Praktisch over duurzaam

2 Miljoen kWh stroombesparing dankzij actie Energievreters

01 juni 2015

Lang met je koelkast doen lijkt goed voor het milieu maar is het niet. Oude koelkasten en vriezers zijn energievreters. Koelkasten zijn de afgelopen decennia veel zuiniger geworden. Een koelvriescombinatie van 15 jaar oud vervangen door een nieuw A+++ model is daardoor veel beter voor het milieu én scheelt elk jaar 70 euro op je energierekening.

Om energieverspilling door oude stroomslurpers te voorkomen lanceerde Milieu Centraal vorig jaar de campagne ‘Energievreters, pak ze aan!’. Tijdens die actie zijn volgens de gegevens van onderzoeksbureau GfK twee keer zoveel A+++ koelkasten en de helft meer A++ koelkasten, A+++ vriezers en A++ vriezers verkocht als in dezelfde periode in 2013. Het levert een totale energiebesparing van ruim 2 miljoen kWh per jaar op. Dat is net zoveel als het jaarlijkse stroomverbruik van 600 huishoudens.

Er zijn nog ruim 8 miljoen koelkasten en vriezers toe aan vervanging in Nederland. Daarom herhaalt Milieu Centraal van 1 juni tot 6 juli de campagne ‘Energievreters, pak ze aan!’. Wie in deze periode bij de deelnemende winkels (aangesloten bij brancheorganisatie UNETO-VNI) een zuinige koelkast koopt, maakt kans het aankoopbedrag terug te winnen.

Een nieuwe, moderne A+++ koelkast is bijna 70 procent zuiniger dan een koelkast van vijftien jaar oud. Het vervangen van de koelkast levert zelfs al milieuwinst op als de koelkast zeven jaar of ouder is. Natuurlijk kost het maken van een nieuwe koelkast ook energie en grondstoffen. Maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de jarenlange besparing door een lager energieverbruik van de nieuwe, zuinige koelkast. Bovendien worden oude koelkasten en vriezers goed gerecycled, in Nederland wordt 88% van een oude koelkast hergebruikt.

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.