Praktisch over duurzaam

Energielabel voor cv-ketels: haal nog meer uit je ketel

17 september 2015

Vanaf 26 september 2015 krijgen nieuwe cv-ketels een energielabel. In Nederland worden vooral HR-ketels met een zuinig A-label verkocht.

Veel mensen kiezen dus al voor een zuinige ketel. Maar het kan nog beter. Als je een HR-ketel combineert met een slimme thermostaat, zonneboiler of warmtepomp, kun je met dat systeem zelfs zelfs label A+++ halen. Milieu Centraal adviseert daarom om bij de aanschaf van een nieuwe ketel vooral te kijken of je zo’n combinatie kunt maken.

Alleen verwarmen waar nodig

Een slimme thermostaat bij een zuinige cv-ketel helpt je nog eens extra om op je stookkosten te besparen. Slimme thermostaten werken met een bewegingssensor, zijn op afstand bedienbaar of hebben een zoneregeling, waarbij je de temperatuur per ruimte afzonderlijk kunt regelen. Met een slimme thermostaat is het makkelijker om alleen de ruimtes te verwarmen waar je bent. De thermostaat is snel terugverdiend: een huishouden in een eengezinswoning bespaart  jaarlijks gemiddeld 200 euro met een thermostaat met zoneregeling. Dit blijkt uit berekeningen van Milieu Centraal.

Wil je nog meer doen voor het milieu en kun je het geld missen? Kies dan óók nog voor een zonneboiler of een warmtepomp.

Europa: 20 procent minder energie

Europa streeft ernaar om in 2020 twintig procent minder energie te verbruiken, twintig procent minder CO2 uit te stoten en twintig procent meer duurzame energie te hebben. Het energielabel past in dit streven. Alle fabrikanten en installateurs moeten vanaf 26 september een energielabel zetten op hun nieuwe verwarmings- en warmwatertoestellen.

Meer weten?

Kijk voor meer tips over de aanschaf van een nieuwe ketel op Nieuwe cv- of combiketel kopen

Meer informatie over het energielabel vind je op www.energielabel.nl.

 

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.