Praktisch over duurzaam

Makkelijk een kilo lichter per week

21 november 2015

De gemiddelde Nederlander kan eenvoudig 50 kilo afval besparen per jaar. Milieu Centraal rekent uit dat je met simpele maatregelen zoals een brievenbussticker en een slim boodschappenlijstje verspilling kunt voorkomen. Als iedereen meedoet scheelt dit jaarlijks ruim 800 miljoen kilo afval, vergelijkbaar met 74.000 volle vuilniswagens.

Van 21 t/m 29 november is het de Europese week van de afvalvermindering. In Nederland vraagt Milieu Centraal samen met PLUK aandacht voor eenvoudige maatregelen waarmee je tien procent van je huishoudelijk afval kunt verminderen.

Grootste klappers voor de prullenbak

We gooien gemiddeld 65 kilo voedselafval weg per persoon. Hiervan kun je volgens Milieu Centraal de helft makkelijk vermijden door op maat eten in te kopen en te koken; genoeg maar niet teveel. Ook de brievenbussticker tegen reclamedrukwerk levert een flinke klapper op. Iedere extra sticker bespaart 34 kilo aan reclamedrukwerk per jaar. Een op de zes brievenbussen heeft al een sticker, beter bekend als de Nee-Nee of Nee-Ja-sticker.

Minder plastic tasjes en waterflesjes

Tachtig procent van de Nederlanders neemt al regelmatig een eigen boodschappentas mee naar de winkel. Toch gooien Nederlanders nog altijd jaarlijks ruim 23 miljoen kilo plastic tasjes weg. En denk eens aan de kleine plastic flessen die we samen weggooien. Door geen nieuwe flesjes te kopen, maar bij te vullen met kraanwater of zelf een beker mee te nemen is 6,7 miljoen kilo aan plastic flesjes te voorkomen.

Afval scheiden

Er komen steeds meer plekken om afval te scheiden. Door afval in de juiste afvalbak te gooien, kan het afval beter worden gerecycled. Zo wordt afval weer grondstof, altijd en overal. Vind meer praktische tips en informatie over het verminderen van afval. 

Deze site gebruikt alleen cookies om te meten, je bezoek is dus anoniem.