Praktisch over duurzaam

Klimaattop aan de keukentafel

30 november 2015

Terwijl de klimaattop in Parijs in volle gang is roept Milieu Centraal op om ook thuis de onderhandelingen te starten. Verzamel je gezin, buren of vrienden rond de keukentafel en gebruik het stappenplan voor succesvolle klimaatonderhandelingen.

In vier stappen kun je tot een succesvol klimaatverdrag voor jouw huishouden komen. Met behulp van de klimaatklappers heb je goede argumenten in handen om tijdens de onderhandelingen de vervuilers van tafel te vegen.

Stap 1: breng je CO2-uitstoot in kaart

Belangrijk voor de onderhandelingen is om eerst te weten hoeveel CO2 jouw huishouden uitstoot. Breng het in kaart via deze CO2-test. Een gemiddeld huishouden stoot zo'n 23 ton CO2 uit. Niemand is natuurlijk precies gemiddeld.

Stap 2: wat is jouw klimaatdoelstelling?

Zodra je weet hoeveel CO2 jouw huishouden uitstoot, kun je bepalen hoeveel je wilt besparen. Europa zet in op 20% reductie in 2020 en 40% in 2030. Vertaald naar een gemiddeld huishouden betekent dat een besparing van 4,6 tot 9,2 ton. Waar zet jij op in? En wat wordt jouw tijdpad?

Stap 3: actieplan ondertekenen!

Tijd voor het actieplan. Milieu Centraal heeft de grootste klimaatklappers voor je op een rij gezet en verdeeld over vier thema’s: voeding, vervoer, je huis en makkelijke tips. Zet in op je favoriete klimaatklappers en boek de meeste klimaatwinst. Zodra je een akkoord hebt kun je het natuurlijk samen ondertekenen.

Stap 4: uitvoeren en volhouden

Als je een keuze hebt gemaakt voor klimaatklappers om je doelstelling te behalen dan is het een kwestie van investeren en uitvoeren. Maak een planning wanneer je welke klapper wilt gaan realiseren. Gaat het om energiebesparende maatregelen? Laat je goed informeren en vraag meerdere offertes op. Ga je voor maatregelen die een verandering vragen in je dagelijkse doen en laten? Hou dan vooral vol: want een gedragsverandering zoals zuiniger stoken, vaker vegetarisch eten of de was vaker aan de waslijn hangen kan wel enkele weken kosten voordat het een gewoonte wordt.

151005-algemeen-654x369-RGB-01.jpg

 

 

 

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.