als er geen ongeadresseerd reclamedrukwerk meer zou worden bezorgd. Iedere ongewenste folder zorgt voor verspilling van energie voor productie en transport, en voor onnodig papiergebruik. Een sticker op de brievenbus gaat deze verspilling tegen.

Tips tegen reclamefolders

 • 1

  Gratis nee/nee- of nee/ja-stickers haal je af bij het gemeentehuis.

 • 2

  De meeste reclamefolders kun je ook online bekijken. En er zijn websites die laten zien waar een product in de aanbieding is. Kijk bij Meer informatie.

 • 3

  Wil je ook geen geadresseerde reclamepost ontvangen? Meld je af via Postfilter of via de website van het bedrijf.

 • 4

   Stuur ongewenst reclamedrukwerk Retour Afzender.

 • 5

  Haal de plastic hoes van de reclamefolders voordat je ze in de papierbak gooit. Plastic kan het hergebruikproces van papier verstoren. Het plastic kan je apart inleveren. Zie ook Welk afval waar.

Reclamedrukwerk en milieu

Jaarlijks vallen er zo'n 1.800 ongeadresseerde reclamefolders op de deurmat van een gemiddeld huishouden zonder brievenbussticker. Dat zijn 35 folders per week. Het komt neer op 36 kilogram reclamedrukwerk per jaar. Een wekelijkse huis-aan-huis-krant weegt zorgt ook voor 32 kg papier per jaar. Daarnaast vallen er ook nog telefoongidsen en geadresseerd reclamedrukwerk (direct mail) door de bus.

De productie van het papier waarvan drukwerk is gemaakt belast het milieu, net als het drukken en vervoeren van folders. Iedere ongewenste folder is onnodige milieubelasting. Voor informatie over de milieuaspecten van papiergebruik zie Papier en karton

Nee/ja-sticker helpt

Volgens de vereniging MailDB, die nee/ja- en nee/nee-brievenbusstickers verspreidt, heeft ongeveer één op de vier huishoudens (24 procent) zo'n sticker. Volgens MailDB drukken adverteerders daardoor daadwerkelijk minder folders.

Mocht je toch constateren dat een verspreider grote hoeveelheden reclamefolders weggooit, dan kun je hierover een klacht indienen bij MailDB via info@neeneeneeja.nl.

Drukwerk verminderen

Voor ongeadresseerde reclame zijn twee stickers beschikbaar voor op je brievenbus. De nee/nee-sticker weert zowel ongeadresseerd reclamedrukwerk, als de huis-aan-huis bladen en wijkbladen. De nee/ja-sticker geeft aan dat je géén reclamedrukwerk (reclamefolders en magazines) wilt ontvangen, maar wél huis-aan-huis- en wijkbladen.

ja-nee-sticker-400.jpg

De stickers zijn gratis af te halen bij het gemeentehuis. Je kunt ook via Nee-nee Nee-ja een sticker aanvragen voor € 2,75 inclusief verzendkosten. Alternatieve aanbieders van de stickers zijn te vinden op NeeJaSticker en Brievenbussticker. Let wel op: formeel zijn verspreiders van folders niet verplicht stickers met een andere lay-out dan hierboven te respecteren.

Papieren gidsen: aanmelden mogelijk

Sinds 2013 worden er geen papieren telefoongidsen meer bezorgd bij adressen met een nee/nee- of een nee/ja-sticker, behalve als men zich heeft aangemeld. Ook zonder brievenbussticker kun je jezelf afmelden; gebruik hiervoor het kaartje achterin de gids, of meld je online af via DTG.  

Geadresseerd reclamedrukwerk

Reclamedrukwerk dat persoonlijk aan jou is gericht (of aan voorgaande bewoners) kun je weren door structureel al de ongewenste post terug te sturen. Je streept jouw adres door, schrijft er 'Retour Afzender' naast en stopt de post weer in de brievenbus.

Je kunt je ook laten opnemen in het bestand van Stichting Postfilter om te voorkomen dat je post krijgt van bedrijven waar je geen klant (meer) bent. Jouw gegevens blijven drie jaar in dat bestand staan. Daarna moet je jezelf opnieuw aanmelden. De meeste adverteerders respecteren dit bestand.

Aanmelden kan via Postfilter, of stuur een gefrankeerde brief met vermelding van het medium (per post of telefoon) waarvan je geen reclame meer wenst te ontvangen, naar:
Postfilter
Postbus 666
1000 AR AMSTERDAM

Reclamedrukwerk van bedrijven waar je klant bent of dat meekomt met geadresseerde post, zoals bij bank- en giroafschriften, kun je stopzetten door dit te melden bij de betreffende instantie.

Een klacht indienen

Als je een sticker hebt geplakt op jouw brievenbus en toch nog reclamedrukwerk ontvangt, dien dan telefonisch of schriftelijk een klacht in bij de adverteerder of de verspreider. Het adres van de adverteerder hoort op de folder te staan, zodat je het drukwerk gemakkelijk 'Retour afzender' kunt sturen; vaak staat ook het telefoonnummer vermeld van de verspreider.

Reclame Code Commissie

De adverteerder of de verspreider is verplicht de klacht te onderzoeken en binnen vier weken antwoord te geven. Is het antwoord niet op tijd, of is de klacht niet naar tevredenheid afgehandeld, dan kun je een klacht indienen bij de Reclame Code Commissie via Reclamecode of door een brief te sturen naar:

Reclame Code Commissie
Postbus 75684
1070 AR AMSTERDAM

Ook met klachten over het niet lukken van afmelden voor geadresseerd reclamedrukwerk van bedrijven waar je geen klant (meer) bent kun je bij de Reclame Code Commissie terecht, of bij Consuwijzer voor bedrijven waar je wel klant bij bent geweest, of ooit je adresgegevens hebt achtergelaten.

Meer informatie

 • Als alternatief voor een papieren folder in je brievenbus kun je de meeste reclamefolders ook op internet vinden. Bijvoorbeeld op Folderz, Reclamefolder (ook als app), FoldersenkrantenVoordeelmuis en Spotta (ook als app).
 • Zie de website van MailDB voor het aanvragen van brievenbusstickers en meer informatie over ongeadresseerd reclamedrukwerk: Nee-nee Nee-ja.
 • Wil je weten wat je nog meer kunt doen tegen geadresseerd reclamedrukwerk? Kijk op Consuwijzer.
 • Wil je ook niet meer gebeld worden met aanbiedingen en reclame? Dan kun je je inschrijven bij het bel-me-niet-register. Je kunt ook sms-diensten blokkeren.
Terug naar boven