Praktisch over duurzaam

Zit het milieu met rubber armbandjes in de maag?

11 augustus 2014

Vrolijk gekleurde armbandjes van elastiek zijn een ware rage. Het is daarom even schrikken dat Brits onderzoek de Rainbow Looms 'een tikkende tijdbom voor het milieu noemt. De vrees bestaat namelijk dat veel elastiekjes in de natuur en in zee terecht komen en daar schade aanrichten in dierenmagen. Wat kan jij doen?

Het belangrijkste: dank de elastiekjes uiteindelijk af bij het restafval. Het is onbekend waar de elastiekjes precies van gemaakt worden. De fabrikant van Rainbow Loom spreekt van 'latex-vrij rubber': niet recyclebaar plastic. De bandjes moeten daarom absoluut niet in de plastic container. Twijfel je over de juiste bak voor het afval? Raadpleeg dan de Afvalscheidingswijzer. Je kunt je kinderen leren om de bandjes of losse elastiekjes nooit zomaar op straat te gooien. Zo draag je bij aan hun milieubewustzijn.

Het gebruik van de bandjes door kinderen kost geen energie in tegenstelling tot spelcomputers en veel ander speelgoed. Daarom hebben de populaire elastiekjes, mits correct afgedankt, ten opzichte van ander speelgoed geen slecht milieuprofiel. Lees meer over duurzame aankopen op Winkelen.

Een andere zorg over de elastiekjes betreft gezondheid. Veel goedkope imitaties van de Rainbow Looms blijken te veel ftalaten (hormoonverstorende stoffen) te bevatten. Je voorkomt risico's door alleen elastiekjes met CE-label te kopen: die voldoen aan de strenge Europese normen.

Deze site gebruikt alleenĀ cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.