Praktisch over duurzaam

Komkommer in plastic soms beter voor milieu

07 juli 2015

Erger jij je soms ook aan groente in plastic en portieverpakkingen? De verpakking heeft vaak een functie: ze voorkomt bederf en beschadiging van producten. Daardoor wordt er minder voedsel weggegooid.

Komkommers die van ver komen, blijven langer goed in plastic. Portieverpakkingen zijn handig voor kleine huishoudens. De verpakking voorkomt dan dat je voedsel weg moet gooien en dat is beter voor het milieu. Anders dan je misschien denkt, is de milieubelasting van de verpakking vaak een stuk kleiner dan die van het product zelf. 

Kies de verpakking die bij jouw situatie past

Grootverpakking of portieverpakking: wat beter is voor het milieu, hangt van jouw situatie af. Heb je een klein huishouden of gebruik je een product weinig? Kies dan voor een portieverpakking, zodat je geen resten hoeft weg te gooien. Gaat een zak chips in jouw huishouden in een keer op, kies dan gerust voor een grootverpakking.

Plastic en papier vaak even milieuvriendelijk

Plastic is niet altijd slechter voor het milieu. De milieubelasting van papier en plastic is vaak vergelijkbaar. Dit heeft ermee te maken dat plastic lichter is, er is dus veel minder van nodig. Voorwaarde is wel dat het plastic gescheiden wordt ingeleverd en niet bij het zwerfafval belandt. Dat geldt natuurlijk voor alle verpakkingsmaterialen.

Wat kan jij doen?

Koop niet te veel: slim boodschappen doen en eten kopen op maat voorkomt voedselverspilling.

Met de weggooitest kom je erachter hoeveel eten je zelf weggooit.

Lees hier meer tips om geen voedsel te verspillen.

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.