Praktisch over duurzaam

Tien groene voornemens voor 2015

19 december 2014

Met het nieuwe jaar in zicht zet Milieu Centraal tien groene voornemens op een rij. Goed voor het milieu, goed voor je portemonnee én goed voor je gezondheid.

Tip 1 t/m 5: Investeer in een comfortabelere woning

Energiebesparende maatregelen zijn volgens Milieu Centraal zo belangrijk en rendabel dat tip 1 tot en met 5 bestaan uit: spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie, dubbel glas en zonnepanelen. Met de huidige lage spaarrentes kun je jouw geld beter besteden aan energiebesparende maatregelen in je woning dan op de bank zetten. Je investering in isolatie en dubbel glas heeft een rendement dat te vergelijken is met een rente tussen de 7 en 12 procent op een spaarrekening. Zet je het geld op een spaarrekening, dan krijg je hooguit 2,5 procent. En in een goed geïsoleerd huis is het prettig wonen.

Tip 6: Verwarm zonder verspilling

Bijna de helft van de energierekening gaat op aan het verwarmen van je huis. Het loont dus de moeite om zuinig te stoken! Stook een graadje lager, stook alleen in ruimtes waar je ook echt bent en sluit de tussendeuren. En natuurlijk gaat de verwarming ’s nachts en overdag wanneer je langer dan twee uur afwezig bent omlaag: naar 15 graden. De meeste huishoudens passen al redelijk wat tips toe en kunnen gemiddeld nog 150 euro besparen door álle tips altijd toe te passen.

Tip 7: Vakantie dicht bij huis

Vervang je vliegvakantie door een (sportieve) vakantie dichter bij huis. Dit is een grote klapper voor het klimaat. Een vliegreis naar Thailand voor twee personen stoot bijvoorbeeld 5,4 ton CO2 uit; dat is meer dan een gemiddeld huishouden in een heel jaar uitstoot door het gas- en elektriciteitsverbruik!

Tip 8: Korte autoritten op de fiets

Een op de drie autoritten is korter dan vijf kilometer. Een afstand die ook prima af te leggen is op de fiets. Goed voor je gezondheid en goed voor het milieu. Juist op de korte afstanden met veel optrekken en afremmen met een nog koude motor verbruik je een derde meer brandstof dan gemiddeld en stoot je auto meer luchtverontreinigende stoffen uit. Ook goed voor je portemonnee want hiermee bespaar je zo’n honderd euro per jaar. Wil je een stapje verder gaan? Fiets dan alle afstanden tot tien kilometer en bespaar daarmee het dubbele. Het regent immers bijna nooit (de hele dag)! Lijkt tien kilometer nogal ver? Denk dan eens aan elektrische fiets.

Tip 9: Minder vlees

In Nederland eten we jaarlijks zo'n 40 kilo vlees per persoon (rund, varken en kip samen); dat is ruim twee maal zo veel als vijftig jaar geleden. Vervang een of twee keer per week jouw steak voor een plantaardige vleesvervanger en verminder daarmee de CO2-uitstoot van jouw maaltijd met 20 procent. Voor je gezondheid hoef je het niet te laten: we krijgen ook zonder vlees voldoende eiwitten en andere voedingsstoffen binnen. Kun je echt niet zonder een stukje vlees? Kies dan voor kip met een dierwelzijnskeurmerk.

Tip 10: Vervang oude onzuinige apparaten

Een grote energieslurper in veel huishoudens is een oude koelkast. Lang met spullen doen is goed voor het milieu, maar dat geldt niet voor deze oldtimer koelkasten. Vervang je koelvriescombinatie van zeven jaar of ouder door een nieuw, energiezuinig A+++ exemplaar en bespaar jaarlijks 45 tot 85 euro op je stroomrekening. En lever de oude in voor recycling.

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.