Praktisch over duurzaam

Geitenwollensokken slecht voor milieu

16 november 2015

Bij de term geitenwollensokken denk je misschien aan duurzaam, maar kleding van wol en zijde blijkt de slechtste keuze voor het milieu. Milieu Centraal vergelijkt de impact van kledingmaterialen en adviseert om te kiezen voor slow fashion, een kledingstijl met oog voor mode, mens en milieu.

Onze wol komt van schapen. Deze herkauwers laten boeren en scheten van het broeikasgas methaan. Daarnaast hebben grazende schapen veel land nodig en is het scheren vaak dieronvriendelijk. Ook zijde kent een dieronvriendelijke productie met grote gevolgen voor het milieu. De rupsen worden levend gekookt en het productieproces is zeer inefficiënt.

Impact van kleding

Wat je dan wel moet kopen, is voor veel mensen de vraag. Om dit makkelijker te maken liet Milieu Centraal de kledingmaterialen beoordelen op basis van onderzoek door CE Delft. “Van het spinnen van de vezel tot het verven van de stof: de productie van kledingmaterialen doorloopt verschillende processen. Al deze processen hebben impact op het milieu”, vertelt Kirsten Palland van Milieu Centraal. Er worden bestrijdingsmiddelen gebruikt en grote hoeveelheden water en energie.

Gerecycled katoen de winnaar

Mensen denken vaak dat natuurlijke materialen, zoals katoen en wol, de voorkeur hebben boven synthetische materialen, zoals polyester en nylon. De verschillen tussen kledingmaterialen zijn heel klein. Uitzonderingen hierop zijn wol en zijde. Beide materialen zijn de slechtste keuze voor het milieu, want ze scoren op meerdere milieufactoren erg hoog. Gerecycled katoen komt als milieuvriendelijke winnaar uit de bus, maar is nog beperkt beschikbaar voor de consument.

Slow Fashion

De vergelijking van kledingmaterialen is een handig hulpmiddel om een milieuvriendelijkere keuze te maken. ”Het beste voor het milieu is om langer met je kleding te doen en impulsaankopen te voorkomen. Dit heet slow fashion”, aldus Kirsten Palland. Bij slow fashion kies je voor tijdloze items en kwaliteit en voorkom je impulsaankopen. Eigen stijl wint het van de laatste trends.

 

Ben jij een slow fashion hero of zero?

Banner uitkomst quiz pagina.jpg

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.