Praktisch over duurzaam

9 van de 10 huisbezitters energiebewust

10 december 2015

Van de 10 huiseigenaren zijn er 9 bewust bezig met energieverbruik. Een derde houdt het verbruik in huis zelfs nauwkeurig bij. Dit blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal en zonnepanelenleverancier Sungevity, uitgevoerd door Multiscope.

Om het energieverbruik terug te dringen hebben 9 op de 10 Nederlanders tenminste 2 maatregelen genomen. De populairste energiebesparingen zijn energiezuinige lampen en apparaten in huis en gedragsaanpassingen zoals korter douchen. Van de meer dan 1000 ondervraagde Nederlanders gaat de meerderheid zelfs een flinke stap verder met een zuinige HR-ketel en huisisolatie.

Zonnepanelen worden mainstream

De populariteit van zonnestroom blijft groeien. Van de huisbezitters zonder zonnepanelen antwoordt 12 procent dat ze op korte termijn zeker of waarschijnlijk zonnepanelen zullen aanschaffen. Het onderzoek laat zien dat 20 procent van de ondervraagden de kosten van zonnepanelen ruim overschat.

Driekwart denkt positief over klimaattop

Het bewuste energiegedrag en de bezorgdheid over het klimaat gaan hand in hand. Toen het onderzoek enkele weken geleden werd uitgevoerd dacht driekwart van de ondervraagde Nederlanders positief over de klimaattop. Op de vraag: 'Hoe belangrijk is de klimaatconferentie in Parijs volgens u?' antwoordde 12 procent dat het de laatste kans is voor een leefbare aarde voor onze kinderen. Slechts 7 procent vond de klimaattop onbelangrijk. 6 procent denkt dat de kosten om een verdrag na te leven de economie onnodig zullen afremmen.

Klimaattop aan de keukentafel

Milieu Centraal nodigt Nederlanders uit om aan de hand van de klimaatklappers een eigen klimaattop te organiseren. Verzamel je gezin, de buren of vrienden om de keukentafel om je eigen klimaatdoelstellingen te bepalen en halen.

De volgende stap voor je huis?

De bereidheid om te besparen is groot, maar hulp is welkom. Het onderzoek toont aan dat bijna de helft van de huisbezitters een stappenplan of checklist met mogelijke energiebesparende maatregelen handig vindt. Milieu Centraal voorziet hier in met de online module Verbeteruwhuis.nl. Na het invullen van de kenmerken van de eigen woning volgt een advies over wat een eerste voordelige stap is om het huis energiezuiniger te maken.

 

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.